Консультує Віталій ЄЛОВ,
адвокат, голова Волинської обласної
організації Спілки юристів України

В одному з сіл неподалік Луцька мені дісталася у спадок від матері земельна ділянка. В 2011 році я виготовила акт на право власності на землю на її ім'я, пізніше зробила свідоцтво про спадщину. Але акта на право власності на землю на своє ім'я досі не зробила (або я постійно зайнята, або фахівці служби кадастру не можуть під'їхати). У зв'язку з запровадженням єдиного реєстру на нерухомість вирішила цю справу довести до кінця. Коли ж підняла папку з документами, там не виявилося акта на право власності на землю на ім'я матері (у спадковому реєстрі його номер є). На мою думку, коли в 2011 році підводили електрику до будинку, займався цим чоловік, в якійсь організації він його залишив. Тоді я не звернула уваги, що немає цього документа, а тепер не знаю, що робити. В які структури звернутися, як поновити акт чи зробити його копію? Як виготовити документ, який гарантував би моє право власності на землю? 

Марія ЗАЄЦЬ,
м. Луцьк

— У випадку втрати державного акта на право власності на земельну ділянку видають його дублікат. Це врегульовано п. 5.2. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів 04.05.99 р. № 43.

Вам необхідно звернутися до Управління земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки із відповідною заявою, в якій вказати де, коли і за яких обставин втрачено зазначений державний акт, та додати докази повідомлення в місцевих засобах масової інформації про втрату цього державного акта, копію свідоцтва про смерть мами, докази, що ви — спадкоємець після її смерті.

Після отримання дубліката акта, за умови, що ви як спадкоємець прийняли спадщину, вам необхідно звернутися в нотаріальну контору за місцем знаходження земельної ділянки для отримання свідоцтва про право власності на цю спадкову земельну ділянку. Це свідоцтво і буде документом, який підтверджує ваше право власності на спадкове майно.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua