70 детективів Національного антикорупційного бюро склали присягу державного службовця. Їх обирали на конкурсній основі з-поміж понад 2700 кандидатур. Церемонія відбулася у присутності Президента Петра Порошенка та керівника цього антикорупційного органу Артема Ситника.

Глава держави попередив першопрохідців, що ризиків у їхній майбутній роботі виникне чимало. «Працюйте без оглядки на обличчя, посади, погони. Думайте лише про нашу Україну. Хай з вами буде готовий співпрацювати кожен українець, а хабарники нехай вас бояться. Совість, закон і право — ось що вам дасть змогу подолати корупцію. Ще раз наголошую, що політичну волю для досягнення цього результату вам надано. Створення законодавчої бази та відповідної інфраструктури завершується. Час для переможного наступу настав», — такими словами глава держави дав настанову молодій гвардії антикорупційних вояків.

Він розповів присутнім, що влада формує нову державну структуру, яка боротиметься з корупцією. У цьому напрямі перших успіхів досягли патрульні поліцейські, які вже заслужили довіру громадян. Незабаром очищення відбудеться і в органах місцевих прокуратур. «Нові представники завершують навчання. Вони проходять суворі випробування, щоб спільно з вами ефективно боротися з корупцією, захищати права і свободи громадян. Таку саму технологію я збираюся запровадити в очищенні судової системи», — додав Петро Порошенко.

Продовжуючи тему, він попросив Верховну Раду направити на розгляд Венеціанської комісії разом із проектом змін до Конституції в частині децентралізації пропозиції незалежних експертів з найрадикальнішого варіанта очищення суддівського корпусу.

Уже сьогодні правоохоронні органи затримують у десятки разів більше хабарників, ніж раніше. Однак часто саме суд нівелює напрацювання Служби безпеки, Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ, що й спричиняє незадоволення народу. Це свідчить про те, що суди залишаються слабкою ланкою, яка руйнує боротьбу з корупцією. Реакцію українців на проблеми дня він вважає справедливою і запевняє, що найближчим часом країна матиме ефективну судову систему.

Ефективного старту роботи від нових детективів НАБ очікує не лише керівництво нашої держави, а й її партнери у Євросоюзі. Фото з сайту dyvys.in

За доказ Петро Порошенко навів факти звільнення посадовців навіть за підозру в корупційних діях та хабарництві. «Ми нічого не приховуємо від суспільства. Затримувати і звільняти зараз недостатньо. Люди вимагають сурового кримінального покарання за корупційні дії», — так він розповів, що днями із членами парламентських коаліційних фракцій домовлено ухвалити зміни до антикорупційного законодавства. Йдеться зокрема про закон, який забороняє відпускати під заставу держслужбовців, підозрюваних у корупції.

У ході цього сесійного тижня парламентарії мають обрати сімох своїх представників до комісії, яка шляхом відкритого конкурсу визначить головного антикорупційного прокурора країни. Потім формуватиме спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Нинішній детектив виконуватиме оперативно-розшукові та слідчі функції. Завдяки новим підходам НАБ щодо роботи правоохоронних органів детективи та аналітики вперше в Україні використовуватимуть найсучасніші технології та методи розслідування. Очікується, що вже з 1 жовтня 2015-го розпочнеться повноцінний процес розслідування, а до кінця року перші антикорупційні справи надійдуть до суду.

За словами Петра Порошенка, ефективного старту роботи від нових детективів НАБ очікує не лише керівництво нашої держави, а й її партнери у Євросоюзі. Там сподіваються, що після впровадження інституціональних реформ, створення антикорупційних органів в Україні нарешті стартує ефективна боротьба з корупцією.

Глава держави має амбітніші плани. Він припускає, що за 2—3 роки Україна опиниться на одному з почесних місць в Індексі сприйняття корупції біля Чехії, Словаччини й Грузії.