Наступного дня після проведення позачергових виборів народних депутатів Президент Петро Порошенко провів низку телефонних розмов. Одним із перших дії глави Української держави, завдяки яким вдалося забезпечити демократичність виборів до Верховної Ради, високо оцінив віце-президент США Джозеф Байден. Він наголосив, що рішення провести вибори у такий непростий для країни час викликає захват, і додав, що Україна потребує реформ, основна робота ще попереду.

Петро Порошенко подякував США та особисто Джозефу Байдену за підтримку України. У цьому контексті відзначив важливість заяви Президента США Барака Обами щодо успішного проведення парламентських виборів в Україні. Він також повідомив, що подальші зусилля зосередить на мирному процесі та сприянні реформам.

Сторони обговорили візит віце-президента США до України, запланований на другу половину листопада, висловили сподівання щодо продуктивного діалогу для мирного процесу на Донбасі, сприяння реформам в Україні, економічної допомоги та співпраці України з МВФ.

Вишеградська четвірка засвідчує повагу 

Президент Словаччини Андрей Кіска у телефонному режимі також привітав главу Української держави із проведенням демократичних та належно організованих виборів. Він відзначив важливість перемоги проєвропейських і реформаторських сил і пообіцяв поділитися досвідом імплементації реформ.

Петро Порошенко подякував словацькому колезі за теплі слова та високо оцінив підтримку Словаччини як важливого сусіда України, члена Європейського Союзу: «Українці вкотре пройшли дуже важливий тест на демократичність і під час Революції гідності, і під час парламентських виборів».

Окрему подяку глава держави висловив Словаччині за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і за підписання відповідного законодавчого акта. А ще Україна дякує Словаччині за надання допомоги для потреб ЗСУ, Дитячого центру нейрохірургії, за надання гуманітарної допомоги і за лікування понад 60 українців, постраждалих на Майдані та під час бойових дій на Донбасі.

Як повідомляє прес-служба Президента, Андрей Кіска запросив Петра Порошенка взяти участь у заходах з нагоди відзначення 25-ї річниці оксамитової революції та демократичних змін у Центральній Європі. Зокрема, у зустрічі в Братиславі президентів країн Вишеградської четвірки (Польща, Словаччина, Угорщина, Чеська Республіка) та Німеччини 16 листопада цього року. В такий спосіб Словаччина як головуюча у Вишеградській четвірці прагне засвідчити підтримку України та її європейського майбутнього цими центральноєвропейськими країнами.

Обмін візитами 

А під час переговорів із Президентом Польщі Броніславом Коморовським Петро Порошенко також приймав вітання за проведення вільних і відкритих виборів, які, попри надскладні умови, підтвердили відданість України демократичним стандартам. На думку Броніслава Коморовського, результати цих виборів відкривають перед Україною перспективу глибоких реформ, які Польща готова всіляко підтримувати. Петро Порошенко подякував польському колезі за високу оцінку: «Я радий, що висновки міжнародної спільноти підтвердили демократичний вибір українського народу». І висловив переконання, що нова парламентська більшість забезпечить реформи та європейську інтеграцію України.

Броніслав Коморовський запросив Петра Порошенка відвідати Польщу до кінця цього року. Президент подякував та висловив сподівання, що парламент Республіки Польща незабаром ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Він також запросив главу Польщі прибути до України з державним візитом. Сторони погодили проведення консультаційного комітету на рівні заступників глав адміністрацій задля активізації двосторонніх відносин на найвищому рівні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»