Різдво Христове Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зустрічав не в Україні. Про те, що Христос народився, він сповістив у Берліні в дипломатичних тонах. У Німеччині глава уряду перебував два дні з офіційним візитом — на запрошення Федерального канцлера Федеративної Республіки Німеччина Ангели Меркель. Переговорами з нею Арсеній Яценюк завершив свій візит до західної країни-сусідки (ця зустріч розпочиналася урочистою церемонією військових почестей).

Ключовими питаннями для обох сторін стали реалізація стратегічних реформ в Україні, фінансово-економічне становище нашої країни та її міжнародна підтримка, співпраця в економічній, інвестиційній та енергетичній сферах. Пріоритети розставляли й у ситуації на Донбасі, у Криму. В цьому розрізі діалог стосувався протидії агресивній політиці Росії. 

Для України найзмістовнішими були результати зустрічі Прем’єр-міністра з віце-канцлером, міністром економіки та енергетики Німеччини Зігмаром Габріелем. Підписи під спільною заявою урядів обох країн про надання кредитних гарантій у розмірі 500 мільйонів євро поставили міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус та державний секретар Федерального міністерства економіки Німеччини Матіас Махнік.

Арсеній Яценюк і Федеральний Президент ФРН Йоахім Гаук шукали шляхи протидії російській агресії. Фото з сайту kmu.gov.ua

Від теорії до дій

Уже згодом Арсеній Яценюк повідомив, що вітчизняний уряд ці кошти здебільшого спрямовуватиме на відбудову інфраструктури у східних областях України: мостів, лікарень, ділянок залізниці, соціальних об’єктів. Він також розповів, що кредит Німеччина надає строком на 20 років за дуже низькою відсотковою ставкою.

«Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель оголосила про такий намір кілька місяців тому, коли перебувала з візитом в Україні. Зараз це питання перейшло в практичну реалізацію, — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — На рівні профільних міністерств проведено всі процедури щодо того, хто отримуватиме ці кредити».

Того самого дня із Федеральним Президентом ФРН Йоахімом Гауком глава уряду обговорив спільні кроки для подолання наслідків російської агресії на сході України. Позиція Арсенія Яценюка лишилася незмінною: єдиний шлях деескалації ситуації — виконання мінських домовленостей. Головними ж кроками він назвав відновлення контролю за кордоном, виведення російських військ і припинення постачання зброї керованим Росією терористам.

Окрім цього, в ході зустрічі сторони обговорили ухвалений Україною перед новим роком пакет реформ та подальші плани вітчизняного уряду зі стабілізації фінансової та економічної ситуації, кроки для боротьби з корупцією. Говорячи про зміни, які наближатимуть Україну до ЄС, Прем’єр відзначив рішучу політичну волю Президента, Кабінету Міністрів і парламентської коаліції.

За волю та свободу!

Зустріч глави уряду з представниками німецьких ділових кіл організував Східний комітет німецької економіки. В цьому заході взяли участь керівники провідних німецьких промислових і фінансових установ, які вже ведуть бізнес в Україні або зацікавлені в реалізації інвестиційних проектів. Його відкривав Арсеній Яценюк, акцентуючи на важливості подолати російську агресію і досягти миру.

«Усі зацікавлені в мирі й стабільності. Всі хочуть досягти успіху, і ми прагнемо створити історію успіху в Україні для взаємної вигоди німецького та українського бізнесу, — вивів формулу відновлення довіри інвесторів до України Прем’єр і спрогнозував успішні двосторонні проекти в сільському господарстві та енергетичному секторі: — Але щоб досягти цього, нам передовсім потрібно досягти миру в Україні. І це залежить від нас — Європейського Союзу, Німеччини, яка є лідером ЄС, та України — чи ми готові й чи можемо досягти реального миру в Україні. І не тільки в Україні — йдеться про стабільність і безпеку в Європі».

На зібранні йшлося про економічні переваги від створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, нещодавно ухвалений урядовий пакет реформ та подальші плани Кабміну з дерегуляції й поліпшення ділового клімату. Однак особливу увагу представники німецьких ділових кіл приділили інвестиційним перспективам у сферах енергетики, зокрема транспортування енергоносіїв та енергоефективності, а також у секторі сільського господарства та харчової промисловості.

Взявши слово в Німецькому товаристві зовнішньої політики, Арсеній Яценюк висловив співчуття у зв’язку з трагедією, яка сталася в Парижі 7 січня. «Ми сумуємо й молимося за тих, хто втратив життя, за сім’ї, які втратили рідних, — наголосив він. — Хтось може сказати: те, що відбувається в Україні — Антитерористична операція проти очолюваних Росією терористів, — не торкнеться нас. Але це сталося. Це сталося в Канаді, Австралії, Бельгії. Це сталося й у Франції. Російська Федерація вирішила захопити і незаконно анексувати Крим та східні регіони України. Володимир Путін вирішив розпочати цю агресивну військову операцію, розв’язати війну проти українського народу».

З огляду на це Арсеній Яценюк назвав нинішній конфлікт в Україні глобальним питанням. «Наш рецепт: бути об’єднаними, говорити єдиним голосом, не відступати і змусити Росію виконати мінські домовленості, — резюмував він. — У нас на порядку денному було лише два шляхи. Перший — військова відповідь, але не переконаний, що хтось хотів би мати третю світову війну. Ми прагнули уникнути ескалації цього конфлікту і його воєнного врегулювання. Тож інший шлях, який був і є на порядку денному, — запровадити фінансові санкції».

Він також підкреслив, що спільні дії ЄС та США допомогли Росії стати гнучкішою, але базою для деескалації ситуації все ж лишаються мінські домовленості. «Ми повинні вижити у 2015 році. Ми повинні стабілізувати ситуацію і зробити все, щоб досягти подальших цілей і зробити Україну позитивним зразком у Європі. Це нелегко, і ми можемо зробити це тільки разом з Німеччиною, ЄС, нашими американськими друзями — усім західним світом. Це боротьба за волю і свободу, — резюмував Прем’єр і додав, що часто чує про необхідність знайти шлях, як зберегти обличчя Володимирові Путіну. — Звучить добре, якщо є обличчя. Але якщо на обличчі цинічна маска — це важко зробити».