Цього тижня військова розвідка відзначила 24-річчя від дня свого заснування. З цієї нагоди співробітників Головного управління розвідки Міністерства оборони особисто привітав Президент Петро Порошенко.

В історії національної безпеки нашої країни військова розвідка посідає  надважливе місце, є опорою державності та одним з інструментів захисту національних інтересів від зовнішніх загроз. А за нинішніх непростих умов організація зуміла наростити свої можливості, ефективно перерозподілити сили, спрямувати їх на виконання найважливіших завдань у боротьбі з агресором. Щодня з ризиком для життя, виявляючи стійкість, мужність і героїзм, воїни-розвідники виконують бойові завдання, методично викривають злочинну діяльність російських окупаційних військ на територіях Донецької, Луганської областей та в Криму.

Розвіддані військові здобувають за допомогою різних технічних пристроїв. Фото з сайту president.gov.ua

«Розвідники — це еліта нації, еліта Збройних сил, і дуже шкода, що ми не можемо показати ваші обличчя народу. Це та ціна, яку ви платите за дуже важливу роботу для держави», — підкреслив Петро Порошенко.

Найголовнішим завданням для них Верховний Головнокомандувач назвав своєчасне викриття подальших планів та намірів супротивника стосовно продовження гібридної агресії проти нашої держави. «На основі інформації військової розвідки міжнародному співтовариству надають незаперечні докази безпосередньої участі збройних сил Російської Федерації в агресії проти України», — окреслив одне із завдань цих воїнів Петро Порошенко.

Серед іншого поставлено мету узгодити структуру військової розвідки зі стандартами НАТО з урахуванням досвіду бойових дій на сході України; розширити спроможності агентурної розвідки та нарощувати потенціал радіоелектронної, космічної і геопросторової розвідок, насамперед на тимчасово окупованих територіях України; посилити аналітичну складову діяльності; налагодити співпрацю зі спеціальними службами держав — членів НАТО та ЄС. Загалом усі ці завдання чітко викладено в Стратегічному оборонному бюлетені, підтриманому країнами-партнерами НАТО на варшавському саміті.

Відвідав Президент і Центр технічної розвідки ГУР Міноборони, де обробляють інформацію про дії армії країни-агресора, тобто РФ, у Криму та на окупованій частині Донбасу. Ознайомився Головнокомандувач і з новими засобами розвідки, йому також надали нові факти порушення мінських угод, виявлені нашими воїнами за допомогою сучасних засобів розвідки.

Створення центру є вагомим внеском у розбудову єдиної системи розвідувального забезпечення держави. Це початок автоматизації процесу збору та обробки спеціальної інформації. Подальше нарощування можливостей центру сприятиме інтегруванню даних, добутих усіма видами технічної розвідки (космічної, повітряної та радіоелектронної), і оперативнішій передачі їх до Генштабу ЗСУ, Міноборони, Головного ситуаційного центру України.

Петро Порошенко відзначив професійні дії всіх підрозділів, подякував за мужнє виконання бойових завдань поблизу Донецького й Луганського аеропортів, у боях на Савур-могилі, за участь у визволенні Слов’янська, Краматорська, у боях під Дебальцевим і багатьох інших місцях. «Там, де було гаряче, попереду завжди були воїни-розвідники», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка.

На жаль, за період проведення антитерористичної операції віддали свої життя 162 воїни-розвідники, пам’ять про яких присутні на урочистостях вшанували хвилиною мовчання. Крім того, 632 воїни були поранені.

Окрім урочистостей, той день запам’ятається багатьом воїнам ще однією знаменною подією у їхньому житті: Петро Порошенко вручив розвідникам державні нагороди (їх отримали 87 воїнів) та оглядові ордери на службові квартири. Загалом цьогоріч військовослужбовцям ЗСУ надано 909 квартир. З них 52 службових житлових приміщення отримали розвідники, ще десять вони отримали у день професійного свята.

«Якби хтось приїхав сюди чотири місяці тому й побачив казарму, яка згоріла... Мало хто вірив тоді, що за чотири місяці тут буде побудовано житло для воїнів-розвідників і членів їхніх сімей», — сказав у захваті Петро Порошенко.

Забезпечення житлом військових є актуальним, тож останнім часом ведуть активну роботу із забезпечення захисників України помешканнями. «Житло не повинно бути нагородою для військовослужбовця, а лише буденною, звичайною справою, тому докладатиму максимум зусиль для розв’язання цієї гострої проблеми», — наголосив Президент.

А одній із частин ГУР Міноборони Президент і Верховний Головнокомандувач вручив бойовий прапор як символ честі, доблесті й бойової слави.

Побував Петро Порошенко і в оселі одного з воїнів, ознайомився з умовами, в яких проживатиме його родина, поспілкувався з військовим-розвідником та його сім’єю. Побачив на власні очі глава держави й інфраструктуру — спортивну залу, мінімаркет, їдальню тощо. Загалом у відбудованому гуртожитку проживатимуть понад 70 військовослужбовців різних категорій.