Тернопілля завершує створення поліцейських станцій. «Бачимо успішний приклад співпраці поліції та місцевої територіальної громади. Сподіваюся, що незабаром такі станції з’являться у кожному містечку нашої країни, бо люди мають почуватися у безпеці й захищеними», — зазначила голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе під час перебування в краї. Методологію впровадження цього пілотного проекту дізнавалися у т. в. о. начальника головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександра БОГОМОЛА.

— Олександре Миколайовичу, що спонукало правоохоронців Тернопілля взятися за розроблення та втілення нового проекту — створення поліцейських станцій?Т. в. о. начальника головного управлінняНаціональної поліціїв Тернопільській області Олександр БОГОМОЛ

— З початком реорганізації структури МВС правоохоронці Тернопільщини працюють над оптимізацією своїх підрозділів. В обласному центрі були три відділення, а залишилося одне. Але щоб оперативно реагувати на звернення краян, торік у березні вирішили запровадити нову форму несення служби — групи швидкого реагування. Спершу три таких групи зорганізували в Тернополі, а вже в липні їх стало сім. Це дало змогу скоротити час реагування на звернення тернополян до п’яти хвилин. За короткий час відчули ефективність нововведення, тож узялися за поширення діяльності цих груп на кожен район.

З березня цього року на вулицях Тернополя несе службу патрульна поліція, діяльність якої дала змогу переорієнтувати основні сили та засоби на інші напрями боротьби зі злочинністю, активізувати роботу поліції в містечках, селищах і навіть у деяких селах. Виник задум пілотного проекту, який назвали «Поліцейські станції». Він ∂рунтується на взаємовигідній співпраці між поліцією й органами місцевого самоврядування.

— Як долучаються до співпраці органи місцевого самоврядування?

— Спільно з ними визначено витрати для створення й забезпечення функціонування поліцейських станцій. Громади надають у користування поліцейській станції відремонтоване приміщення з необхідними меблями, забезпечують автомобілем та частиною пально-мастильних матеріалів, допомагають з оргтехнікою й витратними матеріалами. Поліція ж забезпечує досвідчений особовий склад, спецзасоби, озброєння, криміналістичну та оргтехніку й автівку. До слова, у квітні, урочисто відкриваючи поліцейську станцію в Почаєві, голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе вручила трьом таким підрозділам ключі від нових автомашин Renault Duster.

— Поліцейські станції створюєте лише на територіях об’єднаних громад?

— Більшість таких станцій створено в об’єднаних громадах. Зручно і обслуговувати, і фінансувати. До того ж через Фонд регіонального розвитку громади мають кошти, які можуть використати для створення, облаштування та підтримки поліцейських станцій.

Пілотний проект втілюємо не лише в об’єднаних територіальних громадах, а радше там, де є змога та оперативна необхідність. У Шумському районі є Шумська об’єднана громада, на території якої — стаціонарне відділення поліції. Тобто потреби тут у створенні поліцейської станції немає, зате є необхідність у Великих Дедеркалах, адже в районі селище віддалене. В Гусятинському районі є міста Хоростків, Копичинці, які більші за райцентр, але стаціонарне відділення поліції лише в селищі Гусятин.

— Поліцейські станції діятимуть лише у селищах і містечках краю?

— Ні. Скажімо, поблизу обласного центру є село Байківці. Місцеву об’єднану територіальну громаду обслуговуватиме поліцейська станція. Ініціатором цього виступили правоохоронці.

— Поліцейська станція — термін, безперечно, новий. Але чи змістове його наповнення не залишилося тим, чим донедавна вирізнявся такий підрозділ, як відділення?

— До складу відділення мала б входити чергова частина, зброярня, відповідна структура працівників. Скажімо, щоб організувати роботу чергової частини, потрібно дев’ятеро осіб. Нині ж, по суті, семеро-десятеро правоохоронців працюють на поліцейських станціях, до того ж у режимі швидкого реагування.

Вони працюють на поліцейській станції в місті Скалат Підволочиського району. Фото надане автором

— Не на всіх поліцейських станціях однакова кількість працівників.

