Поки дорослі розробляють концепції, виношують плани та визначають строки реалізації проектів, харківська дітвора, до якої долучилися їхні батьки, дідусі з бабусями та студенти, взялася на ділі розв’язувати проблеми довкілля та підвищення енергоефективності. І те, що це їм вдається, засвідчив енергофестиваль, де на виставці вони представили кращі плакати, малюнки, аплікації, макети екологічних будинків та ще багато корисної і креативної всякої всячини.

— У цьому році в конкурсі творчих робіт на тему збереження природи, енергоресурсів та впровадження енергоефективних технологій для школярів, молоді та сімей  взяли участь понад три з половиною сотні учасників, прийнято рекордну кількість робіт — 309, — розповідає організатор «Енерго-Фестивалю» директор харківської міської громадської організації «Енергія миру» Тетяна Суханова. — Наш конкурс, започаткований майже 10 років тому, на першому етапі об’єднував усього чотири десятки школярів. Він став одним з небагатьох, що не має вікових обмежень та не регламентується кількістю учасників. І хоча задумувався конкурс як захід, розрахований насамперед на дітей, ми завжди раді вітати серед його учасників і молодь, і людей старшого віку, навіть класи чи сім’ї. В нинішньому дев’ятому конкурсі — переважно школярі. Хоча з-поміж учасників є студенти й ті, кому за 65.

На сцені яблуку ніде впасти. Фото автора

Фінал цільової щорічної програми «Енерго-Фестиваль» став справжнім яскравим святом не лише для переможців конкурсу, а й для партнерів  ГО «Енергія миру», яких налічується півтора десятка, а також представників владних структур області, гостей з усіх куточків краю. В просторому залі Центру культури Київського району міста Харкова без перебільшення яблуку ніде було впасти, а сцена не завжди вміщувала призерів творчого змагання.

Нагородження переможців на радість глядачів не було схожим на звичну й нерідко скучну урочисту церемонію, бо супроводжувалося запальними концертними номерами, танцями, вокалом і навіть міні-екоспектаклем, який зіграли найменші конкурсанти.

Практично всі учасники конкурсу, роботи яких експонувалися на відкритій у фойє Центру культури виставці, стали призерами екофестивалю, отримали грамоти, дипломи й подарунки. До офіційних відзнак долучилися зі своїми призами і партнери та гості свята. Представники Ротарі-клубу «Харків Мрія», який об’єднує лідерів бізнесу та професійну еліту, вручили призерам кілька сертифікатів «Студії творчості» на право придбання необхідних для майбутніх робіт матеріалів. Як сказав директор компанії «Білюкс. Переворот в опаленні» і член Ротарі-клубу Олег Литвинов, діти в своїх роботах дуже добре означили проблеми збереження природи та енергоресурсів, і дорослим треба уважно до цього придивитися й долучитися до їх розв’язання на практиці. Олега найбільше привабив плакат другокласниці середньої школи №129 м. Харкова Монни Арехової, і він не втримався, щоб уже в розпал фестивалю не придбати ще один іменний сертифікат, якого й вручив дівчинці під час церемонії нагородження.

Волонтерів та організаторів фестивалю окрім офіційних відзнак від Київського патріархату нагородили Благословенними грамотами, а переможці конкурсу, які посіли перше місце, отримали в подарунок ще й право безкоштовно відпочити під час літніх канікул у таборах відпочинку.