Укотре за останні кілька місяців Президент Петро Порошенко збирає за круглим столом представників провідних вітчизняних телеканалів. Цього разу через інтерв’ю він поінформував громадськість про обрання України непостійним членом Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй і назвав це надзвичайно важливою дипломатичною перемогою країни.

Глава держави сприймає досягнення непостійного членства у впливовій світовій організації підтвердженням глобальної підтримки українців і не вважає за доцільне порівнювати входження до Радбезу ООН України із Єгиптом чи Японією. «У них немає протистояння, а в нас, на жаль, є агресія постійного члена Радбезу ООН — Росії. Для нас політично це надзвичайно важливо. Вперше за всю історію ООН у Раді Безпеки сидітимуть агресор — РФ та об’єкт агресії», — наголосив Петро Порошенко, додавши, що незважаючи на активну роботу російських представників, Україна таки заручилася підтримкою 177 країн, залишивши Росію у глобальній міжнародній ізоляції.

А ще глава держави виокремив нові унікальні можливості, які відкрилися перед нашою Батьківщиною. По-перше, це набуття Україною права в будь-який час вимагати скликання засідання Ради Безпеки. Ситуації-причини можуть бути різними: акції проти України, зокрема утиски Росією кримськотатарського народу, ескалація війни на сході країни, напад бойовиків на представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ чи недопуск фахівців до пошуку зниклих українських військових на тимчасово окупованій території країни. «Раніше ми мали звертатися до друзів та партнерів, зараз ми можемо робити це самі», — пояснив Петро Порошенко.

Шляхи до впливу на міжнародну політику

Президент вважає, що, попри перемир’я, ситуація на Донбасі дуже далека від сталого миру. Тож ескалація конфлікту може статися будь-якої хвилини. «Для стабілізації ситуації припускаю — особливо якщо пункти мінських угод не буде імплементовано відповідно до погодженого графіка, — що ми можемо повернутися до необхідності пропозиції щодо введення в Україну миротворчих підрозділів ООН. Рішення про миротворців приймає Рада безпеки ООН», — такими словами Петро Порошенко означив свої майбутні вірогідні наміри боротьби за територіальну цілісність.

Як цитує його слова прес-служба Президента, Україна разом із Францією та Мексикою запропонувала певні ініціативи з реформування Ради Безпеки ООН, зокрема про обмеження права вето постійних членів. «Робити програму реформування Радбезу ООН ефективніше зсередини», — зауважив він. Уже наступного року, коли відбудуться вибори Генерального секретаря ООН, наша сторона також рекомендуватиме кандидатуру на цю посаду і «отримає свою можливість впливу на міжнародну політику», вважає Петро Порошенко.

«Перебування України у складі Ради безпеки ООН дасть змогу тримати українське питання на перших шпальтах світової уваги. Це теж дуже важливо для України», — додав він.

Ефективна протидія підкупу виборців

У контексті майбутніх місцевих виборів глава держави закликав коаліцію внести зміни до виборчого законодавства щодо підвищення відповідальності за підкуп виборців. У ході зустрічі із представниками громадських організацій «ОПОРА» і Комітет виборців він виніс на обговорення ідею створити спільний законопроект, згідно з яким кандидатів, котрих об’єктивно й за доведеним рішенням суду обвинувачують у підкупі виборців, потрібно знімати з виборчих перегонів. На думку Петра Порошенка, це найефективніший спосіб протидії підкупу виборців. Волевиявлення відбудеться менш ніж за тиждень, а ця ініціатива повисла у повітрі. Тож на хабарництво наше законодавче поле реагуватиме поки що набагато м’якше.

Ситуацію затьмарює й інша перешкода виборчому процесу — відмова політичних сил у деяких регіонах нашої держави проходити реєстрацію. Щодо цього питання Петро Порошенко висловився не як Президент, а як політик: «Вважаю, що політичні сили мають нести відповідальність за дії попередньої влади у формі неучасті у виборах. Однак не можна такими діями дати підстави агресору говорити про утиски прав російськомовного населення та використати це на свою користь. Тому нам треба дуже відповідально ставитися до дотримання закону, зокрема щодо місцевих виборів».

Надзавданням цих місцевих виборів він назвав створення проукраїнської коаліції всередині країни. «Мені з моєю командою вдалося створити проукраїнську коаліцію у світі: спочатку — європейську, потім — трансатлантичну, зараз — глобальну. Тепер наше спільне завдання — створити проукраїнську коаліцію всередині України, яка б не намагалася відволікти увагу якимись дрібницями, а реалізовувала програму реформ, які записано в Коаліційній угоді, — пояснив він. — Дуже пишаюся тим, що шляхом парламентських виборів нам вдалося створити проєвропейську й проукраїнську коаліцію у Верховній Раді. Наголошую і звертаюся із проханням до всіх виборців: допомогти створити проукраїнську коаліцію в кожній місцевій раді, не дати можливості комусь розхитати ситуацію».

Окремо він нагадав, що за підсумками року слід проаналізувати виконання Коаліційної угоди. Наразі із прописаного виконано приблизно 30 відсотків.