Парламентська асамблея Ради Європи під час засідання у Страсбурзі затвердила резолюцію, у якій вирішила відкласти питання про повернення права голосу Росії до наступної сесії, яка відбудеться навесні. Таке рішення підтримали 160 депутатів із 213 присутніх.

Так усі санкції проти РФ у ПАРЄ, ухвалені торік у квітні, залишилися чинними. Окрім позбавлення права голосу, російські депутати втрачають право працювати у керівних структурах асамблеї, а також бути членами спостережних місій ПАРЄ на виборах. Крім того, ПАРЄ ухвалила українську поправку до резолюції, у якій закликала російську владу «протягом 24 годин звільнити Надію Савченко і гарантувати їй повернення в Україну». Депутати асамблеї також закликали Москву в найкоротший термін вивести свої війська зі сходу України, створити умови, щоб моніторингова місія РЄ змогла-таки відвідати анексований Крим і буремний Донбас.

Виступаючи під час дебатів перед голосуванням, депутат-консерватор з Великобританії Роберт Уолтер заявив, що за дев’ять місяців, які минули від дати ухвалення резолюції про анексію Криму, «нічого не змінилося», хіба що «до анексії додалися військові дії на Донбасі».

У Європі нарешті починають розуміти сутність агресивної політики РФ. Фото з сайту visnyk.lutsk.ua

Європейська солідарність

Роберт Уолтер констатував, що російська делегація «не виявляє жодного розкаяння і продовжує погрожувати своєму сусіду». «Продемонструймо реальну європейську солідарність і продовжимо санкції проти Росії, поки вона не поновить територіальну цілісність України», — закликав депутат і застеріг колег: «Якщо підгодовувати ведмедя, то він може відкусити вам руку».

Його підтримав і голова групи «Європейська народна партія» іспанець Педро Аграмунт: «Наші надії на зміну позиції Росії не виправдалися, і ситуація лише погіршилася: гинуть люди, зростає потік біженців, переслідують татарів в окупованому Криму, в українських містах відбуваються терористичні акти».

Педагогічні методи

Лише депутати лівих сил наполегливо захищають запропонований доповідачем проект резолюції. Нідерландський депутат Тіні Кокс закликав не голосувати за поправку 28, яка «змінить суть резолюції і послужить для Росії приводом припинити контакти з асамблеєю». З ним погодився соціаліст з Швейцарії Андрес Гросс: «ПАРЄ — не суворий вчитель, який виганяє з класу за погану поведінку, а лікарня, яка лікує хворобу». Він палко вмовляв асамблею продовжувати говорити і пояснювати Росії, «чому вона робить неправильно».

Йому апелював литовський депутат Емануеліс Зінгеріс, який заявив, що ПАРЄ вже тривалий час «лікує» Росію, чия армія так і не залишила Придністров’я, вела війну в Чечні, окупувала грузинську територію, а тепер воює в Україні. «Коли пацієнт довго не одужує, то потрапляє на цвинтар», — слушно заявив він.

«Якщо ми зараз повернемо делегацію Росії в ПАРЄ, що скажуть депутати української делегації народу України, коли повернуться до Києва?» — звернулася з риторичним запитанням до присутніх литовський депутат Біруте Весайте і закликала їх не піддаватися на «шантаж російської делегації, яка погрожує відмовитися від співпраці з асамблеєю».

Кремль грюкнув дверима

Коли розпочалося голосування за поправки, члени російської делегації поскаржилися, що система голосування на їхніх робочих місцях не працює. Проте голова зібрання нагадала їм, що вони не мають права брати участь у голосуванні щодо власних повноважень.

Окрім символічної «поправки 28», депутати ПАРЄ ухвалили також поправку, яка закликає російську владу протягом 24 годин звільнити Надію Савченко і гарантувати її повернення в Україну. Результати голосування за саму резолюцію зал зустрів оплесками.

Реакція російської делегації на рішення асамблеї була миттєвою. Голова делегації Олексій Пушков на стихійній прес-конференції біля входу до сесійної зали, яка відбулася відразу після голосування, заявив, що Росія залишає ПАРЄ до кінця року. «Вони хочуть діалогу, вони хочуть шукати рішення? Хай роблять це без нас!» — емоційно і з нотками вдаваної образи в голосі заявив російський політик.