Цими днями Закарпаття і Україна згадують події 77-річної давності, коли у складних міжнародних умовах постала невелика за територією, але сильна за духом держава — Карпатська Україна. Першу державу українців 15 березня 1939 року офіційно проголосив і очолив тоді прем’єр-міністр, пізніше президент Августин Волошин.

Історики з точністю до години описали дні становлення Карпатської України. Відомо, що напередодні її проголошення війська хортистської Угорщини за підтримки гітлерівської Німеччини розпочали наступ проти неї на всій лінії спільного кордону. Військове утворення Карпатська Січ розпочало озброєний спротив: кровопролитні бої з переважними силами супротивника відбувалися на лінії Ужгород — Мукачеве — Берегове — Севлюш. Найбільший бій відбувся на Красному полі 16 березня 1939 року.

Сили захисників Карпатської України були непорівнянними з військовою потугою регулярної угорської армії. Наступ угорських військ завершився 18 березня окупацією й приєднанням усієї території Карпатської України до Угорщини. Але мужня, щедро полита кров’ю боротьба українців за свою землю стала зразком їхнього служіння Батьківщині: представники наступних поколінь через майже півстоліття досягли своєї мети у вигляді сучасної незалежної Української держави.

Вінки і квіти — до монумента Героєві України Августину Волошину в Ужгороді. Фото з сайту karpatskijobjektiv.com

Нагадуванням про величні й водночас трагічні події тих днів 13 березня став похід вулицями Ужгорода, який влаштували активісти національно-патріотичних формувань. Їхня колона прийшла до братської могили воїнів Карпатської Січі, де відбулася панахида по полеглих. Було освячено відреставрований вдячними нащадками пам’ятний хрест.

У день 77-річчя проголошення Карпатської України 15 березня шану її творцям в Ужгороді віддали керівники Закарпатської області та громадськість. До пам’ятника Героєві України Августину Волошину поклали вінки та квіти голова облдержадміністрації Геннадій Москаль, голова обласної ради Михайло Рівіс, представники Збройних сил України і військово-патріотичних формувань, школярі й студенти.

Біля пам’ятного хреста, встановленого на честь загиблих карпатських січовиків, відбувся мітинг за участю представників усіх міст і районів Закарпаття, гостей з Києва і закордоння.

На мітингу прозвучали історичні згадки про Карпатську Україну, яка, за словами промовців, стала уособленням незламності духу української нації й готовності боронити її навіть перед загрозою смерті. Битва на Красному полі стала вінцем героїчної оборони й першим гідним збройним опором нацизму напередодні Другої світової війни. Події тих днів завжди нагадуватимуть сучасникам про жертовність і ціну,  яку заплатили українці за  свободу та незалежність. Нині, коли під загрозою перебуває територіальна цілісність Української держави і вона бореться з терористичними угрупованнями на сході, герої давноминулих днів уособлюють стійкість і патріотизм, любов до свого народу.