У зверненні до співвітчизників глава держави акцентував на історичному масштабі Революції, на знищенні диктаторського режиму, який міг перетворити Україну на малоросійську автономію, підпорядковану Кремлю. Минув час, і захисникам нації скинули на голови московський «план Б» — це не що інше, як воєнна агресія та спроби розділити неньку Україну. Щодо цього питання Петро Порошенко резюмував: «Прорахувалися. Бо нема Малоросії. Новоросії теж не існує — вона виявилася кремлівською галюцинацією. А от Україна була, є і буде! І головне, що ми як народ довели це за ці два роки».

Він вважає, що говорити про завершеність Революції гідності можна буде після виконання програми європейських змін. Головне, що зроблено за цей період, — повністю перезавантажено владу. Принаймні так зазначає Петро Порошенко. Цими вихідними він поставив підписи під пакетом законів, які відкривають Україні шлях до лібералізації візового режиму. Це наступне зрушення. Тепер справа за Європейською комісією, яка оцінить, як наша влада виконала всі свої критерії.

Напередодні річниці завершився й процес ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС всіма двадцятьма вісьмома членами цієї структури. «Зазвичай на це потрібні довгі роки. Ми впоралися за 17 місяців з дня підписання угоди. З 1 січня починає повноцінно діяти поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі з Євросоюзом, хоч як би Росія намагалася зірвати цей процес», — передає слова Президента його прес-служба.

Потім глава держави наголосив, що реформи не поліпшили рівень життя українців через воєнні дії та економічну агресію Росії. «Дякую тим, хто розуміє, в яких об’єктивно складних умовах нам випало змінювати країну. Сприймаю аргументи та відчуваю емоції тих, хто критично ставиться до влади, хто чекати не має бажання, а іноді — просто сил (моральних чи матеріальних). Робити треба одночасно десятки справ, занедбаних роками.

Але головне: ми збудували нову армію. Вона визволила більшу частину територій Донбасу і зупинила російських найманців. Філію КДБ-ФСБ перетворили на повноцінну Службу безпеки України. СБУ тепер здатна захищати країну, зокрема й від терористичної загрози», — наголосив Петро Порошенко.

Він також анонсував за десять діб старт роботи Національного антикорупційного бюро. Днями Петро Порошенко передасть у Верховну Раду й проект змін до Конституції щодо судової реформи. Він укотре наголосив, що вона пов’язана з проблемою покарання винуватих за злочини проти Майдану. Глава держави незадоволений перебігом розслідувань понад двох тисяч злочинів проти учасників акцій протесту, хоча й наголошує, що все потребує часу. Причина: знищено значну частину доказової бази. «В тому бедламі багато кому вдалося замести сліди і втекти. Щоправда, доведено: замовником кривавих злочинів був особисто Віктор Янукович. Виконавцями — тодішнє керівництво МВС, СБУ, РНБО. Морально їх уже покарано: люди їх прокляли, а Господь позбавив Батьківщини. Хоч скільки та наволоч ховатиметься в Росії, але те, що вона накоїла, не має строку давності. Процедуру заочного засудження до них застосують лише тимчасово. Сісти мають і вони, і всі їхні поплічники, — додав глава держави. — Процес притягнення до відповідальності зрушив із мертвої точки. Група затриманих, зокрема й «беркутів», перебуває в СІЗО. 119 справ на сьогодні вже передано до суду. Винесено вже навіть 26 вироків, щоправда поки що стосовно дрібних виконавців. Усього повідомлено про підозру 270 особам. Серед них — 44 високопосадовці, 125 міліціонерів, 11 суддів, 9 прокурорів і десятки керівників і організаторів «тітушок». Крім того, чимало суддів, які виносили неправосудні рішення проти майданівців, звільнено».

У зверненні Президент віддав шану патріотизму і мужності Героїв Небесної Сотні. А потім пояснив, що ворог нині робить ставку на внутрішню дестабілізацію в країні, «на сіяння в ній зневіри та політичного хаосу». Саме тому слід утримати перемир’я на сході, забезпечити політичну консолідацію і не стати жертвами махрових популістів. «Ми, українці, всі по один бік барикад, а барикада — це наш східний кордон», — резюмував Петро Порошенко.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»