Проект резолюції щодо падіння малайзійського авіалайнера на сході України, запропонований  делегацією Австралії, 28 громадян якої загинули у катастрофі, підтримали у понеділок представники всіх країн, які брали участь у засіданні. Однак у  підсумковому документі врахували і пропозиції російської сторони.

Резолюція найрішучіше засуджує збиття літака «Малайзійських авіаліній» MH17, наслідком якого стала втрата 298 життів, і закликає всі держави й суб’єкти у регіоні повною мірою співпрацювати у зв’язку з міжнародним розслідуванням інциденту. Рада Безпеки також висунула вимогу щодо притягнення до відповідальності винних у злочині та закликала до співпраці всі держави.

У тексті резолюції висловлено серйозну cтурбованість обмеженим доступом експертів до місця аварії. Фото з сайту washingtonpost.com

Проголосований документ вимагає, щоб збройні групи, які контролюють місце катастрофи і його околиці, утримувались від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу цілісність місця катастрофи. Дипломати наполягають, щоб із тілами жертв обходилися поважно і професійно. Зокрема у виступах кілька представників країн засуджували випадки мародерства на місці аварії, про які раніше повідомляли медіа.

Виступаючи після голосування, постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв висловив переконання, що ухвалена резолюція допоможе провести повне незалежне розслідування інциденту. Він, а також деякі представники інших країн закликали визнати «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями на міжнародному рівні. «Співпраця з ними має розглядатися як підтримка світового тероризму», — заявив український дипломат.

За його словами, військові дії на Донбасі тривають через те, що Росія продовжує підтримувати сепаратистів у Донецькій та Луганській областях, хоч і заперечує це.

Водночас постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін зазначив, що його країна готова надати підтримку безпристрасному  розслідуванню авіакатастрофи. Однак продовжив стару пісню про нібито намагання України використати шок світової спільноти, спричинений катастрофою, для нарощування «каральної операції» на сході.

Утім, представниця США в ООН Саманта Павер у промові наголосила, що саме поведінка Росії заважає проведенню розслідування катастрофи. За її словами, експерти чотири дні не могли потрапити на місце падіння літака, а озброєні люди «роблять, що хочуть» там, забираючи уламки лайнера. «Якби літак збили з території України, Путін наказав би сепаратистам зберегти кожен уламок літака. Але ця резолюція була б непотрібна, якби Росія застосовувала свій тиск у регіоні», —  цитує Саманту Павер Бі-бі-сі.

ОФІЦІЙНИЙ КОМЕНТАР

Україна вітає одностайне схвалення Радою Безпеки ООН представленої Австралією за співавторства України резолюції щодо міжнародного розслідування катастрофи літака МН17 «Малайзійських авіаліній» у Донецькій області 17 липня цього року,  йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ.

«Розглядаємо результат голосування, як і широке коло співавторів резолюції, як беззастережну підтримку Радою Безпеки зусиль міжнародного співтовариства та України з проведення повного, ретельного та незалежного розслідування в координації з ІКАО та іншими міжнародними організаціями», — йдеться у коментарі вітчизняного зовнішньополітичного відомства.

«Серед ключових положень резолюції на особливу увагу заслуговують встановлення Радою Безпеки того, що літак було збито, що спричинило трагічну втрату 298 життів; вимога до збройних груп на сході України забезпечити недоторканність місця катастрофи та не допустити знищення особистих речей, тіл загиблих пасажирів та інших свідчень, а також забезпечити негайний і безпечний доступ представників Комісії з розслідування, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та інших міжнародних організацій згідно із стандартами ІКАО; вимога про негайне припинення воєнної активності, зокрема збройних груп, у безпосередньому районі катастрофи.

Закликаємо країни, громадяни яких стали жертвами авіакатастрофи і які разом з Україною найбільш зацікавлені у проведенні всебічного й незалежного розслідування, розглянути можливість направлення цивільних поліцейських підрозділів для забезпечення недоторканності місця катастрофи по всьому його периметру та надання необхідного сприяння розслідуванню», — йдеться у коментарі вітчизняного зовнішньополітичного відомства.