Відтепер усі засідання Кабінету Міністрів відбуватимуться у відкритому режимі — преса зможе працювати в залі засідань упродовж усього заходу, а не лише під час вступного слова Прем’єр-міністра, як зазвичай було раніше. А пересічні українці матимуть змогу за бажання спостерігати за перебігом подій та ухваленням урядом постанов і законодавчих актів з моніторів або телеекранів.  Однак не лише на підгрунті цього нововведення розпочинався захід у Будинку уряду. Міністри одностайно схвалили програму діяльності Кабміну та базові принципи й завдання політичної діяльності на поточний рік.

Програма дій розписана на 161 сторінці — це дорожня карта роботи міністрів, базові принципи — це дві сторінки вимог урядовців, на які мають зважати парламентарії.

Робота у прямому ефірі є втіленням одного з ключових принципів діяльності уряду – прозорості. Фото з сайту youtube.com

Корупцію терпіти не можна

Арсеній Яценюк не відкрив таємниці, коли сказав, що уряд готовий відзвітувати про виконану роботу у 2015 році. Аби повноцінно виконати план дій на 2016 рік, парламентарії мають ухвалити 379 конкретних рішень, ініціатором яких є уряд. Це і проекти законів, і нормативні акти, і постанови… Це основа плану дій на рік. Його технічне виконання можливе виключно за умови підтримки всіма фракціями принципів уряду.

«Наші принципи — невід’ємна частина програми діяльності. Це базові принципи, на яких уряд готовий проводити складні реформи. Ми не женемося за рейтингом — це не наша місія. Ми сформували уряд, який поставив за мету зробити популярною країну, змінити життя кожного українця», — наголосив Прем’єр. А йдеться про кілька ключових вимог, які весь український політичний клас повинен поділяти. Перша з них: повна нетерпимість до зволікання реформ. Друга: повна нетерпимість до незаконного втручання гілок влади в діяльність одна одної. «Ми підконтрольні Верховній Раді, тому щоп’ятниці публічно відповідаємо перед законодавчим органом на всі запитання. Для реалізації програми реформ потрібні конституційні, чіткі та взаємні відносини з Президентом», — продовжив тему Прем’єр.

А ще урядовці не терпітимуть політичного втручання та будь-яких проявів корупції. Модель роботи Арсеній Яценюк вбачає такою: політики та члени Верховної Ради виконують свої прямі конституційні повноваження — розглядають та ухвалюють проекти законів, запрошують міністрів на комітети звітувати, але не призначають керівників державних компаній і не втручаються в діяльність міністрів, як і не вирішують своїх інтересів через політичний шантаж. Це стосується і представників бізнес-груп, котрі за допомоги політиків обстоюють свої вузькопрофільні інтереси.

У цьому контексті глава уряду сказав: «Так далі не буде за жодних обставин! Маємо домовлятися в інтересах держави, народу. Прозора й публічна політика кожного політичного діяча, міністра є ознакою нової України. Саме тому парламент повинен підтримати її базові принципи та цілі. Нова країна — з новими принципами і підходами нової відповідальності. Ми працюватимемо, коли всі учасники цього процесу поділятимуть такий підхід».

Хто має керувати держкомпаніями

Опісля Арсеній Яценюк деталізував, чого саме у 2016-му уряд хоче досягнути й на підставі яких принципів зможе працювати. По-перше, вкрай швидко слід провести прозору, чесну, широкомасштабну приватизацію об’єктів державної власності. Зокрема Одеський припортовий завод, Центренерго, всі обленерго виставити на чесні й прозорі аукціони. Потрібно продовжувати процеси дерегуляції, зменшуючи адміністративний і силовий вплив на економіку, та ухвалити так званий дерегуляційний пакет документів.

У межах реформи фіскальної служби необхідно передати частину митниць в управління іноземних компаній. За 2-3 тижні Мінфін розробить документи, потрібні для оголошення тендера. Завдяки цьому буде можливо зреалізувати перший пілотний проект. Планується залучити до Волинської, Львівської, Чернівецької та Закарпатської митниць компанії, які вміють боротися з корупцією та зможуть там замінити систему обслуговування зокрема та систему управління в цілому.

Збройні сили намагаються максимально використати контрактну складову. Тож в 2016 році вони мають де-факто впритул наблизитися до НАТО, відповідати стандартам та критеріям Північноатлантичного альянсу.

Щодо єврокурсу вимоги такі: повноцінна імплементація угоди про ЗВТ, ухвалення законів для лібералізації візового режиму, запровадження безвізового режиму для українців.

Також слід підтримати проекти законів щодо запровадження страхової медицини в країні.

Під нетерпимістю до політичного втручання та до проявів корупції Прем’єр має на увазі таке: «Кожен займається своєю роботою».

Топ-50 державних компаній, згідно з рішенням номінаційного комітету уряду, мають отримати нових незалежних директорів. Арсеній Яценюк переконаний, що ні Прем’єр, ні Президент, ні народні депутати не мають права керувати держкомпаніями. Це стосується і керівників державних банків. «Ми змінюємо склад наглядових рад, щоб уряд виконував ключову функцію: питав з керівника державної компанії, наскільки ефективно він нею керує, чи збільшує її активи. Але він не повинен розказувати, в кого купувати, наприклад, вугілля. Це злочин», — деталізував Прем’єр.

До речі, цей аудит проводитимуть на 19 найбільших державних компаніях. На 50-ти проводитимуть міжнародний аудит. Ці кроки в Кабміні називають принципом нульової толерантності до корупції та відсутності політичного втручання в діяльність держпідприємств.

«Сподіваємося, що члени Верховної Ради та коаліції відкинуть особисті претензії, спроби шантажу, вічні політичні дискусії, мовляв, усе погано. Ми робимо те, що треба для країни. На цих принципах уряд далі продовжуватиме працювати. Цей уряд не є найпопулярнішим. Наша мета — рейтинг крани. Ми схвалили програму діяльності уряду, план дій уряду на 2016 рік, схвалили базові принципи та завдання політичної діяльності на 2016 рік, які грунтуються на принципах некорумпованої, чесної, прозорої політики. Якщо всі будуть відповідальні в парламенті, то в уряді виконуватиметься все. На таких базових принципах ми далі працюватимемо! — резюмував Арсеній Яценюк. — Я як Прем’єр готовий за тиждень презентувати парламенту програму і план дій».

Разом із цими документами члени уряду передали на розгляд Верховної Ради Кодекс політичної відповідальності державного діяча та затвердили етичний кодекс державного службовця.

А з наступної середи урядовці остаточно працюватимуть виключно в електронній системі.

Учора на сайті «Урядового кур’єра» також відбувалася пряма трансляція засідання уряду.