ПРОДОВОЛЬСТВО
 

У Запорізькій області бюджетні установи закуповуватимуть м'ясну продукцію безпосередньо у виробників
 

За даними головного управління статистики у Запорізькій області, торік у регіоні зросло виробництво м'яса і продукції з нього. Зокрема, сільські господарства області виробили 78,5 тис. т м'яса, що на 4,9% більше, ніж у 2009-му. Відповідно збільшились і обсяги виробництва м'ясних виробів переробними підприємствами, зокрема, ковбас на 35%. Цього вдалось досягти за рахунок зростання на 14,7% поголів'я свиней, на 6,2% - овець і кіз (до 376, 6 тис. і 51 тис. відповідно).

Проблемні питання розвитку тваринництва порушували нещодавно на черговій нараді в облдержадміністрації. Як зазначалось, сільгосппідприємства області з 2008 року через зниження державних дотацій на розвиток тваринництва та відсутність будь-якої підтримки місцевої влади змушені були пускати худобу під ніж. Як наслідок, у 2011 рік галузь увійшла з тривідсотковим скороченням поголів'я великої рогатої худоби. Натомість в області утримується 117,3 тис. голів ВРХ, у т. ч. 61, 4 тис. молочних корів.

Ще однією наболілою проблемою, якою керівники тваринницьких господарств регіону поділилися з представниками облдержадміністрації, є цінова політика у регіоні. Йшлося, зокрема, про те, що посередники диктують сільгоспвиробникам занизьку закупівельну ціну на м'ясну продукцію, а реалізують її з величезними надбавками. Самі ж виробники готові поставляти свою продукцію споживачу за справді прийнятною ціною.

Нинішня влада має намір стабілізувати ситуацію у тваринництві та створити сприятливі умови для розвитку галузі.

- Мусимо використати всі важелі впливу виконавчої влади для забезпечення комфортних умов для діяльності виробників м'яса і м'ясної продукції, як це робить більшість країн Європи і Америки, - наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Литвин. - Це дасть змогу збільшити виробництво і досягти конкурентних цін на ринку. Одним з інструментів підтримки, на думку О. Литвина, має стати залучення до тендерів із закупок продовольства для бюджетних установ виключно товаровиробників. Оминаючи організації посередників, забезпечимо високу якість продукції і знизимо її закупівельну вартість через уникнення штучних накруток, - пояснив він.