Коли з’являються проблеми, вони, на жаль, не бувають поодинокими. Наприклад, у людини, яка втратила роботу, ще може бути, скажімо, неправомірне, на її думку, звільнення, невиплачена вчасно та в повному обсязі заробітна плата, збанкрутіле або закрите підприємство, керівництво якого не хоче брати на себе відповідальність за подальшу долю колишнього працівника, тощо. Якщо ж пошукач роботи — вимушений переселенець, яких нині вже 1,9 мільйона, паралельно з тим, щоб стати на облік у центрі зайнятості за новим місцем проживання, йому також потрібно вирішити питання із втраченим на окупованих територіях майном, з тим, аби отримати статус, належні соціальні виплати та ін.

Кілька проблем розв’язувати одночасно

Щоб полегшити життя цим людям, звільнивши їх від необхідності оббивати пороги різних установ, витрачаючи у чергах чимало часу, було вирішено, що віднині безоплатну юридичну консультацію та всебічну правову допомогу тим, хто цього потребує, надаватимуть безпосередньо у центрах зайнятості у всій Україні. Задля цього Державна служба зайнятості (центральний апарат) та координаційний центр з надання правової допомоги уклали меморандум про співпрацю.

У межах співпраці передбачається, що в усіх центрах зайнятості держави, навіть у найвіддаленіших районах, буде облаштовано робочі місця для фахівців центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги. Тож відвідувачі центрів зайнятості зможуть отримати в них консультації з правових питань та доступ до інших видів правової допомоги. До них можна буде звернутися з будь-якими юридичними запитами: оформлення спадщини, повернення незаконно відчуженого майна, перерахунок пенсії, повернення боргів із зарплати та ін. Сторони також домовилися, що зусиллями фахівців Державної служби зайнятості та системи безоплатної правової допомоги для безробітних спільно проводитимуть інформаційні заходи, спрямовані на підвищення рівня правової обізнаності населення щодо захисту його прав.

— Щоденно ми влаштовуємо на роботу майже 3 тисячі українців, а наші центри відвідують десятки тисяч людей. Те, що відтепер там можна буде отримувати юридичні консультації з будь-яких питань, доводить, що державні послуги стають для українців дедалі доступнішими та якісними. Переконаний, що така співпраця служби зайнятості та координаційного центру з надання правової допомоги допоможе сотням тисяч українців, — зазначив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

І додав: якщо у столиці, скажімо, більшість людей, які втратили роботу, отримують максимальну грошову допомогу у зв’язку з безробіттям, то в регіонах вона часто не перевищує рівня прожиткового мінімуму. І маючи зазвичай ще й проблеми юридичного характеру та бажання обстоювати свої права, жителі областей у більшості просто не мають коштів оплатити послуги адвоката чи юриста-консультанта. А в малих віддалених містечках та селищах навіть знайти такого фахівця, щоб скористатися його послугами, не завжди вдається. Тому, на переконання Сергія Кравченка, підписання такого меморандуму — вдала ідея та своєчасний і дуже потрібний крок.

Людина, яка шукає роботу, тепер зможе не лише стати на облік, а й отримати допомогу юриста. Фото Володимира ЗAЇКИ

Підтримку вразливих оплачує держава

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський зазначив, що порівняно з Державною службою зайнятості очолювана ним інституція доволі молода і працює лише три роки. Але за цей час послугами безоплатної правової допомоги вже встигли скористатися понад 500 тисяч українців. І слово «безоплатної» не має бентежити клієнтів, адже така вона для людини, зазвичай соціально малозахищеної, яка звертається по допомогу, що надають висококваліфіковані фахівці. Робота ж таких юристів та адвокатів оплачується з державного бюджету.

За цей час вдалося досягти 500 виправдувальних вироків у правочинах між громадянами і державними органами або органами місцевого самоврядування. Це 500 урятованих життів і доль. Адже якби ці люди не мали змоги звернутися по безоплатну правову допомогу, їм загрожувала втрата свободи й на чималенькі терміни через несправедливі обвинувачення у тяжких злочинах. Та допомогу надають не лише у кримінальних справах, а й у цивільних та адміністративних. У стислі терміни і якісно вирішують питання, які до цього сама людина не могла вирішити роками.

— Нині в Україні 544 точки доступу до безоплатної правової допомоги в усіх регіонах. Віднедавна вони є й у районних центрах та малих містах. Ми постійно працюємо, щоб розширити можливості доступу до безоплатної правової допомоги для місцевих громад і зробити зміст наших послуг максимально наближеним до їхніх потреб. Переконаний, що співпраця з центрами зайнятості щодо облаштування в них дистанційних пунктів доступу до правової допомоги сприятиме кращій реалізації права громадян на працю та інших трудових прав, — наголосив Андрій Вишневський.

За його словами, юристи центру зовсім не ставлять собі за мету завалити вітчизняні суди своїми справами. Здебільшого порозуміння вдається досягти через співпрацю та знаходження спільної мови з юристами тієї установи, з якою в клієнта триває спір.

Адвокати і юристи координаційного центру з жовтня 2016 року вже працюють пілотно в центрах зайнятості на Полтавщині та у Броварах Київської області. Наступного року їхня кількість значно збільшиться, і врешті кожен центр зайнятості, хоч би де розташований, неодмінно матиме такого фахівця.

ДОВІДКА «УК»

За даними Державної служби статистики, у І півріччі 2016 року рівень безробіття (за методологією МОП) становив 9,4% економічно активного населення (у І півріччі 2015 року — 9,2%). За 9 місяців цього року послугами служби зайнятості скористалися понад 1 мільйон громадян. І це не тільки послуги з пошуку роботи, а й з професійного навчання, перенавчання, підтвердження результатів неформального навчання, організація громадських робіт тощо. Звісно, ситуація на ринку праці складна, та попри це, щодня за сприяння служби роботу знаходять кілька тисяч її пошукачів, — поінформував виконуючий обов’язки голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

За його словами, порівняно з початком року ситуація з наявними вакансіями на ринку праці поліпшилася. Так, нині на одне офіційне робоче місце претендує 6 безробітних, а в жовтні 2015 року їх було 10, а у січні 2016-го — 19.

Станом на 1 жовтня 2016 року кількість безробітних становила 341,5 тисячі осіб, з яких допомогу у зв’язку з безробіттям отримували 269,5 тисячі. Кількість вакансій у базі даних Державної служби зайнятості становить 56,9 тисячі одиниць.

На нові робочі місця з компенсацією роботодавцеві єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 9,4 тисячі безробітних, зокрема 3,7 тисячі з тих, хто нині недостатньо конкурентоспроможний на ринку праці. Ще 5,7 тисячі українців працевлаштовано суб’єктами малого підприємництва на нові робочі місця у пріоритетних видах економічної діяльності.

Започаткували власну справу за рахунок отримання одноразової виплати допомоги у зв’язку з безробіттям 3,6 тисячі громадян. А 2,2 мільйона отримали профорієнтаційні послуги. Серед них учні навчальних закладів різних типів, військовослужбовці, демобілізовані із зони АТО, а також внутрішньо переміщені особи та особи, яких попереджено про звільнення.