Традиційно з наближенням опалювального сезону, коли збільшується кількість наданих житлово-комунальних послуг, у багатьох українців виникають запитання щодо оплати їхньої вартості. Особливо актуальні ці запитання  цьогоріч, після чергової зміни цін на електроенергію й газ для населення. Адже далеко не всі фінансово здатні покрити ці видатки. Саме тому в порядок нарахування субсидій було внесено зміни, які мають полегшити оплату комунальних послуг таким категоріям населення.

Міністерство соціальної політики опікується тими людьми, які через свої невисокі доходи не можуть сплатити вартість житлово-комунальних послуг. Для цього вже понад 20 років діє програма житлових субсидій. Проте у звичайних українців часто виникає багато запитань щодо процедури нарахування субсидій. Тож очевидно, що система потребувала доопрацювання. 

Цього року субсидію отримають приблизно дев’ять мільйонів домогосподарств. Фото УНІАН

Поняття сукупного доходу

«Уряд, який працює з квітня, систематично вдосконалює програму житлових субсидій. Нині вже ухвалено кілька постанов, остання з них вийшла буквально кілька днів тому, вона вдосконалює механізм призначення житлових субсидій, — під час прямої телефонної лінії розповів міністр соціальної політики Андрій Рева. — Також цим документом уточнено поняття, що саме потрібно вважати сукупним доходом домогосподарства».

Зокрема на засіданні уряду 8 вересня було ухвалено дуже важливе й принципове з точки зору соціального захисту рішення, яке стосувалося регресних виплат інвалідам праці, людям, які отримали професійне захворювання чи зазнали трудового каліцтва на виробництві. Раніше ці виплати входили в сукупний дохід домогосподарств, і кошти використовували для оплати житлово-комунальних послуг. Після ухвалення зазначеної постанови ці гроші люди спрямують на ті цілі, для яких їх призначали.

Крім того, буквально місяць тому уряд ухвалив постанову, згідно з якою змінено вартість твердого палива. Таким чином понад мільярд гривень спрямовано тим домогосподарствам, які використовують вугілля для опалення своїх будинків. «Це дуже важливо для людей із невисокими доходами, які живуть у сільській місцевості, де немає газу, — наголосив високопосадовець. — Адже у зв’язку із зростанням вартості твердого палива раніше їм не повністю компенсували витрати на його придбання. Нині ця ситуація поліпшилася».

Очікується, що завдяки програмі житлових субсидій державну допомогу надаватимуть приблизно 9 мільйонам домогосподарств із 15 мільйонів, які сьогодні є в Україні. Загалом у бюджеті 2016 року на цю програму передбачено приблизно 40 мільярдів гривень.

Допомагати тим, хто цього потребує

Загальновідомо, що прямі дотації Нафтогазу 2014 року, коли не було економічно об∂рунтованих тарифів, становили 114 мільярдів гривень. У цінах 2016 року це приблизно 170 мільярдів гривень. Причому ці 170 мільярдів потрібно було б витратити на всі 15 мільйонів домогосподарств, тобто підтримати і багатих, і бідних. Завдяки наданню адресної допомоги вдасться підтримати саме тих, хто самотужки не може заплатити. Це свідчить, що проблема бідності в нашій країні, скажімо так, постала в повний зріст, тому наступними кроками уряду буде робота щодо підвищення життєвих стандартів.

«Ми не розглядаємо програму житлових субсидій як панацею. Як таку, що назавжди законсервує нинішній стан речей. Ми розглядаємо її як перехідний етап до підвищення спроможності наших людей самотужки платити за послуги житлово-комунального господарства, — переконує Андрій Рева. — Для цього потрібно підвищувати заробітні плати та пенсії, і в цьому є стратегічне бачення уряду, куди треба рухатися і як розвиватися».

