БЮДЖЕТ-2012 

Наступного року виділять більше коштів на проведення олімпіад, втім, мінімальні стипендії не підвищать

У проекті закону «Про державний бюджет України на 2012 рік» для освітянської сфери передбачено збільшити видатки з окремих напрямків. Зокрема на проведення і участь обдарованої молоді у всеукраїнських та міжнародних олімпіадах. 

— Це пов’язано з тим, що з цього року кількість олімпіад зросла з 15 до 20 навчальних предметів, а відтак в них взяли участь на 1200 учасників більше, — коментують кореспонденту «УК» ситуацію в прес-службі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. — Норми харчування, враховуючи інфляцію та постійне подорожчання продуктів, збільшилися з 43 до 50 грн за добу на одного учасника. Вартість проживання, враховуючи сучасну ціну на такі послуги, зростає із 40 до 100 грн на добу, збільшуються й транспортні витрати через значне подорожчання палива.

У відомстві розповідають, що заключні етапи всеукраїнських учнівських турнірів перебувають на самофінансуванні. Втім, оскільки ці змагання проводяться на такому рівні і досить популярні серед школярів, планується закласти в кошторис фінансування цих заходів. Так, якщо цьогоріч проводили 35 всеукраїнських олімпіад, відбірково-тренувальних зборів та інтернет-олімпіад і на них у бюджеті було передбачено майже 1,7 млн грн, наступного року таких інтелектуальних змагань планується вже 37 — на них пропонують виділити понад 4,9 млн грн.

Збільшиться й кількість міжнародних олімпіад, що теж потребує фінансування. «Ми повинні розуміти, що нагороди, отримані українськими школярами і студентами на світовому рівні, — це офіційне визнання досягнень нашої країни, зміцнення її авторитету, — зазначають у Міносвіти. — Міжнародних олімпіад для школярів у 2012-му буде стільки ж само — вісім, але коштів закладено більше: 1,28 млн грн проти 1,12 млн грн торік. А от кількість міжнародних інтелектуальних змагань для студентів зросте з семи в 2011-му до 13 у наступному році, тож фінансування треба збільшити з 694,5 тис. грн до 983 тис. Зокрема врахувати витрати на участь в олімпіаді з астрономії та астрофізики, яка проходитиме в Бразилії».

Натомість  збільшення мінімального розміру академічних та соціальних стипендій не передбачається. Однак враховані кошти на здійснення обов’язкової індексації в повному обсязі. «Розмір мінімальної академічної стипендії — 530 грн. Для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, — 1160 грн. Відповідно до законодавства, стипендії віднесено до грошових доходів громадян, які підлягають індексації. І в 2012 році вони  збільшуватимуться на суму індексації. За рахунок цього студентам ВНЗ III–IV рівнів акредитації  підвищать стипендію до 725 грн», — резюмують у міністерстві.