Початок опалювального сезону, забезпечення подачі тепла в оселі громадян — безпосередня відповідальність міської влади й конкретних міських голів. Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час традиційної Години запитань до уряду у Верховній Раді, відповідаючи на запит Олега Ляшка та групи депутатів з Радикальної партії про те, що опалювальний сезон досі не розпочався наприклад у Кривому Розі та ще кількох великих містах.

Газу для опалювального сезону достатньо

Прем’єр наголосив, що підготовка до опалювального сезону має відбуватися одразу після закінчення попереднього. Уряд повністю забезпечив ресурсну базу — у сховищах достатньо газу для людей, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«У межах децентралізації ми передали чотири мільярди доларів до місцевих бюджетів. Цього достатньо, щоб провести вчасну підготовку, погасити попередні борги, — сказав Володимир Гройсман. — Уряд ще 5 жовтня 2018 року ухвалив рішення про початок опалювального сезону». Немає жодних вимог будь-яких передоплат за енергоносії. Натомість є програма субсидій, яка захищає людей. Так само є можливості реструктуризувати борги за енергоносії.

«Але деякі міські голови дозволяють собі нехтувати інтересами людей і кивають на уряд, — сказав Володимир Гройсман. — У нас усі міста в однакових умовах. Але в 95% міст опалювальний сезон почався, а в 5% — ні. Отже, є проблеми, зокрема в управлінні».

Він заявив, що готовий передати теплоелектроцентралі, що належать Фонду державного майна, громадам міст, на території яких їх розташовано. «Пропоную продати міським громадам. Ні — тоді подарувати. Нехай керують цим комплексом. Я готовий на це піти», — сказав він. І додав, що згоден з тим, що Фонд держмайна неефективно керує ТЕЦ.

Уряд не дозволить, щоб самоврядування опинилося під загрозою через політичні ігрища. Фото Володимира ЗАЇКИ

За перешкоджання — звільнення

Депутати ставили запитання про те, що в деяких регіонах голови обласних рад та інші чиновники перешкоджають децентралізації та створенню обласних територіальних громад.

Прем’єр погодився, що продовження найефективнішої реформи уряду й зміцнення місцевого самоврядування опинилося під загрозою через політичні ігрища й небажання окремих керівників працювати в інтересах людей. Настав час конституційних змін, які визначать і закріплять процеси посилення повноважень і відповідальності місцевої влади. «Ми готуємося і запропонуємо Верховній Раді новий етап децентралізації», — сказав очільник уряду.

Він звернувся до народних депутатів із проханням наводити приклади перешкоджання об’єднанню громад. «Неприпустимо, коли люди об’єдналися, аби зріс їхній бюджет, зарплати, і  хтось їм заважає. Ми будемо стояти на захисті інтересів людей. Дайте перелік тих, хто заважає об’єднанню, ми передамо Президенту подання на звільнення», — додав Володимир Гройсман.

Він ініціюватиме звільнення голів райдержадміністрацій, які перешкоджатимуть децентралізації. І не відступить від започаткованої реформи з децентралізації й підтримує внесення змін до Конституції, які б остаточно закріпили право громад на об’єднання і визначення розвитку територій.

«Для наведення ладу в країні хочу сказати від уряду як Прем’єр-міністр: нам недостатньо повноважень. Я внесу на розгляд ВР зміни до закону про Кабінет Міністрів щодо посилення повноважень Прем’єра. Якщо ви це підтримаєте, відповідально заявляю, що протягом трьох місяців наведу в країні порядок», — сказав Володимир Гройсман.

Захмарні премії скасують

Депутати просили уряд вплинути на керівництво Укрпошти, Ощадбанку й Нафтогазу. Прем’єр пообіцяв кардинально змінити ситуацію із захмарними заробітними платами і преміями, які отримують керівники державних компаній.

«Контракти з керівниками компаній уже підписано, тому не можу втручатися в їх перегляд. Але точно можу сказати: щойно ці контракти закінчаться, в цій вакханалії з космічними заробітними платами поставлю крапку. Жодного контракту не підпишу на тих самих умовах, які є сьогодні. Мільйонні, десятимільйонні премії — це просто неприпустимо. Ринкова зарплата — добре, але це ринкова, а не захмарна, яку сьогодні отримують», — сказав він.

Запитували депутати і про виплату боргів із зар­плати шахтарям. Прем’єр відповів, що стабілізація ситуації у вугільній галузі — одне із завдань Кабінету Міністрів на 2019-й.

«Завдання — до кінця 2019 року стабілізувати ситуацію у вугільній галузі. Цього року закриємо 500 мільйонів, а наступного дамо 2,6 мільярда. Але хочу, щоб їх було спрямовано на закладення нових лав, модернізацію. Цих коштів абсолютно достатньо, але хочу, щоб їх не спустили відразу невідомо куди», — наполіг він і додав, що ці кошти дадуть змогу провести модернізацію державних шахт і вивести галузь із боргів.