Поліція охорони Національної поліції України, МВС та Всеукраїнський центр допомоги учасникам АТО об’єднали зусилля для надання максимальної допомоги з вирішення соціальних питань та працевлаштування  учасників АТО. Про це йшлося на прес-конференції «Допомога демобілізованим учасникам антитерористичної операції з питань працевлаштування».

За словами начальника департаменту поліції охорони генерала поліції третього рангу Сергія Будника, поліція охорони пропонує 2,5 тисячі вакансій для демобілізованих.

Для вчорашніх бійців у цивільному житті робота є. Фото з сайту hronika.info

— Поліція охорони вирішила запропонувати працевлаштування в наших підрозділах, де є вакантні посади поліцейських, поліцейських-водіїв, керівників середньої ланки і цивільних, що пов’язані з певними фаховими напрямами: це юристи, економісти, бухгалтери, програмісти, інженери. Маємо надію, що найближчим часом до наших лав увіллються учасники АТО, — повідомив Сергій Будник.

До речі, пріоритет ініціативи — залучення до офісної роботи бійців, які зазнали каліцтва під час служби на сході країни. Їм готові запропонувати такі вакансії, як інженер, черговий пунктів централізованого спостереження охоронної пожежної сигналізації, бухгалтерський працівник, економіст, програміст, працівник ІТ-технологій. Із нині передбачених 2,5 тисячі робочих місць  5—7% — для бійців із фізичними вадами.

З огляду на те що поліція охорони працює на госпрозрахункових засадах, вакансій може навіть побільшати. За рахунок торішнього підвищення окладів робота особливо в обласних і районних центрах вважається добре оплачуваною. За словами генерала Будника, в його відомстві працюють над тим, щоб цього року збільшити мінімальну зарплатню до 6 тисяч гривень. Нині оклад поліцейського охорони становить від 4,5  до 6,5 тисячі гривень.

Для охочих перенавчитися чи підвищити професійний рівень передбачено навчання у вінницькому та рівненському профільних училищах. Щодо запропонованих вакансій необхідно звертатися до обласних управлінь поліції охорони або в центри допомоги учасникам АТО при ОДА.

Зі слів волонтерів, працівників Міноборони та координаторів центрів допомоги учасникам АТО Анни Янчевської та Олексія Ліпіріді, центри  створено чотири місяці тому з ініціативи волонтерів та за підтримки Президента України. Волонтери центрів працюють над спектром питань, що стосуються бійців: отримання статусу учасника бойових дій,  пільг і гарантій, лікування, реабілітації, протезування, соціальної, психологічної й професійної реабілітації, підготовки, перепідготовки, нової освіти, а також отримання квартир, земельних ділянок, навіть влаштування дітей у дитсадок тощо.

Олексій Ліпіріді наголосив, що учасники АТО, які завершили службу, часто не знають про свої права. Тому користуючись нагодою, нагадав про перші кроки в цивільному житті: звернутися в центр зайнятості й стати на облік, зайти в управління праці (соцзабез), щоб також стати на облік. Там працівники соціальних служб мають надати інформацію про пільги, на які має право учасник АТО: це зокрема одноразова грошова допомога, санаторно-курортне лікування, психологічна реабілітація. З його слів, волонтери центру працюють із чиновниками обласних і районних адміністрацій, з підприємствами, відомствами, створюючи зв’язок посадових осіб між собою для вирішення питання.

— Для нас не існує слів «не можемо, немає бюджету, не передбачено законодавством», — принаймні так запевнив координатор центрів допомоги. — Наше завдання — знайти шляхи, щоб розв’язати будь-яку проблему. Ми тісно співпрацюємо з Мінсоцполітики, Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО, з центрами зайнятості, з Фондом соціального захисту інвалідів, з іншими відомствами, діяльність яких спрямована на соціальну реабілітацію учасників АТО. Допомагаймо, віддаваймо борг тим людям, які ризикували життям.

Начальник управління у справах учасників АТО МВС України Василь Мельник закликав звертатися до них усі категорії учасників АТО. Зокрема через телефон довіри, який можна знайти і на сайті МВС України — (044) 256-17-20. Він зазначив, що працівники управління самостійно телефонують бійцям із працівників МВС і пропонують працевлаштуватися.

Останніми днями ще дев’яти учасникам АТО, які зазнали каліцтва, запропоновано роботу, п’ятеро відразу дали згоду, решта поки що думають.