Одинадцятого травня незаконно засудженій у Росії українській героїні Надії Савченко має виповнитися 35 років. Однак цей день народження вона навряд чи святкуватиме вдома. Учора адвокат кремлівської бранки Микола Полозов заявив, що екстрадиція українки на Батьківщину відбудеться найімовірніше наприкінці літа. Він повідомив: разом із підзахисною у п’ятницю закінчать оформлення пакета документів для передачі ув’язненої на Батьківщину.

«За конвенцією про видачу Мін’юст запитуючої сторони направляє до запитуваної пакет документів. Запитувана зобов’язана з’ясувати в екстрадованої особи, чи згодна вона їхати, чи не загрожує їй що-небудь у цій країні», — пояснив він тюремну бюрократію.

За словами адвоката, процедура триває мінімум півроку в звичайному режимі. Рішення про екстрадицію має ухвалити суд. А ще Україна має визнати вирок…

Водночас вирок росіянам Євгенові Єрофєєву і Олександрові Александрову, яких в Україні засудили до 14 років позбавлення волі за тероризм, набуде чинності лише 25 травня. І їх, найімовірніше, очікує така сама процедура.

Тож називати обміном те, що відбувається, можна радше в політичному сенсі.

Надія Савченко, вже неодноразово ошукана російською системою, мабуть, небезпідставно побоюється, що її можуть ошукати із заповненням документів. Про це побоювання сестри заявила журналістам Віра Савченко, яка позавчора мала побачення з нею у Новочеркаському СІЗО.

Цього разу працівники пенітенціарної установи без проблем дозволили сестрам спілкування. А ось російські прикордонники проявили дива завзятості.

До Росії Віру Савченко впустили без проблем, а на виїзді раптом згадали, що її оголошено в федеральний розшук за образу суду. Йдеться не про процес над Надією, а про справу двох інших українських політв’язнів Миколи Карп’юка і Станіслава Клиха. Молодша Савченко була на процесі у Чечні, де відбувався суд, як громадський захисник.

«Їй сказали, що вона перебуває у федеральному розшуку за образу судді. Оскільки вона перебувала в машині з дипломатичними номерами, прикордонники не змогли її затримати. Чесно кажучи, консули фактично її відбили у прикордонників», — повідомили вчора адвокати Надії Савченко. Тож у безпеці вона може бути лише на території українського консульства в Ростові-на-Дону.

Адвокат Марк Фейгін сказав, що Вірі в Росії загрожує до шести місяців ув’язнення. За його словами, стаття 297 Кримінального кодексу Росії передбачає, що це максимальний строк покарання за «неповагу до суду».

А доки українські дипломати намагалися з’ясувати подальшу можливість пересування Віри Савченко, сама дівчина висловлювала впевненість, що її використовують для додаткового тиску на сестру.

Утім, за темним завжди приходить світле. Страсний тиждень мине, і найсвітліші почуття, на честь яких назвали Віру і Надію Савченко, точно переможуть. А отже, молодша сестра зможе особисто привітати старшу з тридцятип’ятиріччям. Правда, російська Фемідо?

PS. Коли верстався номер, українські інтернет-ЗМІ з посиланням на ТАСС повідомили, що рішення про обмеження виїзду з Росії у зв’язку з оголошенням у федеральний розшук Вірі Савченко скасовано.