У Запорізькій області, та й у всій Україні, як гриби після дощу з’явилися всілякі шахраї, які, граючи на довірливості наших громадян, обкрадають їх до нитки. Один такий підприємливий злодій встиг ошукати приблизно 50 запоріжців, отримуючи стовідсоткову передоплату за неіснуючий товар. Викрили шахрая фахівці відділу протидії кіберзлочинам Придніпровського управління кіберполіції ДКП НП України.

Цей аферист давав оголошення на спеціалізованих веб-сайтах продажу товару зі стовідсотковою передоплатою. Проте насправді товарів не існувало, а зловмисник, отримавши гроші, змінював телефонну картку, й далі ошукував довірливих громадян. Інформацію про шахрайські оборудки було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження. Встановили особу підозрюваного, 18-річного афериста, який проживав у місті гірників Дніпрорудному. Під час обшуку в його квартирі вилучено банківські картки, сім-карти мобільних операторів, портативний комп’ютер. Під час затримання аферист намагався сховатися від поліцейських у шафі, прихопивши з собою ноутбук з усім компроматом. Шахраю загрожує до восьми років позбавлення волі.

Крадії люблять «працювати» з довірливими громадянами. Фото Володимира ЗАЇКИ

У місті-курорті Бердянську кілька літніх людей також поплатилися за свою довірливість. Так, до поліції звернувся 78-річний мешканець багатоповерхівки, який впустив до оселі смаглявого чоловіка років шістдесяти разом із маленькою дівчинкою. Невідомий сказав, що це його онука, і запропонував купити молока і м’яса. Він попросився до вбиральні помити руки, а дівчинка залишалася без нагляду. Гостинність коштувала господареві 9500 гривень. За годину до квартири 83-річної жінки постукала чорнява незнайомка 55—60 років з дівчинкою й запропонувала купити продукти, розігравши подібну виставу. Легковірна бабуся втратила 6500 гривень.

Попри постійні застереження правоохоронців, довірливість громадян надалі грає на користь шахраїв. Телефонні злодії розповідають байки про те, що з родичами сталося лихо, для порятунку потрібні гроші. Так, до поліції звернулася по допомогу 76-річна жителька Бердянська. На її мобільний телефон подзвонив невідомий і представився працівником поліції. Він розповів, що її син скоїв ДТП і, щоб «вирішити його питання», потрібні 26 тисяч гривень. Старенька не вагаючись пішла до банку й переказала гроші.

78-річна жителька Запоріжжя розповіла поліції, що на її стаціонарний телефон подзвонив невідомий, назвався її онуком і став просити гроші. Шахрай сказав, що гроші забере товариш. Жінка передала незнайомцю 12 тисяч гривень, а за дві години потому зателефонувала онукові і зрозуміла, що її ошукали. У таку саму халепу потрапив і 80-річний дідусь, який звернувся по допомогу до Кам’янсько-Дніпровського відділу поліції. Йому невідомий представився працівником київської поліції, повідомивши, що онука затримали за зберігання наркотиків. Дідусь переказав 15 тисяч гривень, тоді як онук, як виявилося, був удома.

А 30-річний запоріжець взагалі займався аферами, перебуваючи… за ∂ратами. Так, фахівці відділу протидії кіберзлочинам поліції та Державної пенітенціарної служби України викрили неодноразово засудженого чоловіка, який ошукав людей на 20 тисяч гривень. Відбуваючи покарання в Оріхівській виправній колонії, аферист вигадав нову оборудку. Він розмістив оголошення в інтернеті про продаж перукарського обладнання. Запевняв потенційних покупців: щойно вони перекажуть гроші на банківський рахунок, замовлення одразу буде виконано. Банківські картки ж були оформлені на підставних осіб, які в межах допомоги «організатору» за певний відсоток знімали гроші. Таким чином аферист ошукав понад 10 осіб. Зловмисникові «світить» подовження терміну ув’язнення ще на вісім років.