ЕКСПЕРИМЕНТ

В «Артемвугіллі» механізують гірничі роботи

Павло КУРГАН
для «Урядового кур’єра»

У професійно-технічному училищі № 9 міста Горлівки Донецької області, яке готує спеціалістів для вугільної промисловості, організували перенавчання забійників на комбайнерів і операторів щитових агрегатів. Невже шахти вже не потребуватимуть таких фахівців? «У найближчому майбутньому — так», — упевнені на державному підприємстві «Артемвугілля».

Як розповів директор з виробництва ДП Олександр Деружинський, тут розпочали експеримент, мета якого — перекласти ручну працю людей на плечі техніки, тобто механізувати гірничі роботи. До складу підприємства входять чотири шахти, які добувають вугілля на крутому падінні, тобто з круто падаючих пластів. За такого способу кожна тонна чорного золота дається нелегко: без відбійного молотка не обійтися. Бригада з 15 осіб за зміну з однієї лави більше 150 тонн вугілля не добуває. Механізувати ж роботи на таких пластах непросто. Вирішили впровадити на крутому падінні щитові агрегати і комбайни, виготовлені на Горлівському машинобудівному заводі. Перші результати експерименту показали: якщо півтора десятка забійників за зміну видавали на-гора 150 тонн палива, то щитовий агрегат з двома машиністами — 350-500 тонн. При цьому «Щитом» можна керувати дистанційно.

— На одній шахті сьогодні розвиваємо горизонт на глибині 1100 метрів, — пояснив директор з виробництва. — Там уже працює один агрегат «2АНЩ», якщо додамо ще один, то до кінця цього року горизонт повністю стане до ладу. На іншій шахті вдалися до експерименту, застосувавши вузькозахватний комбайн КПВ: вугілля він рубатиме не знизу вгору, як зазвичай, а навпаки зверху донизу. Отже, не треба буде чекати, поки агрегат «зніме стружку». Відразу ж за ним можна буде кріпити гірничу виробку. Переваги машини і в тому, що в лаві вона замінить понад десять забійників, давши при цьому вугілля вдвічі-втричі більше. Плануємо один комбайн «Темп» направити на шахту імені Румянцева. Два щитових агрегати рубатимуть вугілля на шахті імені Гайового. До всієї цієї техніки додамо ще 4-5 агрегатів і вже в 2012 р. замість 600 тисяч тонн чорного золота, які беремо за рік тепер, добуватимемо понад мільйон тонн.

Кошти на новий парк гірничих машин виділяє Міністерство енергетики та вугільної промисловості. «Отже, — каже Олександр Деружинський, — Україна не відмовляється від шахт крутого падіння, підтримує їх, більше того, ставить завдання разом зі зростанням вугледобування вивести частину людей з-під землі або значно поліпшити їхні умови праці».

Що ж, невдовзі забійників на шахтах істотно поменшає. А відбійному молотку можна буде сказати: «Прощай».