Перше засідання новообраного уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розпочав із підготовки найкращих пропозицій щодо впровадження реформ. 20 квітня міністри означили лише перші кроки. На розроблення своєрідного операційного плану їм знадобиться щонайменше 30 днів. Процеси відбуватимуться за участі представників експертного середовища і Національної ради реформ.

Глава уряду анонсував майбутні перетворення: «Планів у нашій країні багато. Нам потрібно врахувати й взяти все найкраще з того, що зробив попередній уряд. Найважливіше не тільки отримати безліч планів, а й створити операційний план з чіткою відповідальністю кожного посадовця за виконання завдань». Впродовж місяця слід означити й план дій кожного міністерства. Нині їхні очільники вивчають реальний стан справ в підпорядкованих їм відомствах. 

Для Кабінету Міністрів пріоритетом діяльності має стати подолання корупції. За сценарієм Володимира Гройсмана, спершу треба припинити тиск влади на підприємців і бізнес, подолати корупцію на митниці і в податковій структурі. 

Уже опісля можна буде створити нормальний клімат та зрештою наповнити державну скарбницю.

На порядок денний винесено й питання формування ефективної системи соціального захисту, аби зберегти єдність країни. Йдеться й про підвищення якості державного управління, включно з відповідальністю посадовців, і про забезпечення макрофінансової стабільності, і про відновлення економічного зростання.

«Наше загальне завдання — підвищити якість життя людей. Думаю, це має бути на порядку денному кожного міністра. З цього ми маємо розпочинати нашу роботу», — вивів формулу успіху Прем’єр-міністр.

До кінця року уряд представить середньостроковий соціально-економічний план розвитку країни. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Три закони для ДФС

До списку пріоритетів належить і дерегуляція фармацевтичного ринку. Завдяки такому підходу українці матимуть змогу купувати медпрепарати, сертифіковані США та країнами-членами ЄС. Тож під час цього засідання Кабінет Міністрів ухвалив кілька потрібних рішень для наповнення ними ринку та встановлення конкурентних цін на них.

Не менш важливий чинник, який вплине на успішну роботу міністерств (відповідно й на втілення в життя реформ), — це ухвалення урядових законопроектів. Вимога Володимира Гройсмана проста: кожен міністр має якісно взаємодіяти з парламентом. Окрім цього, за тиждень до роковин катастрофи на ЧАЕС Прем’єр-міністр доручив сформувати стратегічний підхід до управління зоною відчуження, аби гарантувати людям абсолютну безпеку, унеможлививши виникнення будь-яких загроз.

Та, перш ніж розглянути це питання, Кабінет Міністрів направив до Верховної Ради три законопроекти щодо реформи Державної фіскальної служби. Якщо їх ухвалять, уряд матиме змогу координувати співпрацю з основним кредитором України — Міжнародним валютним фондом. До речі, ці документи відкликали з парламенту через зміну складу Кабміну. Йдеться про проект закону стосовно збільшення кількості заступників у центральних органах виконавчої влади, про зміни до Митного кодексу щодо організації територіальних органів ДФС, про мінімізацію впливу адміністрування податків на доходи Державного бюджету. Також повторно направлено до Верховної Ради законопроект про ринок електроенергії.

Українська сторона має до кінця травня ухвалити 24 законопроекти, щоб отримати 1,7 мільярда доларів траншу від МВФ, мільярд доларів кредитних гарантій від США і 105 мільйонів євро від ЄС. Два законопроекти вже внесено до ВР, 5 — ухвалено за основу, 2 — потребують доопрацювання уряду, а 15 — повторно вноситимуть у зв’язку з відставкою попереднього уряду.

Регіони визначають пріоритети

Під час цього засідання урядовці уповноважили віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка підписати угоду з Європейським Союзом щодо надання нашій країні 97 мільйонів євро на підтримку реформи децентралізації. Ці кошти — безоплатна допомога від ЄС. А перед цим Кабінет Міністрів схвалив проект угоди між урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені ЄС, про фінансування «U-LEAD з Європою: Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Чотирирічну програму спрямовано на підтримку реформи місцевого самоврядування, децентралізації в Україні, а також регіонального розвитку.

Політичний нагляд і координацію діяльності програми здійснюватиме Мінрегіон через Центральний офіс реформ у співпраці з ЄС та іншими міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влади. Головні напрями програми — це зміцнення спроможності для реалізації реформ децентралізації та регіональної політики, організація центрів надання адміністративних послуг та підвищення обізнаності громадян про місцеве самоврядування.

U-LEAD реалізують у нас Німеччина, Швеція та Польща через Німецьке товариство з питань міжнародної допомоги (GIZ) та Шведську агенцію міжнародного розвитку (SIDA). Від ЄС надають 90 мільйонів євро, від ФРН — 6 мільйонів євро, від Швеції — мільйон.

Того самого дня уряд призначив відібраного за результатами конкурсу екс-керівника Польських залізниць Войцеха Бальчуна на посаду голови правління Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця» та екс-співробітника американського офіса аудиторської компанії KPMG Ігоря Смілянського на посаду голови Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта».

Ще уряд передав функції реєстрації прав на нерухоме майно від Міністерства юстиції до місцевих органів влади.

По завершенні заходу Володимир Гройсман дав брифінг для акредитованих журналістів, де в доступній формі підбив підсумки першого урядового засідання та окреслив плани  роботи на найближчу перспективу. Серед них, зокрема, намір максимально прозоро вирішити питання газового тарифоутворення; виконання Україною зобов’язань перед ключовими кредиторами, особливо МВФ; представлення до кінця року середньострокового соціально-економічного плану розвитку країни.