ЗАПИТАЙТЕ У ЮРИСТА

Консультує  Наталія ПІДДУБНА,
керівник громадської приймальні
Чернігівського громадського
комітету захисту прав людини

Хочу звільнитися з роботи, але не відпускають: кажуть, що не звільнять, поки я не знайду працівника на своє місце. Що мені робити в цій ситуації? 

Тамара АНФІЛОВА,
Запорізька область

Відповідно до ст. 38 Кодексу законів про працю України, працівник має право розірвати трудовий договір, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмовою заявою за два тижні. Ці два тижні з дня отримання роботодавцем заяви маєте відпрацювати. Коли ж цей термін закінчиться, маєте повне право більше не виходити на роботу. В останній робочий день роботодавець зобов’язаний видати вам трудову книжку та провести з вами остаточний розрахунок.

Щоб зафіксувати факт подачі документа про звільнення, ви маєте  написати заяву на ім’я керівника у двох примірниках або ж зробити з неї копію та подати до канцелярії, відділу кадрів або безпосередньо керівникові та зареєструвати її. На вашому примірнику має стояти дата, підпис, прізвище особи, яка прийняла її, і номер вхідної кореспонденції.

Якщо все-таки відмовляються прийняти заяву, вам потрібно надіслати її з поштового відділення на адресу фірми цінним рекомендованим листом з повідомленням про вручення і описом вкладення. Тоді у вас на руках будуть підтверджувальні документи: квитанція про відправлення листа, а після одержання листа адресатом — підписане ним поштове повідомлення.

У цьому разі два тижні відпрацювання обчислюватимуться не з моменту відпралення листа, а з моменту його отримання адресатом. Якщо ви припините працювати раніше, це вважатиметься прогулом. Коли ж останнього дня роботи вам відмовили в проведенні розрахунку і не повертають трудову книжку, ви можете звернутися або до територіальної державної інспекції праці в вашій області, або відразу до суду. Відповідно до ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум за відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Отже, тут закон на боці працівника: не розірвати трудовий договір не мають права. У цьому разі потрібно обов’язково зафіксувати факт подачі заяви одним з описаних вище способів, відпрацювати два тижні, а потім вимагати з роботодавця розрахунок і документи — якщо не по-хорошому, то через трудову інспекцію або суд.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua