У другі роковини розстрілу активістів Майдану на вулиці Інститутській Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною вшанував пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні. Подружжя встановило лампадки до пам’ятного Хреста на алеї Героїв Небесної Сотні, на місці загибелі відважних українців.

Опісля глава держави провів зустріч із родинами загиблих. Перед тим як узяти слово, він присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка» посмертно активістові Революції гідності Вікторові Орленку. До присутніх Президент звертався словами: «Ми завжди маємо пам’ятати, яку ціну було заплачено за те, щоб ми мали можливість будувати нашу державу. І дуже важливо, щоб ці злочини було покарано».

Молитва за Україну й за Народ. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Він подякував родинам Героїв Небесної Сотні за співпрацю у розслідуванні злочинів проти активістів та озвучив дані Генпрокуратури. За подіями листопада 2013-го — лютого 2014 року винесено 18 вироків проти 26 осіб, у 84 справах розслідування закінчено, і їх розглядають у судах, а ще 11 справ передано до суду, і в лютому мають розпочатися судові розгляди. У 63 провадженнях триває досудове розслідування. Ще 16 осіб утримують під вартою в СІЗО, з них шість співробітників «Беркуту» і п’ятеро «тітушок», також щодо 13 беркутівців та 8 «тітушок» справи розглядають.

Служба безпеки внаслідок тривалої операції виявила зброю, з якої вбивали активістів Революції гідності. За поданням Президента Верховна Рада має ухвалити спеціальний закон про заочне правосуддя. Нині його можна розпочати лише проти осіб, яких Інтерпол оголосив у міжнародний розшук.

Петро Порошенко розповів, яких заходів вживає влада, щоб соціально забезпечити та підтримати родичів загиблих активістів. Ухвалено закон щодо призначення пенсій у зв’язку із втратою годувальника членам родин осіб, які загинули внаслідок поранення та контузій, одержаних під час участі в Революції гідності. Глава держави звернувся до уряду із проханням вжити заходів для надання сім’ям Героїв Небесної Сотні соціальних пільг без урахування доходів. Також вирішується питання щодо виплати стипендії пам’яті загиблого активіста Михайла Жизневського.

«Але цього замало. Україна здатна увічнити пам’ять Героїв Небесної Сотні. І це не лише шана до Героїв, а й створення музею пам’яті, де виховуватимуться покоління українців», — цитує слова Президента департамент прес-служби АП.

Увечері президентське подружжя взяло участь у панахиді за загиблими активістами. Службу провів у Михайлівському Золотоверхому соборі предстоятель Української православної церкви патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»