Реформа з децентралізації, яку уряд схвалив ще на початку квітня 2014 року, вже позначилася на розвитку та соціально-економічній ситуації українських областей. Волинь у цьому процесі — на восьмому місці в Україні.

Реалії і перспективи

Нині на Волині шість об’єднаних громад. П’ять із них влилися у процес децентралізації минулого року. Тож Велицька, Голобська, Зимнівська, Устилузька та Смолигівська вже отримали державне стимулювання обсягом понад 26 мільйонів гривень. Така субвенція з державної скарбниці місцевим бюджетам — наслідок переходу самодостатніх громад на прямі бюджетні стосунки, а також можливість громадам значно поліпшити власну інфраструктуру.

Цьогоріч постала ще й Шацька об’єднана громада. На прямі бюджетні відносини вона перейде вже з 2017 року. Її голова Сергій Віннічук в ефірі телеканалу «Нова Волинь» запевнив, що продовжить переговори з тими громадами, які ще не об’єдналися з Шацьком. Адже, на його переконання, лише так люди матимуть можливість творити дієве місцеве самоврядування.

28 серпня відбулися вибори до ради Люблинецької об’єднаної громади на Ковельщині. Її очолила Наталія Сіховська. Загалом у раді працюватимуть 22 депутати. Подання щодо виборів у Поворській громаді того ж району спрямовано до ЦВК.

Нещодавно ж фахівці облдержадміністрації та експерти з децентралізації напрацювали зміни до перспективного плану формування територій громад Волині, щоб якомога більше скористатися перевагами процесу. Відтак, об’єднавшись цьогоріч, громади зможуть отримати кошти на власний розвиток уже у 2017-му.

Зокрема на засіданні Волинської ради регіонального розвитку начальник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук повідомив, що із розроблених в області пропозицій створити 72 ОТГ Кабміном було затверджено постанову щодо створення на Волині 52 об’єднаних територіальних громад.

Усього напрацювали 13 пропозицій щодо внесення змін до перспективного плану формування територій громад Волинської області, які розглянуть під час найближчої сесії Волинської обласної ради. Згодом документ передадуть на розгляд Кабміну, тож останнє слово за урядом.

«Загалом на Волині процес проходить злагоджено», — зауважив під час засідання ради регіонального розвитку заступник голови ОДА Сергій Кошарук. І додав: «Позиція облдержадміністрації у цьому питанні незмінна: лише добровільне об’єднання й розрахунок спроможності».

В ефірі телеканалу «Нова Волинь» заступник очільника області висловив власні прогнози щодо об’єднання громад на Волині цьогоріч. «Ті ініціативи, які ми бачимо після  внесення змін до перспективного плану, можуть мати позитивні наслідки, тому ще кілька громад, імовірно, будуть створені 2016-го. За оптимістичним сценарієм очікуємо 17 наприкінці року. На сьогодні ж робимо все, що від нас залежить», — сказав Кошарук.

Стимул є

Плани щодо створення нових об’єднаних територіальних громад та ініціатива населення є. Утім, вже тепер можна говорити про результати бюджетної децентралізації. Небачене досі перевиконання надходжень  фіксують на Волині за підсумками першого півріччя 2016 року. За підрахунками фінансистів, воно становить більш ніж 286 мільйонів гривень. Зокрема 52 мільйони додаткових гривень потрапили до обласного бюджету, 128 — до місцевих. Приблизно 102 мільйони гривень закумулювали у міських бюджетах.

З-поміж міст обласного значення найкраще в царині наповнення бюджету й перевиконання спрацювали у Луцьку. Більш ніж 44 мільйони гривень додаткових коштів надійшло до його скарбниці. Майже 29,5 мільйона гривень додалося у Володимирі-Волинському. Понад 17 мільйонів гривень — перевиконання у Ковелі та понад 10 мільйонів гривень — у Нововолинську.

«Такого ще не було. Це дає нам можливість направити цей значний ресурс на необхідне фінансування соціально-економічної сфери», — зауважив  директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк.

Ці кошти спрямують на соціально-економічний розвиток краю. «Приблизно 20 мільйонів гривень спрямовуємо на фінансування об’єктів обласної комунальної власності, в тому числі ВПУ Нововолинська, а також на обласні програми. Щодо співфінансування об’єктів спільної власності зазначимо, що співфінансуємо багато шкіл для будівництва санвузлів (приблизно 5 мільйонів гривень), придбання автобусів за схемою 50/50 (5 мільйонів). 3,8 мільйона гривень на умовах співфінансування надаємо на будівництво доріг. Решта — інші об’єкти», — розповів Ігор Никитюк.

Це ще й освіта

Проте децентралізація — це не лише адміністративно-територіальна і фінансова реформи, а й освітня. Тож нині на Волині закривають та реорганізовують малокомплектні школи, створюючи опорні. Адже, починаючи з 1 вересня, держава не фінансує школи, де навчається менш ніж 25 учнів. На Волині ж майже 150 шкіл малокомплектні.

Начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна неодноразово повідомляла, що оптимізація шкіл — серед пріоритетних завдань. Нині на Волині вже закрили 21 школу, 8 — реорганізували, 15 — об’єднали з опорними школами, яких в області чотири. Між опорними школами розподіляють додаткові майже 11 мільйонів гривень державної субвенції. До того ж в область надійшло 27 мільйонів гривень державної субвенції на придбання шкільних автобусів.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик запевнив, що для ефективного втілення реформи необхідні законодавчо-нормативна основа, достатня фінансово-ресурсна спроможність і відповідальність за якісне надання всіх послуг. Очільник області також впевнений у тому, що показники перевиконання бюджетів за результатами другого півріччя 2016 року будуть не гірші, а то й кращі за показники перших шести місяців року.