Якщо оминути канцелярський термін «кадри», то стане зрозуміло: кожен професіонал — це передовсім жива людина зі звичайними потребами. Визначивши курс на формування професійної армії, в оборонному відомстві наштовхнулися на проблеми, які потребують негайного розв’язання. Інакше задум пробуксовуватиме ще на етапі фундаменту. Про це та про створення військового резерву йшлося на брифінгу в Міністерстві оборони.

Курс на гендерну рівність

Як кажуть, за що боролися... Тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу формування військової кадрової політики департаменту кадрової політики Міністерства оборони Віталій Бабіч розповів про унормування чинної законодавчої бази. Зокрема про підвищення до 30 років граничного віку під час прийому громадян на військову службу, а також збільшення граничного віку перебування військовослужбовців-жінок на військовій службі. Іншими словами, встановити єдиний граничний вік для жінок і чоловіків залежно від присвоєних їм військових звань. Надати можливість громадянам України, які проходять військову службу за контрактом та за призовом під час мобілізації і визнані військово-лікарськими комісіями за станом здоров’я не придатними до військової служби (зазнали контузії, поранення, каліцтва), проходити військову службу за контрактом. Щодо переліку посад та переліку захворювань, з якими можна буде продовжити службу, то найближчим часом Міноборони завершить формування цього переліку і представить його широкому загалу.

А за словами генерал-майора Володимира Талалая, розширено перелік посад, на які дозволено призначати військовослужбовців-жінок, передовсім це окремі бойові посади. Уже опрацьовано наказ міністра оборони «Про затвердження змін до тимчасових переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та військовослужбовців-жінок і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців», який перебуває на розгляді у Міністерстві юстиції.

На військову службу тепер можуть працевлаштовувати хлопців до 30-річного віку. Фото УНIAН

Постав хату з лободи

Війна на сході внесла чимало коректив  в армійське буття. На сьогодні гостро постали питання соціального спрямування. Добре укомплектований соціальний пакет — чи не найголовніша мотивація для того, щоб люди ішли до лав ЗСУ. Життя показало, що самого збільшення зарплатні для військовослужбовців замало. Гостро стоїть питання забезпечення хоча б якимось житлом сімейного вояка. Адже, як відомо, родина і лікує, й надихає. Але привести солдатові другу половинку і діточок почасти нікуди. Житловий фонд оборонного відомства досі не враховує різкого зростання чисельності армійців до 250 тисяч. Особливо гостро відчули дефіцит квадратних метрів, коли військо поповнили контрактники. Лише за нинішніх півроку їхня кількість становить 32 тисячі осіб.

Як зауважив директор департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони полковник Валентин Федічев, вирішити житлове питання швидкими темпами можна, передбачивши необхідну суму коштів на піднайм помешкань. Міністерство на сьогодні не має достатнього фонду службового житла, зокрема казарм і гуртожитків для сімейних військових.

— Є необхідність законодавчого врегулювання системи грошової компенсації піднайму житла для рядового, сержантського, старшинського складу контрактників, — каже Валентин Федічев.  — До сьогодні, згідно із законодавством, право на відшкодування коштів за винаймання помешкань мали лише офіцери. Зі зміною курсу, який передбачає комплектування ЗСУ контрактниками, виникла потреба перегляду чинних норм.

Валентин Федічев доповів про непросту ситуацію, що склалася у Військово-Морських силах, зокрема в гарнізонах Миколаєва та Одеси. З початком курортного сезону в цих містах зросла ціна на нерухомість. За підрахунками військових, на відшкодування витрат на піднайм житла військовослужбовцям необхідно 762 106 тисяч гривень на рік. З них 460 633 тисячі — потреба Збройних сил.    

Статус УБД не для всіх

Начальник відділу соціальної політики департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Сергій Кучеренко розповів про проект постанови, якою запропоновано внесення змін до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО. За його словами, змінами до порядку передбачено: надання статусу УБД особам у разі залучення їх до проведення АТО на строк не менш ніж 30 календарних днів, зокрема за сукупністю днів перебування в районах її проведення. Цей термін не застосовують до осіб, які брали участь у виконанні бойових завдань в умовах безпосереднього зіткнення, вогневого контакту із супротивником, проведення розвідувальних заходів та якщо вони зазнали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальше виконання відповідних завдань.

Сергій Кучеренко акцентував і на розширенні повноважень комісій з ненадання або позбавлення статусу УБД військовослужбовців, які вчинили військово-адміністративне правопорушення, і працівників ЗСУ за вживання спиртних напоїв або перебування у нетверезому стані, зокрема в наркотичному або токсичному сп’янінні у період участі в АТО.

Крім того, зі слів представника оборонного відомства, врегульовано питання щодо поширення цієї норми на осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення АТО Державної фіскальної служби.

Провал сесії — дорога в армію

— Скорочення військових кафедр при вишах не передбачено, — повідомив головний спеціаліст департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони Олександр Васильєв. — Призов на службу осіб, які закінчили навчання на кафедрах військової підготовки, здійснюється лише, якщо підготовка фінансувалася коштом держбюджету і за військово-обліковими спеціальностями, які забезпечують боєздатність частин та підрозділів. Є 132 пункти відстрочки від служби в армії. До речі, її надають лише раз. Тож якщо студента відрахували з будь-якої причини, зокрема через не складену сесію чи вчасно не оплачене навчання. Приміром, якщо весняну сесію завалив, а за літо підтягнув «хвости» — це не привід нарікати на отриману восени повістку. Згідно з чинним законодавством, його мають призвати на строкову службу.

Генерал-лейтенант Сергій Кропивченко, відповідаючи на запитання, пояснив, що не слід ототожнювати такі поняття, як обов’язок перед державою, професійною армією й ухилянством. Він роз’яснив ситуацію щодо нічного рейду представників військкомату гуртожитками КПІ. Він вважає, що деякі порушення було допущено, тому триває службове розслідування. Однак, зауважив він, у такий спосіб вдалося спіймати 80% ухилянтів. Хлопці отримали повістки, навіть пройшли медкомісію, однак до військкоматів не поспішали.

Новий шлях ніколи не буває без тернів. Українська армія поставила за головний напрям професіоналізацію війська. А це передбачає впровадження нової системи комплектування та кадрового менеджменту, реформування військової освіти з урахуванням системи військової освіти та досвіду участі військ в антитерористичній операції, методик і програм підготовки НАТО, підвищення рівня соціальних і правових гарантій військовослужбовців, працівників Збройних сил і членів їхніх сімей. У загальнодержавному масштабі плани чіткі й зрозумілі. А ось для конкретного оборонця країни було б не зайвим визначитися з термінами реалізації задумів.