Засідання Ради безпеки ООН, на якому розглядали питання безпеки Запорізької АЕС, мало трохи абсурдний характер. Адже його скликали з ініціативи росії, яка, здійснивши акт ядерного тероризму,  спочатку захопила ЗАЕС, а потім почала обстрілювати, але вирішила звинуватити у  цьому Україну із трибуни ООН. Проте у фарс, розіграний російським послом при ООН василем небензею, який намагався вдавати, що присутність на ЗАЕС російських загарбників законна, не повірив ніхто із присутніх, хіба що зазомбовані глядачі державного російського телебачення.

Демілітаризована зона й експерти МАГАТЕ

За кілька годин до початку засідання Генеральний секретар ООН  Антоніу Гутерріш зробив заяву і  закликав сторони створити навколо ЗАЕС демілітаризовану зону, в межах якої не відбувалося б жодних бойових дій. А Президент України Володимир Зеленський  закликав світ негайно відреагувати на обстріли росіянами ЗАЕС і наголосив на необхідності повного відходу російських окупантів від станції. «росія вкотре пробила дно у світовій історії тероризму. Ніхто більше не використовував атомну станцію так очевидно для погроз усьому світу і висування якихось умов. Абсолютно всі у світі мають реагувати негайно, щоб вигнати окупантів з території ЗАЕС. Це глобальний інтерес, а не просто українська потреба», — сказав він.

Виступаючи на засіданні Радбезу ООН, директор МАГАТЕ Маріано Ґроссі запропонував особисто очолити місію фахівців агентства, яка могла б поїхати на Запорізьку АЕС і проконтролювали  посилення заходів безпеки, повідомляє Укрінформ. За його словами, оскільки ЗАЕС перебуває на тимчасово окупованій території, експерти можуть потрапити на станцію, якщо місія співпрацюватиме і з українською владою, і з державою-окупантом росією. Експерти могли б оцінити фізичні збитки, заподіяні станції. Зокрема стан основних і резервних систем безпеки, умови роботи персоналу, пояснив Маріано Ґроссі.

«Місія на об’єкт також дасть нам змогу вжити термінових заходів щодо гарантій безпеки, перевіривши стан реакторів та обладнання, ядерних матеріалів, сховища свіжого і відпрацьованого палива. Також необхідно провести технічне обслуговування обладнання, яке забезпечує віддалену передачу даних для МАГАТЕ», — додав глава агентства.

Таку місію МАГАТЕ було готове відправити ще у червні. «Але, на жаль, через політичні чинники та з інших міркувань цього не сталося», — зазначив Маріано Ґроссі. Він ще раз наголосив, що будь-які воєнні дії на станції та поблизу неї потрібно негайно припинити, оскільки вони становлять загрозу ядерній безпеці.

Ризики на ЗАЕС створив агресор

росія має негайно і беззастережно дослухатися до закликів МАГАТЕ і допустити  місію під керівництвом очільника агентства на ЗАЕС, заявив у виступі Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.  Він закликав москву розмінувати об’єкти ЗАЕС і відвести військових та озброєння зі станції.

Український дипломат пояснив, що скликання Радбезу «терористичною росією» для розгляду обстрілів Запорізької АЕС означає, що рф «вирішила піти ва-банк», оскільки її намір звинуватити Україну в атаках, які інсценувала москва, провалився. Він нагадав, що в четвер обстріл ЗАЕС «поставив під пряму загрозу і об’єкти станції, і персонал». Він розповів про напад на ЗАЕС 6 серпня, коли майже 500 російських окупантів, присутніх на об’єкті в момент обстрілу, заздалегідь сховалися в укритті, а російську військову техніку, розгорнуту на АЕС, було заховано в енергоблоках першого і другого реакторів.

Сергій Кислиця заявив, що росія повинна негайно припинити всі дії проти ядерних об’єктів в Україні й повернути українській стороні контроль над усіма ними. Київ підтримує готовність генерального директора МАГАТЕ відрядити міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ на окуповану ЗАЕС, наголосив дипломат, додавши, що до її складу слід ввести військових експертів ООН.

«Ніхто з нас не може зупинити вітер, якщо він несе радіацію. Але разом ми здатні зупинити терористичну державу», — наголосив Сергій Кислиця.

Під час засідання заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс заявила, що для безпеки ЗАЕС необхідно звідти вивести російські війська, створити там демілітаризовану зону і забезпечити доступ експертів МАГАТЕ.

«Сполучені Штати закликають російську федерацію негайно вивести її сили з української території. Це дасть змогу Україні відновити безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на ЗАЕС», — сказала дипломатка. За її словами, росія сама створила ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики просто зараз, якщо вийде з України.

Проте, як і варто було очікувати, постійний представник росії при ООН василь небензя не підтримав створення демілітаризованої зони довкола ЗАЕС. 

«Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо не розглядати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити», — брехав небензя. Він заявив, що росія готова надати дозвіл представникам МАГАТЕ приїхати на Запорізьку АЕС. 

«Ми готові надати максимально можливе сприяння у вирішенні всіх організаційних питань. Вважаємо виправданим, щоб представники МАГАТЕ прибули на ЗАЕС якнайшвидше, можливо, навіть ще до кінця серпня», — заявив небензя.