У сучасному світі жертвою шахраїв може стати буквально кожна людина, навіть найобережніша. Для цього досить бути власником пластикової платіжної картки. А якщо з її допомогою розплачуватися в інтернеті, то небезпека попастися на вудку зловмисників зростає в рази. Люди звикли до банкоматів, платіжних терміналів, дистанційного переказу грошових коштів та інших високотехнологічних атрибутів сучасного світу. Однак представники злочинного світу також не дрімають, удосконалюючи свої навички.

Півмільярдні збитки

Лише за останні 8 місяців правоохоронці зафіксували 20 тисяч фактів шахрайства з платіжними картками фізичних осіб. Про це на брифінгу розповів начальник управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Сергій Демидюк.

«Тільки за вісім місяців цього року правоохоронні органи зафіксували незаконні операції з платіжними картками фізичних осіб, які спричинили збитки на суму понад 500 мільйонів гривень», — повідомив він. За його словами, суму збитків зазначено без урахування іноземних фінансових установ.

Сергій Демидюк повідомив, що на сайті Міністерства внутрішніх справ незабаром з’явиться база даних банківських карток і мобільних номерів шахраїв.

«Скоро на нашому сайті розмістимо базу даних усіх банківських карток, які, як ми встановили, використовують шахраї, що перебувають у «сірому» списку, тобто картки, які ми підозрюємо у використанні в шахрайських схемах, а також номери мобільних і міських телефонів, які використовують для шахрайства», — розповів начальник управління.

Він уточнив, що така база даних може з’явитися протягом двох місяців.

У цю базу даних вноситимуть інформацію правоохоронці й банки. Нею можна буде скористатися для перевірки даних під час здійснення фінансової операції.

«Тобто громадянин, який здійснюватиме ту чи іншу фінансову операцію на не відомому йому ресурсі або за якимось оголошенням, зможе перевірити ті дані, які шахрай пропонує для оплати фінансової операції, або номер, за яким він дзвонить», — сказав посадовець.

Чому злочинці не бояться?

За словами начальника управління боротьби з кіберзлочинністю, банки не завжди йдуть назустріч правоохоронцям і не поспішають висвітлювати те, що відбувається у їхній системі. Здебільшого заяви від банків до органів внутрішніх справ не надходять. Банківські працівники намагаються власними силами встановити особи зловмисників. Для отримання інформації про рахунки злочинці йдуть на дуже дорогі й витратні заходи. Вони наймають фахівців, розробляють спеціальні програми для викрадення баз даних із комерційних структур, які накопичують таку інформацію.

«Наприклад, якщо в супермаркеті вам пропонують отримати бонусну картку, ви повинні там вказати свої дані. Іноді просять вказати і номери банківських карток, надалі ця база даних накопичується. Під час використання цієї картки в розрахунку їх заносять у базу даних магазину. У підприємства повністю накопичуються дані тієї чи іншої людини, яка добровільно надала інформацію про себе. Саме це найвразливіші місця, з яких беруть інформацію, що нею потім користуються шахраї», — зауважив Сергій Демидюк.

За його словами, у цих ситуаціях підприємства майже ніколи самі не звертаються до правоохоронних органів із заявами, що їхні ресурси зазнали кібератаки і їх зламано. Тому часто цю інформацію використовують злочинці, не боячись переслідування.

«Далі йде вид злочину за допомогою телекомунікаційних систем. Це телефонні шахраї, які представляються працівниками банку, отримують відомості про вашу банківську картку, засекречені паролі, коди і, використовуючи соціальну інженерію і віддалений доступ до ваших карток, викрадають кошти», — зазначив посадовець.

Щоб люди могли вберегти себе та своїх родичів від різноманітних інтернет-шахрайств, працівники УБК МВС України розробили підказки, які допоможуть не стати жертвою кіберзлочинців.

«Коли йдеться про купівлю в інтернет-магазині й вам пропонують здійснити передоплату, це повинно вас насторожити, — каже Сергій Демидюк. — Тому що нині платіжні системи дають змогу здійснювати оплату під час отримання товару. І прохання на кшталт «у мене ще є один клієнт, і якщо ви не заплатите, я продам товар», з високим рівнем вірогідності вказує на те, що за оголошенням криється злочинець».

Підказки буде розміщено на сайті міністерства, і з ними зможуть ознайомитися всі охочі.