Перші пенсійні системи у світі створено понад 100 років тому, вони пройшли не один етап реформування. Але нині проблеми пенсійного забезпечення гостро стоять навіть у найрозвиненіших країнах. Це пов'язано в першу чергу з демографічними факторами, які характерні не лише для України, а й для більшості країн (Європа, США, Австралія). Відбувається уповільнення зростання чисельності працездатного населення або навіть його скорочення. При цьому спостерігається тенденція до різкого збільшення населення віком понад 60 і навіть більш як 80 років, що неминуче призводить до потенційного зростання кількості недієздатних членів суспільства та інвалідів, а також пенсіонерів. Середній розмір виплачуваних пенсій доволі низький, що змушує багатьох пенсіонерів працювати після досягнення пенсійного віку.

Позитивні зміни відбулись для пенсіонерів у цьому році стосовно оподаткування. 2 червня 2016-го Верховна Рада України ухвалила Закон №1411-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій», яким внесено зміни до підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 та пункту 167.4 статті 167 Податкового кодексу України, що набрав чинності з 1 липня 2016 року. До об’єкта оподаткування, яким є частина суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, що перевищує з 1 липня 2016 року суму 10740,00 грн, застосовують ставку податку 18%, військового збору – 1,5%. З 1 грудня мінімальні пенсійні виплати зростуть до 1208 гривень.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом цього року з питань пенсійного забезпечення надійшло понад 24 тисячі звернень. Серед них майже 40% становлять скарги, пов’язані з несвоєчасною виплатою пенсії, здебільшого пенсіонерам-переселенцям з міст Дніпра, Запоріжжя, Харкова та Ізюма Харківської області, Бахмута, Костянтинівки, Краматорська, Маріуполя, Селидова та Слов’янська Донецької області, оскільки територіальні управління Пенсійного фонду України призупинили здійснювати їм виплати без наявності у довідці внутрішньо переміщеної особи відмітки Державної міграційної служби. Позитивною тенденцією є те, що після прийняття постанови Кабінету Міністрів від 8 червня 2016 р. № 352, якою скасовано норми щодо обов’язкового проставлення у довідці відмітки територіальних підрозділів Державної міграційної служби, кількість звернень з цього питання поступово зменшується.

Кожного другого пенсіонера турбували питання щодо правильності проведення перерахунку пенсії та перевірки розміру нарахованої пенсії після підвищення соціальних стандартів для осіб, які втратили працездатність. Найбільше таких звернень надійшло у травні нинішнього року (порівняно з квітнем 2016-го кількість зросла у 6,2 раза).

Надходили звернення стосовно порядку обчислення пенсії при її призначенні та права на достроковий вихід на пенсію, особливо від жінок, які мають відповідний трудовий стаж, але не досягли встановленого законодавством пенсійного віку. Також громадяни потребували роз’яснення стосовно сум відрахувань з пенсійного забезпечення працюючих пенсіонерів та правомірності утримання з пенсії податку.

Так, пенсіонер-переселенець з Луганської області, нині проживає у Кривому Розі Дніпропетровської області, звернувся на урядову «гарячу лінію» стосовно невиплати пенсії за травень, червень і липень 2016 року. Заявник зазначає, що виплати здійснює Криворізьке південне об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області та просить надати чіткі роз'яснення щодо причин невиплати пенсії, а також погасити заборгованість з пенсійних виплат якнайшвидше. Після розгляду клопотання в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області надано роз’яснення, що Криворізьке південне об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області пенсію за травень 2016 року перерахувало на поточний рахунок, відкритий у банківській установі ПАТ «Державний ощадний банк України» та на підставі рішення комісії виплату пенсії з 01.06.2016 року буде поновлено і нараховано на відомість у серпні 2016-го.

Позитивно вирішено питання заявника з Шепетівського району Хмельницької області, який просив сприяння у перерахунку пенсії при зміні заробітної плати та трудового стажу. Чоловік скаржився, що пенсія була нарахована без урахування стажу роботи та розміру заробітної плати на ВАТ «Майдан-Вільський комбінат вогнетривів». Після звернення на урядову «гарячу лінію» Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області перерахувало пенсію з розрахунком страхового стажу та заробітної плати за період роботи на комбінаті.

Пенсіонер з міста Горішні Плавні Полтавської області розповів фахівцям центру, що звернувся до управління Пенсійного фонду України в місті Горішні Плавні для оформлення пенсії у зв’язку з інвалідністю та отримав відмову у призначенні, оскільки має менш як 15 років трудового стажу. Заявник не згоден з таким рішенням, стверджує, що має понад 15 років стажу, проте не має запису у трудовій книжці, оскільки працював за статутом, згідно з Законом України «Про фермерське господарство». Чоловік просив розібратися у правомірності відмови у призначенні пенсії. Дзвінок на урядову «гарячу лінію» допоміг заявнику вирішити питання. За рішенням управління Пенсійного фонду України в місті Горішні Плавні заявнику призначено пенсію ІІІ групи інвалідності.

За період з 8 по 14 серпня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 42 644 дзвінки, а також 739 звернень зареєстровано через інтернет. 

1545 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua