19 березня 241-м голосом Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким Україна має право здійснювати закупівлю ліків, вакцин і медичних виробів через міжнародні організації. Вчора надійшла перша партія ліків для онкохворих. Препарати закупила британська компанія Crown Agents у межах проведення закупівлі лікарських засобів Міністерством охорони здоров’я через міжнародні організації.

З цього приводу до ДП «Укрмедпостач», що на столичній вулиці Березняківській, прибув і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він заявив, що питання постачання медпрепаратів для цієї категорії хворих вдалося врегулювати, але ще потрібно систематизувати роботу не лише закупівлі ліків, а й постачання. Глава уряду акцентував на проблемі наведення ладу в сфері держзакупівлі ліків та на питанні забезпечення передовсім онкохворих дітей. «Ми вирішили два питання досить оперативно. З одного боку, попрацювали з територіями, і я вдячний головам ОДА, які відгукнулися дуже оперативно на те, щоб найнагальніші потреби вдовольнити в областях. Тож такі запаси створено буквально за тиждень. І головне — потрібно систематизувати роботу як закупівлі ліків, так і постачання, щоб у нас не було жодних перебоїв, щоб ми купували якісні ліки за реальною ціною», — сказав Прем’єр.

Ситуацію з постачанням дорогих ліків вдалося стабілізувати в бік позитиву. Фото з Урядового порталу

За його підрахунками, на стабілізацію постачання медпрепаратів, які необхідні регіонам, потрібно кілька місяців. Головне, що для цього на місцях створено запас таких медпрепаратів.

Володимир Гройсман також нагадав, що 20 квітня уряд ухвалив рішення, пов’язане з розширенням фармацевтичного ринку. Завдяки скасуванню обов’язкової сертифікації на території України ліків, які вироблені в Європейському Союзі та США, ціни на медичні препарати мають перейти в позитивну шкалу для українців.

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець резюмував, що завдяки британській компанії відомству вдалося поставити на українські склади ліки для онкохворих дорослих та дітей загальною вартістю понад 61 мільйон гривень. «Це тільки початок поставок, тут лише 10% запланованого. Загальна сума таких поставок становить 750 мільйонів гривень», — пояснив посадовець.

До речі, вже з понеділка ліки зі складських приміщень ДП «Укрмедпостач» розвозитимуть регіонами. Як зауважив Ігор Перегинець, завдяки закупівлям через міжнародні організації тільки на двох препаратах для онкохворих вдалося заощадити відповідно 30% та 40% вартості порівняно з 2013-м і 2014 роками.

А ще заступник міністра охорони здоров’я сподівається, що до 2019 року вдасться вибудувати прозору систему закупівлі ліків, яка гарантуватиме своєчасне постачання їх усім пацієнтам України. «Це свідчить про те, що інструмент міжнародної закупівлі дає нам безпосередню вигоду працювати прозоро у сфері закупівель медичних препаратів», — резюмував Ігор Перегинець.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»