— Визначальні у цій кадровій справі такі чинники, як кількість жителів, яких обслуговуватиме поліцейська станція, і власні можливості. Поліцейські отримують зарплатню в межах бюджету на правоохоронну систему. По суті, внесли хіба що зміни до структури райвідділів, звідки певну кількість працівників перевели на роботу на поліцейські станції.

— Як на мене, то поліцейська станція — якась середня ланка між відділенням та опорним пунктом громадського порядку, що діяли колись. Помиляюся?

— Колись були пункти охорони громадського порядку. Після оптимізації їх немає. Але згадаємо, що пунктом громадського порядку слугував кабінет, де працював один дільничний. Тепер на поліцейських станціях, крім дільничного, службу несуть оперативник, інспектор з роботи з молоддю, кілька патрульних поліцейських.

— Які ж функції покладено на них?

— Поліцейські на станціях патрулюють територію обслуговування, швидко реагують на звернення громадян, надають допомогу потерпілим. Охороняють місце події до прибуття слідчо-оперативної групи. Провадять профілактичну роботу з особами, які перебувають на відповідних обліках поліції (судимі, сімейні насильники, психічно хворі, неблагополучні сім’ї, діти-правопорушники). Гарантують публічну безпеку під час організації масових заходів. Займаються профілактикою, виявленням і розкриттям злочинів за гарячими слідами, а також адмінправопорушень. Мають обов’язки й щодо регулювання дорожнього руху, притягнення порушників до адмінвідповідальності за порушення правил дорожнього руху, адже патрульної поліції в містечках і селищах немає.

На станціях немає слідчих, експертів, вузькопрофільних спеціалістів, як-от кінологів чи вибухотехніків, одначе за потреби вони приїдуть. У всьому іншому поліцейські станції, по суті, виконують функції райвідділу поліції, але безпосередньо на місці.

— Які ризики таїть новий проект?

— Поліцейські станції не мають чергових частин, це дає змогу вивільняти велику кількість людей для несення служби на вулиці, а не в приміщенні. Проте оскільки не передбачено чергової частини, то зброю видаємо працівникам на постійне носіння. Щоправда, є сейф, умови для зберігання за місцем проживання, а ще — довіра, яка дисциплінує правоохоронця. Може бути й корупційний ризик, бо поліцейський співпрацює з органом місцевого самоврядування. Але ця територія не випадає з-під нашого контролю. Приміром, скоєно на території громади важкий злочин — місцеві правоохоронці виїжджають швидко на місце події, а ще «підтягуємо» криміналістів, слідчих, оперативників, працівників, які працюють у відділеннях або в управлінні.

— Скільки в області буде поліцейських станцій?

— Спершу планували створити майже десять. Але на днях прийому громадян не раз звучали прохання збільшити їхнє число. Тепер уже хочемо відкрити 17. Останню з них відкриємо до завершення першого півріччя.

— Встановили чітку відстань від поліцейської станції до найвіддаленішого села обслуговування?

— У середньому це понад 20 кілометрів. Кожне село, селище чи місто «прив’язуємо» або до поліцейської станції, або до стаціонарного відділення поліції, тож поза нашою увагою не залишиться жоден населений пункт.

Знаю, що поліцейські станції викликали зацікавлення колег Рівненщини. Одначе переконаний: у будь-якому разі цей пілотний проект дасть ефект, адже передбачає присутність поліції безпосередньо, як-то кажуть, на місці.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр

ДОСЬЄ «УК»

Олександр БОГОМОЛ. Народився 1977 року в Тернополі. 1998 року закінчив університет внутрішніх справ, за фахом юрист.

В органах внутрішніх справ — з 1994 року.

Пройшов шлях від слідчого Тернопільського міськвідділу до заступника начальника слідчого управління. З травня 2014 року — перший заступник начальника — начальник слідчого управління УМВС України в Тернопільській області. 17 березня 2015 року його призначено начальником управління МВС України в Тернопільській області. З листопада 2015-го — радник голови Національної поліції України — т. в. о. начальника головного управління Національної поліції в Тернопільській області.