Психологи застерігають: щоб не заподіяти собі стрес, святкуйте Новий рік так, як звикли робити це щороку. Тобто якщо до новорічного столу ви зазвичай готуєте певні страви, зробіть це й нині. Також якщо звикли щороку вітати друзів і рідних подарунками, не відмовляйтеся від цього. Нехай дари ваші будуть не такими коштовними, як зазвичай, але якщо друзі справжні, вони оцінять уважне до себе ставлення. А ось що робити цього року з новорічними салютами та петардами — запускати чи ні?

Заборона залишилася тільки в Тернополі

— Нині на телебаченні та в Інтернеті багато суперечливої інформації щодо того, можна у новорічну ніж запускати феєрверки чи ні. Хочу наголосити, що на сьогодні у країні немає жодного нормативного акта, ухваленого на вищому рівні (ВР, Кабмін), який би офіційно забороняв використання піротехніки не тільки на свята, а й загалом. Лише улітку міські ради семи  великих міст — Києва, Дніпропетровська, Черкас, Тернополя, Львова, Сум та Чернівців прийняли таке рішення виключно щодо територій цих міст на час проведення АТО.  Але це аж ніяк не стосувалося всієї України. І навіть якщо трохи від’їхати за межі цих міст, то в областях уже запускати салюти можна. Заборони ухвалювали в серпні — вересні, коли на сході тривали активні бойові дії. Продавці й користувачі піротехніки тоді поставилися до цього із розумінням, — зазначив член правління Асоціації піротехніків України Дмитро Кучугура.

Він додав, що нині у всіх згаданих містах, крім Тернополя, термін чинності заборони збіг. Отже, у новорічну ніч усі охочі можуть використовувати феєрверки. Це регламентовано відповідним законом України. У ньому  йдеться про те, що протягом року запускати гучні салюти можна лише до 22 години, а під Новий рік — усю ніч без обмежень.

У Києві заборону було введено 4 вересня на три місяці, отже, 4 грудня термін її закінчився. Інтернетом поширювалася інформація, що начебто Київрада ухвалила рішення про її подовження, але на офіційному сайті з цього приводу немає інформації — ні копій документів, ні коментарів фахівців. Тож робимо висновок, що офіційного подовження терміну заборони немає.

І все ж «Урядовий кур’єр» вирішив уточнити в Київраді, що  відбувається із забороною на використання піротехніки. Адже знову в Інтернеті пройшла інформація про те, що начебто на черговому засіданні Київради 25 грудня 87 депутатів проголосували за подовження цієї заборони аж до повного завершення АТО. У прес-службі Київради  цю інформацію підтвердили. Отже, в столиці заборона на використання піротехніки подовжена відтепер на невизначений термін.

У Дніпропетровську ж міськрада ухвалила окреме рішення про те, що саме на Новий рік згадана заборона скасовується рівно на одну добу. У Черкасах вирішили скасувати заборону на салюти та петарди на кілька днів: Новий рік, День міста та День Незалежності України.

Cалюти запускати можна, але краще за містом, аби не порушувати заборону. Фото з сайту imgur.com

Міськради не мають права встановлювати штрафи

Щодо штрафів та інших покарань за використання феєрверків Дмитро Кучугура зазначив, що міськради не мають юридичного права приймати рішення про встановлення їх розмірів. Тому в жодному рішенні міських рад не знайдемо конкретної цифри щодо цього. Ось і виходить правова колізія: заборона є, принаймні в Тернополі, а конкретних санкцій за її порушення немає. Людині лише можуть зробити зауваження і нагадати, що вона порушує заборону міськради. Звісно, незадоволені можуть викликати міліцію, можливо, винуватця змусять написати пояснювальну, а це час та зіпсований настрій, але не більше.

Вплинути ж міськради можуть лише на те, щоб на великих міських заходах салютів не використовували взагалі або зменшили їхню кількість. Отже, як відомо, цього року у великих містах феєрверків не буде майже ніде. Передовсім це пов’язано з економією міських бюджетів. Але приватні особи можуть запускати піротехніку, якщо мають бажання, і зупиняти їх або тим паче карати ніхто не буде.

Єдина пересторога — уважно прочитати інструкцію до застосування та дотримуватися правил безпеки. Запускати невеликі побутові салюти можна лише на відстані не менше 15—30 метрів від житлових  будинків, дерев, електродротів, скупчення людей тощо.  Якщо це великі феєрверки — на відстані не менш як 100 метрів від таких об’єктів.

Покарати гривнею можуть того, хто не дотримується цих норм і створює необережним поводженням із піротехнікою небезпеку для себе та оточення. Штраф за таке порушення встановлено в Україні офіційно ще понад 10 років тому: 595 гривень.

Відповідаючи на запитання журналіста «УК», Дмитро Кучугура поінформував, що продаж різноманітної піротехнічної продукції цього року трохи зменшився, але, за його спостереженнями, неістотно. Пов’язує він це зі зростанням курсу долара та подорожчанням цієї продукції у гривневому еквіваленті. Але, на його переконання,  хто звик купувати феєрверки, скажімо, на 300 гривень, той зробить це й цього року. Просто кількість салютів через подорожчання буде меншою.

Очолювана ним фірма торік і цього року приймає замовлення на проведення салютів у новорічну ніч. І на його думку, порівняно з минулим роком їхня кількість не зменшилася. Проводитимуть їх переважно за містом, отже, спокою киян вони не порушуватимуть. Пан Дмитро також  зауважив, що найбільше їхню продукцію розкуповують в останні три дні перед Новим роком, отже, намагатися спрогнозувати, скільки саме її реалізують, зарано.

На зауваження, що поранені бійці, які лікуються у шпиталі в Ірпені, скаржаться на салюти й петарди, бо це негативно впливає на їхню психіку, пан Дмитро відповів: якщо святкувати Новий рік — це нормально, то й запускати салюти новорічної ночі — також. Адже хлопці у шпиталі розуміють, що саме цієї ночі це лише салюти, тому не варто ставитися до вибухів із пересторогою. Феєрверк, який проводили в центрі Ірпеня щороку, нині скасували.

Отже, шановні читачі, якщо у вас виникне бажання запускати салюти та феєрверки у  новорічну ніч, карати чи штрафувати вас за це ніхто не має права. А ось де саме поставити кому в заголовку до цього матеріалу — залишається на совісті кожного з нас.