Під час прямої телефонної лінії було багато звернень від громадян. Серед них і дзвінок від жительки Василькова, що на Київщині. Її цікавило, чому під час нарахування субсидії в розрахунок беруть дохід (у цьому випадку це зарплата та й пенсія), але не враховують, що із цих грошей вираховують податок 15%. «Я ж на руки отримую зар?плату та пенсію з вирахуванням податку 15%, чому ж тоді під час обчислення субсидії враховують те, що нараховано, а не те, що виплачено?» — запитує пенсіонерка.

Андрій Рева пояснив, що відповідно до положення про призначення субсидій беруть до уваги як зарплату, так і пенсію в тих розмірах, у яких виплачено людині. «Днями було внесено зміни до цієї постанови, і тепер під час нарахування субсидії ми братимемо до уваги пенсію не за минулий рік, а за попередній місяць, — наголосив посадовець. — Тобто той, що передував призначенню субсидії. Тож при розрахунку вашої субсидії з жовтня братимуть до уваги пенсію, отриману вами у вересні. Водночас враховуватимуть суму грошей, що видана на руки».

Якщо працівники відділу соцзахисту під час нарахування субсидії беруть до уваги нараховану, а не фактично виплачену суму, то це неправильно. Тому громадянці порадили додатково звернутися з листом до Мінсоцполітики, і тоді фахівці міністерства звернуть увагу Васильківського районного управління соціального захисту на те, що під час нарахування субсидій їм потрібно змінити підхід.

«Також днями ми ухвалили ще одну важливу зміну до положення про надання субсидій, — додав міністр. — Згідно з нею, якщо ви не погоджуєтеся з розрахунком вашого заробітку, можете самостійно подати розрахунок в орган соціального захисту. І якщо з’ясується, що ваш розрахунок правильний, саме його буде взято до уваги. Це положення буде днями опубліковано на урядовому порталі».

Характер дзвінків дає змогу виокремити найболючіші для людей запитання. Зокрема ось такий пролунав від киянки: «У травні моя мама вийшла на пенсію, розмір якої становить 1500 гривень. Нині за комунальні послуги вона платить 600 гривень, а в опалювальний сезон це буде 2500 гривень. Ми звернулись у відділ житлових субсидій, де нам сказали, що під час нарахування субсидії в розрахунок беруть доходи за попередній рік. Але ж тоді вона ще працювала, відповідно отримувала зарплату. Зараз у неї залишилась лише пенсія, тому просто немає чим платити за комуналку. Як нам бути?»

Вислухавши запитання, Андрій Рева зауважив, що на засіданні уряду, яке відбулося 8 вересня, було внесено зміни в положення про нарахування субсидій: «Оскільки ваша мама пенсіонерка, відтепер під час нарахування субсидії братимуть до уваги її доходи не за минулий рік, а за попередній місяць. Якщо вона звернеться до органів соцзахисту трохи пізніше, то з 1 вересня вам мають призначити субсидію з урахуванням пенсії, яку ваша мама отримала в серпні. Цю постанову має бути ось-ось опубліковано. В опалювальний сезон вони автоматично перерахують розмір субсидії, з урахуванням пенсії за вересень». 

Серед змін, які Кабмін  постановою вніс до вищезазначеного положення, є й такі: не враховувати до сукупного доходу під час призначення субсидії вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації. У разі призначення субсидії у І кварталі до середньомісячного доходу враховуватимуть дохід від земельної частки (паю), що нараховано один раз на рік у ІV кварталі попереднього року, у середньомісячному розмірі на підставі відповідних довідок.

Варто зазначити, що положення про нарахування субсидій змінювали з огляду на проблематику, яка актуальна, про що й інформували міністерство працівники регіональних органів соцзахисту. Тож щоб громадяни України з низьким рівнем доходів не відчули на собі весь тягар нових тарифів, в уряді постійно вдосконалюють механізми допомоги таким людям. Адже платити за високими тарифами мають ті, у кого є на це кошти.