Місто з надзвичайно цікавою історією та визначними пам’ятками поки що не на  слуху у туристів, на відміну від таких міст, як Краків чи Варшава. А дарма! Адже саме тут панує  неповторна автентична атмосфера, де без поспіху та гаму можна зануритися у життя міста й насолодитися новими відкриттями. А найприємніше те, що вам тут раді. Адже навіть назва міста говорить сама за себе, й недарма його називають містом позитивних емоцій.

Радом стає дедалі красивішим завдяки тому, що місцева громада ефективно використовує зароблені кошти. Фото з сайту brodyaga.com

Сила у точності

Неспішна прогулянка вулицями старого міста —  суцільне задоволення: поряд історичні пам’ятки, королівський замок, костел Святого Вацлава, собор Святого Іоанна Хрестителя та монастир бернардинів...

Тут чисто, тепло та  світло в усіх значеннях цього слова, оскільки увечері будівлі підсвічують, а на вулицях ліхтарі таємничо перекликаються між собою. Повсюди живі квіти. На кожному кроці прапори з гербом міста та його гаслом: «Radom – Sila w precyzji» ( «Сила у точності»). Одразу відчувається, що радомці  люблять своє місто та дбають про нього, і не тільки на словах. Вони вже давно зрозуміли, що майже все залежить лише від них.

Ідея на мільйон

Майже тридцять років  тому в Польщі розпочали реформу самоврядування, саме вона допомогла провінційним містам вийти на новий рівень розвитку. З 1991 року Радом самостійно вирішує, як заробити кошти і на що витратити їх. Пріоритетними напрямами фінансування стали освіта, культура та спорт! А хто краще знає, що необхідно місту, як не самі жителі Радома. Заступник президента міста пан Кароль Семік розповів для «Урядового кур’єра»,  що кожен  житель може подати свою ідею щодо поліпшення життя у місті та вдосконалення його інфраструктури. Шляхом відкритого голосування із 300 проектів, наприклад, відбирають найкращі. Вся інформація  є у відкритому доступі на сайті мерії (які  подано проекти, як відбулося голосування, скільки грошей надано).  На втілення таких ідей щороку з бюджету міста  спрямовують 5 мільйонів злотих (це  майже 34 мільйони гривень).

Через терни до зірок

Завдяки проектам радомців   відремонтовано чимало шкіл, побудовано велосипедні доріжки та безпечні ігрові майданчики для дітей, а  також створено літературні та театральні майстерні міста. Але це не все, що   зроблено завдяки таким проектам. Так,   у 2015 році переміг проект будівництва астрономічної обсерваторії та міні-планетарію. У цьому році  реалізовано 15 проектів, а в  2017 —  є плани втілити в життя вже 25. Серед них лідирують навчальні курси   з надання першої медичної допомоги та створення Мобільного музею історичних велосипедів. Не забули  й про обсерваторію —  для неї придбають телескопи, щоб кожен міг  бути ближче до зірок.

Трансформація електростанції

Чимало будинків XVIII—XIX століть отримали друге життя. Так, гордість Радома  —  Центр сучасного мистецтва Elektrownia.  Колишня електростанція стала арт-об’єктом, зберігши   велику піч. Її реконструкція тривала чотири роки, витрати на  це  становили понад 20 мільйонів злотих, чимало допоміг    Євросоюз. Тут і виставкові зали сучасного мистецтва, і медіа-тека, і книжкова крамниця, і комп’ютерний зал, і сучасний кінотеатр із 4D-технологією, в якому демонструють лише найвідоміші у світі кінострічки. Вартість квитка  5—8 злотих, а в понеділок  вхід безкоштовний. Варто зауважити, що одним з авторів створення цього центру став відомий польський режисер Анджей Вайда.

Курс на туризм та освіту

На навчання до Радома їдуть не тільки поляки, а й українці. Саме тут можна здобути вищу освіту у державному чи приватному навчальному закладі. У невеликому місті десять  вишів! Найвідоміший  — Академія економіки, де готують менеджерів для роботи в бізнесі, адміністрації та різноманітних громадських організаціях. Окрім того, навчання та проживання коштує в рази дешевше, ніж,  наприклад, у  столиці (у Варшаві  рік навчання в медичному університеті  коштує 40 тисяч злотих, а в Радомі — всього 3800).

Місто заохочує молодь залишатися, тому вже під час навчання створює для неї робочі місця.

Останніми роками Радом перетворюється з промислового міста на туристичне.  Крім історичних пам’яток, місто приваблює неймовірним  міжнародним авіашоу, що відбувається раз на два роки і найбільше у Польщі, а влітку фестивалем вуличних митців, міжнародними театральними та джазовими фестивалями чи Святом хліба...

Увечері можна відпочити в  кафе чи ресторані,  насолодитися стравами польської кухні чи  випити живого крафтового пива в одному з радомських ресторанів.

 За підрахунками місцевих готельєрів, торік до міста приїхало понад десять тисяч туристів, а з літа, відколи розпочато авіарейси зі Львова, щомісяця Радом відвідують 500—600 гостей з України. У Радомі роблять все для того, щоб розвивати туристично-готельну галузь. І добратися до міста зі Львова, приміром, можна за годину літаком авіакомпанії SprintAir, яка розпочала свої рейси до України.

Автор дякує за допомогу в підготовці матеріалу Польській туристичній організації.

Світлана БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»

ПРЯМА МОВА

Кароль СЕМІК, 
заступник президента міста Радома:

— У 90-х роках минулого століття місто вважалося промисловим, тут працювало багато фабрик. Згодом Радом почали відбудовувати і розвивати. Сподіваємося, що дуже скоро наше місто стане туристичною Меккою. 

Влодзімеж ЩУРЕК,
директор Закордонного осередку Польської
туристичної організації в Києві: 

— Триває тенденція  збільшення українських туристів у Польщі. З початку 2016 року їхня кількість зросла на 17%. І це радує. Однак ми хочемо, щоб вони відвідували не тільки розкручені туристичні місця, а й малі провінційні містечка, де теж багато цікавого. Тому й запросили журналістів до Радома,  щоб вони побачили, який потенціал він має і як із звичайного міста робиться туристична атракція.

ДОВІДКА «УК»

Місто Радом у складі Мазовецького воєводства, збудоване на річці Млєчна. Населення — 230 тисяч.  Засноване у ХІV столітті королем Казимиром ІІІ.  Радом відіграв важливу роль у здобутті незалежності  Польщі. Саме тут 1976 року відбулися перші масові заворушення та страйки проти комуністичного режиму.

Радом  розташований за  100 км від Варшави.