Відучора в Україні  вдвічі подорожчала послуга з централізованого гарячого водопостачання та опалення, що пов’язано із встановленням єдиної ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго на рівні 6,8 тисячі гривень за тисячу кубометрів.  Високі тарифи лякають більшість споживачів, а експерти застерігають від кризи неплатежів.  Утім, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи вчора урядове засідання, запевнив:  українці не платитимуть  за комунальні послуги більш ніж 15—20% сукупного доходу.

«Ціна на газ формується на німецькій біржі. Якщо хтось запропонує дешевше, купимо дешевше. Розповідають, що ринкові тарифи не дають змоги їх сплачувати. Держава про тарифи потурбувалася. Ви не платитимете більш ніж 15—20% вашого доходу. Уряд допомагатиме, але адресно. Рахунки, які ви отримаєте в листопаді, не будуть жахливими. Ми за всіх потурбуємося», —  запевнив Володимир  Гройсман.

Формування ціни на вугілля за так званою формулою Роттердам плюс неприйнятне. На цьому також наголосив Прем’єр, відкриваючи урядове засідання у п’ятницю.

Він  зазначив, що рішення про ціну на вугілля приймала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Це рішення  незалежного регулятора, який не підпорядковується урядові. Проте уряд не може стояти осторонь у ситуації, що склалася, і займе публічну позицію з цього питання.

Фахівцям ще належить доопрацювати механізм формування вартості вугілля. Фото УНIAН

Ціна має бути справедливою

Зокрема Кабінет Міністрів України має намір наступної середи, 6 липня, представити розрахунки формули ціни на вугілля та електроенергію в Україні. Про це повідомив на засіданні уряду перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. Він зазначив, що за дорученням Прем’єр-міністра  відбулося спеціальне засідання за участю всіх профільних міністерств і служб, які курирують роботу ринку електроенергії та видобування вугілля. Обговорювали питання формування собівартості вугілля, реальної формули ціни електроенергії й реальної оцінки балансу ринку електроенергії до 1 січня 2017 року.

Наступного вівторка  відповідні служби повинні відповісти, якою буде прозора формула, як формується ринок електроенергії, й  у середу  буде зроблено публічний висновок і представлено його уряду.  Формула має відображати ціну, і ніхто не повинен платити зайвого, підсумував Степан Кубів.

Подорожчання електроенергії, що триває, загрожує й конкурентоспроможності української економіки.  Про це також заявив Володимир Гройсман. Як відомо, з 1 липня електроенергія для промисловості коштує 1,47 гривні за кіловат-годину.  Нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила у березні.  У ній зокрема враховано ціну на вугілля. А вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахують за  формулою «вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну».

«Ми створюємо конкурентну економіку чи  встановлюємо непомірні ціни, які можуть мати важкі наслідки для економіки?» — справедливо запитує Прем’єр. За його словами, наступне засідання Кабінету Міністрів буде присвячене енергетиці, зокрема йтиметься про впорядкування правил підключення промислових споживачів до електричних мереж.

Прогноз? Краще оптимістичний

Кабінет Міністрів на вчорашньому засіданні  затвердив подані Міністерством економічного розвитку і торгівлі України показники розвитку економіки на 2017—2019 роки, які передбачають зростання ВВП на рівні 3% річних,  зростання промислового виробництва на рівні 3%, а також реальної заробітної плати і соціальних стандартів. Отже, Кабмін розглядає два сценарії економічного розвитку країни у 2017 році і, згідно з оптимістичним сценарієм, прогнозує зростання економіки на рівні 3% за інфляції 8,1%. Оптимістичний сценарій грунтується на припущенні, що основним рушієм розвитку стануть інвестиції в реальний сектор.

За песимістичним сценарієм, зростання ВВП, за оцінками уряду, становитиме 1,5% за інфляції понад 10%.

Як зазначив Степан Кубів, два сценарії розглядають і для 2018—2019 років. За оптимістичним сценарієм, зростання економіки становитиме 4%, за песимістичним — 2% на рік.

Щодо нинішнього року Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує: українська економіка зросте на 1% за інфляції майже 14%. Про це повідомила на урядовому засіданні перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів. Прискорення зростання економіки можливе у разі швидких і успішних реформ за підтримки міжнародного співтовариства і сприятливої зовнішньої кон’юнктури.

Як наголосив Прем’єр-міністр, прогноз щодо економічного і соціального розвитку України  має слугувати орієнтиром для організації роботи щодо розбудови національної економіки та покращення життя людей.  «Хочу наголосити, що маємо орієнтуватися на швидке зростання, але маємо не відриватися від реального життя. Індекси, збільшення реальної заробітної плати на 5% — це все нормально, але цього недостатньо, щоб люди могли впевнено почуватися. Тому дуже важливо, щоб ми про це не забували. Треба постійно пам’ятати, як живуть люди, в яких умовах. Треба  працювати над тим, щоб збільшувати реальну оплату праці», — заявив Володимир Гройсман на засіданні.

На його думку, Україна має потенціал до зростання внутрішнього валового продукту на рівні, значно більшому, ніж прогнозує Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

«Моє особисте бачення полягає в тому, що зростання може бути значно більшим. Не бачу жодних об’єктивних перешкод. Потенціал України значно більший, ніж прогноз зростання і рівень життя. Зростання може бути не 2—3%, а 7%. Потрібна політична воля і правильні рішення», —  сказав Володимир Гройсман.

Зокрема Україні необхідна прозора та публічна приватизація, це дасть додаткові надходження у бюджет, якісний продукт, робочі місця і знищить корупцію. Також потрібен нормальний бізнес-клімат. Дерегуляція, розвиток міжнародних ринків, поглиблення переробки продукції, створення справедливої судової системи, інвестування  — назвав головні передумови  зростання Прем’єр.

Реальна зарплата додасть 5 відсотків

Реальна зарплата українців у 2016 році зросте на 5%, прогнозує віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. «На  сьогодні у нас уже перші позитивні сигнали: 3,5% зростання реальної зарплати без урахування інфляції, і ми плануємо, що до кінця року і в наступні роки це буде не менш як 5% зростання реальної зарплати», — сказав посадовець  на засіданні Кабінету Міністрів. Він  нагадав,  що зростання мінімальної зарплати заплановано на рівні 13%.

При цьому міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що роботодавці пропонують заробітні плати, нижчі від реальної вартості робочої сили в країні. «У нас зростає кількість пропозицій робочих місць на ринку праці, й водночас рівень безробіття не змінюється. Вочевидь, це пов’язано з тим, що заробітна плата, яку нині пропонують роботодавці на цьому ринку, тобто вартість робочої сили в нас вища, ніж запропонована зарплата», — пояснив очевидне профільний міністр.

Із цим важко не погодитися. А від себе додамо: на жаль, для заробітної плати немає біржових формул, якими так полюбили прикриватися наші чиновники і топ-менеджери від енергетики. Однак  перед тим як зголошуватися на черговий «Роттердам», варто було б поцікавитися реальними доходами тих, хто, за Конституцією, і є влада.