Третій комітет ООН, який зокрема опікується правами людини, схвалив резолюцію, що засуджує «тимчасову окупацію» Криму Росією та підтверджує відданість організації суверенітету України над півостровом. Головний зміст документа зосереджено на порушеннях прав людини в Криму російською окупаційною владою.

Яке таке «приєднання»

Проект резолюції «Становище у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)» було схвалено 73 голосами, 23 держави виступили проти, 76 утрималися. Серед держав, які не підтримали проект резолюції щодо захисту прав людини, крім Росії, — Білорусь, Китай, Сирія, Іран, Венесуела та Зімбабве, повідомляє УНІАН.

Генасамблея закликала РФ негайно почати співпрацювати в повному обсязі з управлінням Верховного комісара з прав людини ОБСЄ та Радою Європи щодо питання про становище в галузі прав людини в Криму.

Генеральна асамблея закликає РФ забезпечити належний і безперешкодний доступ правозахисних міжнародних місій і неурядових організацій до Криму, наголошуючи, що міжнародна присутність має «першочергове значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації».

Члени ООН просять управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати спеціальну тематичну доповідь про стан прав людини в тимчасово окупованих Криму й Севастополі. Генасамблея закликала Росію виконати всі зобов’язання відповідно до норм міжнародного права як держави, що окупувала територію.

Тож Москва має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно припинити утиски прав людини в Криму, дискримінацію, необ∂рунтовані затримання, катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження, і скасувати все дискримінаційне законодавство. Члени ООН закликали Кремль негайно звільнити українських громадян, яких незаконно затримували й засудили, а також тих, кого було незаконно переміщено з Криму до Росії. У резолюції наголошено на необхідності створити безпечні умови для роботи журналістів і правозахисників, щоб вони могли працювати незалежно і без невиправданого втручання.

При цьому Росія має негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також анулювати рішення про заборону лідерам Меджлісу в’їжджати на територію Криму.

Текст проекту резолюції буде винесено на голосування пленарного засідання Генасамблеї ООН у грудні.

Нормальне мирне життя закінчилося на півострові навесні 2014 року. Фото з сайту day.kiev.ua

Міжнародний «російський файл» збільшується

Глава МЗС Павло Клімкін вважає, що завдяки схваленню проекту резолюції ООН термін «тимчасова окупація українських АРК і Севастополя офіційно вживатиметься у всіх документах ООН доти, доки на цій території не буде відновлено український суверенітет». Про це урядовець повідомив на своїй сторінці у Twitter. «Підтримавши цей документ, світ заявив державі-окупантові: ні сірій зоні беззаконня і свавілля в українському Криму», — написав дипломат. В офіційній заяві МЗС, поширеній прес-службою відомства, схвалений проект резолюції ООН називають важливим дипломатичним і політико-правовим механізмом України в захисті прав своїх громадян на території тимчасово окупованого півострова.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає: важливість резолюції ООН щодо Криму полягає в тому, що даватиме Україні змогу вимагати від спеціалізованих структур і міжнародних організацій направити на тимчасово окупований Росією півострів моніторингові місії, повідомляє УНІАН. «Ми підтвердили, що та лінія оборони, яку ми прийняли 27 березня 2014 року, коли голосували за резолюцію щодо територіальної цілісності Української держави, ми утримуємо», — констатував Рефат Чубаров. Він висловив жаль, що серед держав, які голосували проти резолюції, були Білорусь, Вірменія, Узбекистан і Таджикистан.

На думку політика, резолюція ООН щодо Криму допоможе Україні «послідовно обстоювати продовження санкцій, особливо на європейських майданчиках». Рефат Чубаров вважає, що цей документ у пакеті інших рішень і дій, ухвалених щодо Криму, посідає чільне місце, бо закріпив через документ ООН термінологію, яку категорично заперечує Москва. «Тимчасово окупованою територією» названо Автономну Республіку Крим і місто Севастополь (Україна). Це сильне формулювання міжнародної дипломатії», — пояснив голова Меджлісу.

Ніж у спину від Білорусі

Про те, що в Україні були неприємно вражені голосуванням Вірменії, Казахстану й Білорусі, сказала і перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко: «Ми шануємо право Вірменії й Казахстану на особливі відносини з Росією, але й наші друзі в цих дружніх нам країнах мають розуміти, що нині український народ і українська армія воює не лише за свою незалежність. Ми обстоюємо право всіх пост радянських країн мати незалежну зовнішню політику».

Проте найбільше в Києві були шоковані позицією представників Білорусі, які намагалися зупинити розгляд резолюції щодо прав людини в Криму. За словами пані Геращенко, Київ «це розцінює як ніж у спину». Білоруси під час відкриття засідання комітету намагалися заблокувати розгляд кримського питання, користуючись процедурою no action motion, яка дозволяє не ухвалювати порядку денного засідання комітету. Проте пропозицію Білорусі підтримали лише 32 країни, 101 висловилася проти.

«Дякуємо білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську, але незалежний майданчик має бути таким в усіх позиціях, а не заангажованим на користь однієї сторони», — оцінила позицію білоруських дипломатів в ООН Ірина Геращенко. Вона закликала Мінськ «шанувати право України обстоювати свою незалежність і усвідомити», що наступною жертвою російської агресії може стати Білорусь.

ДО СЛОВА. Після оприлюднення щорічного звіту попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому незаконну анексію Криму та поточну ситуацію на півострові прирівняно до міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною, Москва заявила, що не має наміру ставати учасницею Римського статуту — документа, який регулює діяльність МКС. Відповідне розпорядження підписав президент РФ Путін, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

МКС — судовий орган, який від імені світової спільноти чинить правосуддя щодо осіб, винних у скоєнні найтяжчих злочинів: військових, геноциду, агресії, проти людства тощо. Рішення Кремля фактично убезпечує найвищих посадових осіб Росії від відповідальності за окупацію Криму та розгортання війни на Донбасі.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»