До Москви на зустріч зі своїм президентом приїхали всі «надзвичайні й повноважні», а також сотні «росіян талейранів» трохи нижчого рангу. Читати промову президента Росії на вищезгаданому форумі російських дипломатів — саме задоволення. Розповідаючи про свої особисті образи на весь цивілізований світ, Путін (зовсім за Фрейдом) повідав, «до якої дупи» призвела Росію його власна (путінська) зовнішня політика «возз’єднання всіх російських земель», «захисту російського миру» і «всіх, хто говорить і думає російською мовою». 

Без коментарів

Головний путінський імператив: треба всім дипломатичним світом протистояти «політиці заборони Росії»! А Україна, як вважає Путін, сьогодні перебуває на передньому краї, в авангарді ворогів Російської Федерації. Не викликає сумніву, що ця фраза президента дасть старт новому кровожерливому витку інформаційної війни Росії проти Києва.

Путінські декларації сакрально очисних і надихаючих заклинань до убозтва примітивні й повторюють «зади» чукотських шаманів, сербських патріотів і доньки французького націоналіста Ле Пена. Пам’ятаєте знамениті слова легендарного Швейка: «Перемога Росії, пробачте, Австрії (суть не змінюється), явно витікала з відхожого місця». А мантра «росіян б’ють» завжди слугувала сильним мобілізаційним проектом російської імперії.

Отже, за ранжиром (але не за рангом): «В Україні під загрозою опинилися наші співвітчизники… це не обов’язково російські люди, але ті, хто вважає себе російською людиною… Ми не мали права залишити кримчан і севастопольців на свавілля войовничих націоналістів і радикалів...»

Тут доречно запитати Володимира Володимировича: чому захист російським спецназом Брайтон Біч — «Мекки російських іммігрантів» у США — не входить до планів російського президента і МЗС РФ? А ізраїльське місто Нагарія? Там російськомовні майже всі! І взагалі слід повернутися до тем: Аляска, китайське місто Харбін, російські старовіри у Південній Америці. А в Лондоні живуть і трудяться Рома Абрамович, Володимир Гусинський, ось нещодавно помер Борис Березовський, кажуть, не своєю смертю. Треба росіян захищати у всьому світі!

З огляду на те, що в союзниках Росії рахуються Південна Осетія, Нікарагуа, Венесуела, Науру, то слова Путіна «розвиток взаємовигідної економічної співпраці із сусідами» є ключовими у поясненні легендарних успіхів і досягнень зовнішньої політики путінської Росії і особисто пана Сергія Лаврова.

І далі найголовніше у промові Путіна! «Якби ми не окупували Крим, то практично все, за що Росія боролася, починаючи з петровських часів, фактично було б викреслено»! А якщо Туреччина почне війну за території імперії Османа? А Греція згадає про Олександра Македонського. А поляки скажуть: віддайте нам Москву! А хлопці з Улан-Батора відкопають заповіт Чингісхана?

За язик ніхто президента не тягнув. Путін старіє! Йому скоро 63 роки. Фізіологію не обдуриш, молодість не купиш. Путін готує собі місце у російському некрополі. Петро І, Сталін, Путін — збирачі російських земель! На Путіна азіатська, просталінська Росія довго чекала. Для таких, як він, добро і зло — це порожні вигадки, які склали слабкі, щоб стримати свавілля і агресію сильних.

86% росіян обожнюють свого лідера! Надлюдина! «Вони будь-кому, хто має силу, хто ікла покаже, вилижуть одне місце», — стверджував московський обер-поліцмейстер князь Пожарський із фільму «Статський радник». Або, як говорив Гітлер, якщо я скажу своєму німецькому народові: «стрибайте у бе?зодню», — вони стрибнуть!

Але сила Путіна не в політичній, фінансовій, економічній силі Росії, а в поросячому захваті росіян від того, що некерований, непередбачуваний Путін, в руках якого ядерна палиця, вселяє тваринний жах усім, хто вірить хоч би у здоровий глузд. Щоправда, країну Леоніда Брежнєва, Юрія Андропова, Михайла Горбачова тисячі балістичних ракет з ядерними боєголовками, які стояли на бойовому чергуванні, не врятували.

Можна багато говорити і писати про жахливі політичні дивацтва та етичні цінності нашого великого північного сусіда. Але новина про те, що в Криму міністерство оборони РФ сформувало окремий полк радіаційного, хімічного і біологічного захисту, безмежна з точки зору психічного здоров’я російського політичного та військового керівництва.

Головне: з якою метою, які бойові завдання стоять перед хімічним полком? Путіну і Шойгу повідомили, що українські військові застосували під Слов’янськом 120-міліметрові міни з бойовою отруйною речовиною хлорпікрином. Росія захищатиме «російський світ» і «всіх російськомовних громадян» Криму від отруйних речовин, які «надумали застосовувати українці заради повернення Криму»?

Що може бути абсурднішим і безглуздішим! Але це і є російська дипломатія полку хімічного захисту. Це і є реальність, в якій живе сьогодні Україна. Сама того не чекаючи, Україна стала одним зі світових геополітичних гравців. Велика політика робиться і в Києві. Правда і те, що Україна визначилася зі своїм вибором. Україна — це Європа! Хай це сьогодні звучить як намір, як мрія. Але слова і бажання мільйонів українців: Україна — це Європа! — дорогого варті! 

Віктор ТИМОШЕНКО
для Укрінформу