Показав лютий свій норов як слід, та супротиву наступу весни вистачило лише до Стрітення. Швидко розтопило стрітенське сонечко снігові замети, а теплий дощик залишки змив. Зазеленіла трава у скверах, затуркотіли весело голуби, горобці зчиняють гамірливі бійки за місця майбутніх гніздувань. І раптом довгоочікуване: «Покинь сани, бери віз! Покинь сани, бери віз!» Це традиційне повідомлення синичок про те, що прийшла весна.

Перший місяць весни для хлібороба — початок активної щоденної праці у полі і в городі. Але упродовж м’ясопусного тижня (6—13) ще можна буде у святкових розвагах провести зиму. Зимові м’ясниці завершуються святом Колодія або Масляною. У наші дні стало традицією організовувати на Масляну велелюдні народні гуляння. Учасників свята пригощають обрядовими стравами. Млинці з топленим маслом, медом, ікрою; вареники із сиром, м’ясом, капустою, грибами; квас і медовуха — головні наїдки і напої. Відсвяткувавши, люди кажуть: «Масляна, Масляна, яка ж ти мала. Якби ж тебе сім неділь, а Посту — одна».

Вареники із сиром на Масницю — візитівка вправної молодиці. Фото Світлани Скрябіної

Здавна в останній день перед Великим Постом сусіди і родичі обходять одне одного і просять прощення. Годиться через покаяння примиритися з тими, хто відійшов у вічність. Цього року Великий Піст триватиме з 14 березня до 1 травня — Великодня.

Прогнози на весну і літо в березні старі люди складають за народними прикметами у такі дні релігійних свят: Знайдення чесної глави пророка Іоанна Предтечі (9); Євдокії, Явдохи Плющихи (14); Конона Городника (18); Сороки, Сорока мучеників Севастійських (22); Теплого Олекси (30).

Ведучи рубрику «Наш календар», я маю архів власних спостережень за народними прикметами. Торік, прогулюючись у лісопарку Пуща-Водиця, почув журавлине курликання. У блакитній високості побачив клин цих провісників весни. Вони прямували до білоруських озер. У своєму записнику тоді занотував: «9 березня 2015 року побачив метелика-капустянку. Високо в небі пролетів журавлиний клин». Цей запис зроблено у день свята Іоанна Предтечі. За народними прикметами, від цього дня починають масово повертатися із вирію до рідного краю жайворонки, журавлі, лелеки, шпаки. Якщо журавлиний клин летить високо — весна буде тепла, а літо врожайним. Торік так воно й склалося.

Що цього року принесе нам журавлиний клин? Хочеться не лише тепла і гарного врожаю, а й мирного неба для людей і птаства.

На Євдокії ще подекуди може лежати сніг. Старі люди вірять, що тала вода з нього має цілющі властивості. Господарі дають таку воду худобі, домашній птиці, щоб добре множилися. Жінки цього дня замовляють пороги. На порозі стояти не можна — застоїш добробут, що йде в хату. Через поріг нічого не передавайте — це роз’єднує людей, псує добрі стосунки. Якщо на Явдохи йтиме сніг з дощем або дутиме теплий вітер — до мокрого літа; якщо приморозить, з північним вітром — літо буде холодним. Святий Конон з-поміж інших покровителів піклується про коней і їхніх господарів. Конюхам у цей день не зайве випити чарчину за те, «щоб коні були здоровими, добре трудилися і не брикалися». За сприятливої погоди вже можна починати копати городи. Якщо на Конона жінці присниться город, а чоловікові кінь — господарський рік в обійсті буде успішним. Якщо день видасться сонячним, то літо буде спекотним.

Свято Сороки — друга зустріч весни після Стрітення. Це астрономічний день народження весни. За давнім повір’ям у цей день білобока птиця має покласти на своє гніздо сорок гілочок. Господині печуть до свята з медового тіста різноманітні кренделі у вигляді пташок. Їх має бути не менше сорока. Ними пригощають дітей, обмінюються з сусідами, примовляючи: «Щоб курчата водилися і гусята плодилися». Якщо до цього дня сніг уже розтанув — щедрими будуть влітку сіножаті; якщо на Сороки холодно, вітер з дощем, то в травні можливі приморозки, а літо буде засушливим.

Свято Теплого Олекси проходить без особливих урочистостей. Але більшість вірян утримуються від роботи в городі, не беруть до рук сокири чи пилки, «щоб не прогнівити весну». Пасічники виставляють з омшаників на осоння вулики. Якщо бджоли цього дня зроблять перший обліт, то медозбірний сезон буде щедрим.

Дай нам Боже, щоб у цю весну добре зоралося і засіялося, а влітку гарно вродилося!

НАШ КАЛЕНДАР

1 березня — День проти дискримінації «Нуль дискримінації»
3 березня — Всесвітній день дикої природи
8 березня — Міжнародний жіночий день
9 березня — Народився Т. Г. Шевченко (1814—1861), український поет, прозаїк, художник
12 березня — День землевпорядника
15 березня — Всесвітній день прав споживача
18 березня — День працівників податкової та митної справи України
20 березня — День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування; Міжнародний день щастя
21 березня — Міжнародний день лісів; Всесвітній день поезії; Всесвітній день людей із синдромом Дауна; Міжнародний день Навруз; Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації
21-27 березня — Тиждень солідарності з народами, які борються проти расизму та расової дискримінації
22 березня — Всесвітній день водних ресурсів
23 березня — Всесвітній метеорологічний день
24 березня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз; Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертви
25 березня — День Служби безпеки України; Міжнародний день солідарності зі співробітниками, утримуваними під вартою і зниклими безвісти; Міжнародний день пам’яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі
26 березня
— День Національної гвардії України
27 березня — Міжнародний день театру

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»