Хто справжні партнери України, а хто лише вдавав із себе партнера, причому навіть не простого, а стратегічного, нині побачив увесь світ. У той час як Росія, нав’язавши війну, перетворила на руїну цілий регіон сусідньої держави, США намагаються і агресора зупинити, і його жертві допомогти. Днями Президент та Прем’єр-міністр зустрілися з міністром з питань торгівлі США Пенні Пріцкер, яка завітала до нас із діловим візитом. Президент відзначив важливість цього візиту на етапі, коли відносини між Україною та США стали ще тіснішими, і висловив сподівання, що така зустріч практично наповнить низку домовленостей, досягнутих напередодні з президентом Обамою. Передусім ішлося про поглиблення взаємин у енергетиці, двосторонній торгівлі, координації зусиль у співпраці з МВФ та Світовим банком.

Міністр Пріцкер запевнила Президента в готовності США сприяти нашій країні в її прагненнях здійснювати реформи, зміцнювати економіку й поліпшувати бізнес-клімат. «Ваш народ потребує реформ і встановлення системи рівних можливостей для всіх громадян», — цитує слова міністра прес-служба Президента. — З огляду на вашу Стратегію реформ-2020, у вас дуже амбітне бачення майбутнього України. І це чудово. Ми підтримуватимемо вас на цьому шляху реформування країни».

Особливо пані Пріцкер наголосила на важливості ухвалення антикорупційного законодавства. Передусім йдеться про створення незалежного органу для протидії корупції, а також дерегуляцію економіки. Ці кроки, на її переконання, дали б сильні сигнали інвесторам, зокрема потужній американській бізнес-спільноті з вигодою для себе посприяти подоланню економічних труднощів в Україні.

Зі свого боку Петро Порошенко подякував заокеанським партнерам за ініціативу проведення українсько-американського бізнес-саміту, який відбудеться у грудні, і поінформував про ініціативи з протидії корупції, зокрема створення антикорупційного бюро та інші заходи, запропоновані у рамках Стратегії-2020. Він висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить антикорупційне законодавство, а також дерегуляційний пакет для пожвавлення підприємництва.

Під час переговорів розглядалися й інші питання, зокрема двосторонньої торгівлі та енергетичної незалежності. Президент високо оцінив ефективну антикризову місію Департаменту енергетики США і висловив сподівання на співробітництво з американськими компаніями щодо видобутку сланцевого газу. А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підтвердив Пенні Пріцкер рішучу налаштованість уряду до продовження реформ, покликаних створювати кращі умови для інвестицій в Україну. 

«Звичайно, непросто запрошувати інвесторів у країну, в якій стоять російські танки», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Однак уряду вже вдалося забезпечити ухвалення важливих рішень з питань дерегуляції, ліквідації низки контролюючих органів, масштабного скорочення дозвільних документів і ліцензій.

Арсеній Яценюк наголосив на пріоритетності боротьби з корупцією та податкової реформи і запевнив, що уряд має чіткий план дій у цих сферах. Прем’єр сподівається, що чинний парламент і його наступний склад голосуватимуть за розроблені урядом законопроекти.

Сторони домовилися про спільні дії у пріоритетних для обох країн сферах. Найперше йдеться про залучення американських інвестицій у проекти з енергетики та сільського господарства, а також про підтримку з боку США у питаннях захисту інтелектуальної власності, дерегуляційної та податкової реформ. Рух у цьому напрямі створить необхідні передумови для проведення масштабного українсько-американського бізнес-саміту, проведення якого узгодили Арсеній Яценюк і Пенні Пріцкер.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»