Запорізька область разом із  Дніпропетровською, Харківською та Миколаївською увійшли до списку пілотних регіонів, де запрацюють проекти для підтримки переселенців та потерпілих від війни на сході України. За словами керівника групи Світового банку старшого фахівця із соціального розвитку Холлі Беннер, для Світового банку надзвичайно важливе дослідження впливу конфлікту на сході України на розвиток держави та окремих регіонів. Щоб зменшити негативний вплив цього конфлікту та допомогти постраждалим, Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб банк надав грант у сумі 3,6 мільйона доларів США.

77-річна Раїса Фесай із Мар’їнки Донецької області, яку постійно обстрілюють бойовики, знайшла притулок на Запоріжжі і дуже радіє, що має дах над головою. Фото автора

Днями відбулася зустріч фахівців Світового банку і  Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України із представниками влади у Запорізькій області. Відкриваючи захід, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль подякував гостям за їхню увагу до проблем регіону, який посідає третє місце за кількістю прийнятих переселенців.

— Питання взаємодопомоги та підтримки всіх, хто відчув на собі наслідки подій на сході України, — одне із пріоритетів діяльності влади регіону, — підкреслив він. — Запорізька область вже прийняла 103 тисячі вимушених переселенців із зони АТО.  Цілісність та незалежність держави захищають майже 12 тисяч бійців з області. Щоб соціальне забезпечення всіх цих людей вийшло на принципово новий рівень, влада регіону має амбіційні плани на наступний рік. Ці проекти стосуються створення робочих місць, центру реабілітації для учасників бойових дій та переселенців із зони АТО, забезпечення житлом.

Представник профільного міністерства Вікторія Вороніна розповіла, що основна мета його діяльності — допомога громадам, які відчули негативний вплив подій на сході України. Це відновлення інфраструктури, психологічна, соціальна реабілітація людей, проблеми на ринку праці. Головні цільові групи, з якими працюватиме міністерство, — внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, а також члени громад, що приймають вимушених переселенців. 

Серед чотирьох пілотних регіонів розподілять кошти гранту, а на їх основі згодом буде оцінено ефективність роботи і планування подальших заходів з розбудови мирного життя. А ще було підписано меморандум зі Світовим банком та ООН щодо створення цільового фонду інших партнерів. Проекти, які буде реалізовано в пілотних областях, стануть зразком для подальшої роботи у всій Україні. Також, згідно з рішенням Кабміну України, нещодавно створено раду з питань відновлення та розбудови миру, до якої ввійшли представники Запорізької області. У листопаді пройде перше засідання цієї ради під керівництвом віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка,  де розглянуть пропозиції від пілотних областей.