Проводять такий захід турійчани не вперше.

— Тандем «громада — влада» дає прекрасний результат, якщо люди бачать, що їм чесно розповідають про проблеми і щиро просять у них допомогти, — зауважила голова районної ради Ольга Черен, яка взяла на себе левову частку організаційної роботи із залучення людей до благодійництва. — Свого часу після першого благодійного вечора на зібрані кошти ми відремонтували приміщення дитячої музичної школи. Коли громада відгукнулася вдруге — частину дитячого відділення у Центральній районній лікарні. Тепер ось завдяки аукціону і лотереї на підтримку Збройних сил зібрали нову суму для наших хлопців, які служать на фронті чи згодом будуть там. Наші земляки — патріоти своєї держави, а під час спілкування просять допомогти з теплим одягом. Тепер його є за що шити!

Третій благодійний захід виявився найщедрішим на пожертви. А всього місцева громада на підтримку захисників територіальної цілісності нашої Вітчизни вже зібрала понад мільйон гривень.

Благодійний фонд «Волинь-2014» оплатив 30 днів лікування та реабілітації пораненого на сході волинянина Віталія Ванюшина, який нині перебуває в місті Кракові. Фото надане автором

Успішні бізнесмени грошейне шкодують

Такі акції підтримки організовують і в інших районах Волинської області.

— Скажу вам відверто: потік допомоги настільки великий, що його облікувати неможливо! — розповів кореспондентові «Урядового кур’єра» радник голови обласної державної адміністрації генерал Борис Кондратюк. — Бо немає такої системи, яка уможливила б обліковувати все, що люди передають на фронт.

— Але ж найактивніші волонтери відомі? — цікавлюся.

— Найактивніші, звісно, так! Однією з перших в благородну справу допомоги фронту включилася Спілка ветеранів Афганістану, яку очолює Григорій Павлович. Відчувають наші бійці вагому допомогу, яку надають волинські громадські організації «Самооборона» та «Автомайдан». Дуже потужно діє Благодійний фонд «Волинь-2014».

Його очолює авторитетний керівник, генеральний директор СП ТОВ «Модерн-Експо» Петро Пилипюк. Він шанована в краї людина, яка веде свій бізнес і заробляє гроші, забезпечуючи зарплатою свою команду, не за допомогою всіляких оборудок, а завдяки виробництву обладнання для торгівлі (до речі, його експортують у десятки країн).

«Волинь-2014», як і всі волонтерські групи, об’єднує щедрих та патріотично налаштованих меценатів, яким не байдужа доля Волині та всієї України. Активну участь у формуванні його ресурсів беруть успішні волинські бізнесмени, які вже чимало зробили і роблять для відстоювання територіальної цілісності України.

— Приміром, один із відомих у регіоні директорів пожертвував фонду власних 100 тисяч гривень. По мільйону гривень внесли у зміцнення обороноздатності країни Акціонерне товариство «Камаз-Агро» та Спільне українсько-польське підприємство «Модерн-Експо», 800 тисяч гривень — ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», 200 тисяч — ТОВ «Вілія-Трейд», півмільйона — ТОВ «Луцьксантехмонтаж №536, — розповів Борис Кондратюк. — Усього ж «Волинь-2014» уже зібрала майже 4,6 мільйона гривень.

Свій девіз «Тож хто — як не ми, коли — як не сьогодні!!! В єдності ми сила — долучайтеся!» фонд активно впроваджує в життя. На прохання військовослужбовців 1-го батальйону територіальної оборони «Волинь», який нині перебуває в зоні проведення АТО, Благодійний фонд «Волинь-2014» недавно закупив та передав чергову партію матеріально-технічної допомоги. Цього разу волинські меценати відправили на схід тепловізор Pulsar quantum, дві сотні рулонів кольорового скотчу для маркування військової техніки та одягу, три акумуляторні батареї, десять біноклів Yukon, шість домкратів, сімдесят літрів оливи та дев’яносто літрів тосолу Nordika.

Загалом за два місяці діяльності «Волинь-2014» надала благодійну допомогу на суму понад три мільйони гривень. Зокрема, за ці кошти придбано операційне обладнання для потреб Луцького гарнізонного військового госпіталю, позашляховики, броньовані автомобілі, речі першої необхідності, форму та засоби захисту, квадрокоптер, тепловізори, оптику та інші речі, які необхідні військовим. На більш як 300 тисяч гривень укомплектовано роту міліції особливого призначення «Світязь». За сприяння Благодійного фонду «Волинь-2014» відремонтовано 30 одиниць потужної військової техніки, надано значну допомогу для лікування постраждалим військовослужбовцям та їхнім сім’ям.

Секретний резерв — економіяна закупівлі

Про масштаби волонтерського руху в регіоні красномовно свідчить ще один факт: «Самооборона Волині» відправила на передову 200 тонн продовольства та на 1,5 мільйона гривень інших матеріальних ресурсів. Адресний список передали захисникам Вітчизни — ознайомитися з ним можна на сайті цієї організації, у статті «Від штанів до макаронів: що отримали бійці української армії з Волині за останні три місяці».

— При цьому там не сказано про дуже важливу річ — економію доброчинних грошей під час закупівлі того спорядження та екіпірування, — акцентував увагу на ще одному аспекті відомий на Волині волонтер Сергій Рижков. — Бо часто купуємо його за кордоном — не штуками, а на вагу. І мови не може бути про те, що ми комусь оплачуватимемо якісь торгові надбавки — купуємо в крайньому разі за собівартістю! Тож маємо змогу придбати нормальні берці не за 400 гривень, як, скажімо, в Києві, а по 100—120, комплект форми за 150—180 гривень. На зекономлені гроші можна купити додаткове спорядження чи продукти.