Четвертий рік поспіль перший місяць літа не минув без прикрих природних катаклізмів. Буревії, градобої, сильні зливи, що спричинили затоплення значних територій,  завдали великої шкоди господарствам України, Європи, Америки й Китаю. Зокрема, небувалий в історії аномальний град випав на Закарпатті та Львівщині — крижини завбільшки з кулак перетворили дахи  кількох  тисяч будівель на решето. Синоптики зазначають, що стихійні лиха, особливо пожежі та повені, рік у рік розширюють руйнівні масштаби. Науковці-екологи одностайно констатують, що так природа карає людей за їхнє безвідповідальне господарювання на планеті.

Другий літній місяць заступає на вахту спекотною погодою. Інакше й не може бути: «Липень — року вершина, літу половина», — каже народна мудрість. Хлібороби південного регіону вже можуть прогнозувати, яким буде цьогорічний урожай. У попередні роки першою починала жнивувати Одещина.  Зичимо й нині її трудівникам ланів вдалого почину.

Фото Володимира ЗАЇКИ

У липні народні синоптики прогнозують погодні умови на наступні місяці, зокрема й за прикметами у такі дні релігійних свят: Горпини Купальної (6), Іоанна Предтечі (7), Петра і Павла (12).

На Горпини традиційно починають масово збирати лікарські трави і коріння. Вважають, що зібрані цього дня і в ніч проти Івана Купайла розрив-трава,  брат і сестра, чорнобильник, ведмеже вушко, коріння живокосту мають велику цілющу силу. На Горпини починається купальний сезон на річках і озерах. Цього дня жінки настоями цілющих трав умивають обличчя, п’ють молодильні чаї. Теплий сонячний день на Горпини — літо буде сухим і спекотним.

Найяскравіше молодіжне свято у липні — Івана Купайла. Юнаки та дівчата збираються біля обрядових багать. Розкладають їх на берегах ставків, річок і озер. Свято символізує шлюб Сонця й Води, єднання людини з природою, очищення її вогнем і  водою. Закохані пари, взявшись за руки, стрибають через багаття. Це традиційний обряд загартування почуттів на вірність. Потім дівчата пускають на воду віночки з польових квітів. На кожному запалюють свічку. Чарівне враження — спостерігати, як пливуть у нічну далечінь ці символи дівочих надій і сподівань на щасливу долю.

За давнім повір’ям, опівночі раз на сто років на Івана Купайла з’являється дивовижна квітка папороті. Той, кому пощастить побачити це диво, знайде скарб. У юнацькі роки я і двоє моїх друзів-сусідів Павло й Іван спробували здобути такий скарб. Між нашими хатами на околиці села сільський цвинтар, зарослий кущами папороті. Ми мужньо висиділи опівнічну годину, не зводячи  очей з одного з найбільших кущів чарівної рослини. І раптом побачили над його розлогим листям рухливі вогники, які нас зовсім не здивували. Це літали жучки-світлячки, яких у теплу нічну пору нам часто  доводилося ловити у власних садках. Так розвіялося наше уявлення про чарівний цвіт папороті.

Купайлівські народні прикмети прогнозують майбутній урожай. Якщо цього дня злива — будуть вдалі жнива; якщо зозуля кувала до Івана — осінь буде погана, а як до  Петра — буде вдосталь тепла; якщо вдень грім прокотиться — горіх добре вродиться.

Петра і Павла — останнє велике релігійне свято перед жнивами. Обідній стіл цього дня повинен прикрашати житній коровай, м’ясні та молочні страви, пампушки із пшеничного борошна, замішаного на яйцях із сиром. Обрядова випічка — мандрики. Такі пампушки споживали під час мандрівок апостоли Петро і Павло.

Народна мудрість каже: «Петро з Павлом день вкоротили, спеки додали», «Від Петра — красне літо», «На Петра і Павла — колос на жнива».

Липень — початок гарячої пори для хліборобів. Побажаймо трудівникам  ланів хорошої погоди й успішних жнив. 

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури  України

2 липня   — Міжнародний день кооперативів

4 липня — День судового експерта; Всесвітній день архітектури

7 липня — День працівника природно-заповідної справи

8 липня — День родини

10 липня — День рибалки

11 липня — Всесвітній день народонаселення

12 липня — Свято Первоверховних апостолів Петра  і Павла

15 липня — День українських миротворців

16 липня — 1990 рік — Верховна Рада України  ухвалила Декларацію про державний  суверенітет; День бухгалтера

17 липня — День металурга

18 липня — Міжнародний день Нельсона Мандели

28 липня — День хрещення Київської Руси-України; Всесвітній день боротьби із захворюванням на гепатит

30 липня — Міжнародний день дружби; Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

31 липня — День флоту України; День працівників  торгівлі

Павло ЛАРІОНОВ
  для «Урядового кур’єра»