ЗМІНИ

Що має знати власник землі зі вступом у силу нового Податкового кодексу?

Новий Податковий кодекс, що вступив у силу 1 січня 2011 року, змінює правила оподаткування операцій з продажу земель та будинків, що на них розташовуються, а також ставки податку за земельні ділянки для "спрощенців".

Як пояснив директор департаменту ринку та оцінки земель Держземагентства Сергій Салієнко, з 1 січня 2011 року операції з продажу та обміну земель та будинків, що на них розташовуються, не оподатковуватимуться за наступних умов. По-перше, якщо продавець є власником цього майна понад три роки. По-друге, продаж здійснюватиметься не частіше одного разу за звітний податковий рік. По-третє, якщо розмір земельної ділянки не перевищуватиме норм безоплатної передачі, визначених ст. 121 Земельного кодексу. Зокрема, для ведення особистого селянського господарства - не більше 2 га, садівництва - 12 соток, для індивідуального дачного будівництва - 10 соток, для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 1 сотки; для будівництва і обслуговування жилого будинку: у селах - 25 соток, селищах - 15, містах - 10 соток. Якщо ж за звітний податковий рік продаватиметься більше одного об'єкта нерухомості, операція оподатковуватиметься за ставкою 5%.

Що ж стосується "спрощенців", то вони не є платниками земельного податку (згідно з Указом Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 р. N 727/98). Крім випадку, якщо земля не використовується для ведення підприємницької діяльності, зазначається в постанові Кабміну від 16 березня 2000 р. N 507, нагадує С. Салієнко, зауваживши, що цей порядок діятиме тимчасово, до внесення змін у розділ XІV Податкового кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Зі вступом у дію Податкового кодексу почали діяти також зміни щодо оподаткування ділянок несільськогосподарського призначення, щодо яких не проведено нормативно-грошової оцінки. Якщо вони розташовані за межами населених пунктів, то ставка податку становить 5% від нормативно-грошової оцінки одиниці площі ріллі по області чи АР Крим. Це стосується як угідь, зайнятих господарськими будівлями, так і наданих садівницьким товариствам, у т. ч. зайнятих садовими та/або дачними будинками фізосіб.

Ще одним нововведенням є положення ст. 274 Податкового кодексу, яка встановлює ставку податку за земельні ділянки за межами населених пунктів, нормативно-грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження), у розмірі 1% від їх нормативно-грошової оцінки - за винятком земельних ділянок сільгоспугідь, лісогосподарського призначення, в межах населених пунктів та наданих підприємствам промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони, розташовані за межами населених пунктів, наголосив директор департаменту ринку та оцінки земель Держземагентства.