ПРОБЛЕМА

Чому з-поміж лимонадів, «енергетиків» та пива  деякі підлітки обирають саме спиртне

Світлана Сидяк, керівник Національної обсерваторії з алкоголю та наркотиків, повідомила, що за даними ВООЗ щодо України, рівень вживання алкоголю на одну людину в середньому становить 15,6 літра на рік. За розрахунками ж українських експертів, цифра трохи менша — 10,9-11,5 літра на рік. Це приблизно такий самий рівень споживання, як у Великій Британії та Італії. А отже, разом із ними нас зарахували до групи країн із середнім рівнем споживання спиртного.

Що ж конкретно до молоді, то в Україні 90% підлітків до 18 років хоча б один раз спробували алкоголь, а 40% вживають його регулярно. І лише 3,9% опитаних зазначили, що є абстейнерами, тобто людьми, які принципово ніколи не вживають спиртних напоїв.
 

Пані Сидяк також зауважила, що з медичної точки зору терміна «дитячий алкоголізм» не існує. Адже діагностована залежність від напоїв, які містять спирт, розвивається протягом не одного року. За цей час дитина стане підлітком, а то й дорослою людиною. Але це зовсім не означає, що в нас немає цієї проблеми.

Поширений та найбільш уживаний, особливо серед молоді, слабоалкогольний напій — пиво. Схильність до нього підтвердили 88% опитаних. 74% підлітків періодично вживають міцні алкогольні напої, 48% — самогон або інші напої домашнього виробництва на основі спирту. Чоловіки вживають спиртне частіше, ніж жінки. Ця тенденція розповсюджується і на молодь. Більшість підлітків повідомили, що вперше в житті спробували алкоголь у 15 років. Проте майже 20%  зізналися, що зробили це ще до 13 років.

Фахівець також поінформувала, що на початок минулого року в медичних закладах України зареєстровано 607 тисяч осіб різного віку, які визнали, що мають проблеми зі спиртним.

Борис Шейман, головний позаштатний токсиколог МОЗ, зауважив, що  протягом 2011 року з 597 неповнолітніх у Києві, яких доставили до Українського центру токсикології, 18,6% (111 дітей) потрапили туди саме через надмірний рівень спирту в організмі. Дитина, яка отруїлася алкоголем, вживаючи його не випадково, а цілеспрямовано, здебільшого бажає досягти відчуття так званого «кайфу» або елементу насолоди. І якщо батьки чи опікуни вчасно цього не помітять, у неповнолітнього одна за одною можуть розвинутися три стадії алкоголізму, коли передовсім страждає нервова система (дитина поступово деградує, стає непосидючою, погано вчиться,  може стати дуже агресивною або навіть виявляє схильність до суїциду). А далі передовсім страждає печінка (розвивається так званий алкогольний цироз). Лікар також поінформував, що протягом останніх чотирьох років фатальних випадків через отруєння неповнолітніх алкоголем у столиці не зафіксовано.

Відповідаючи на запитання, що штовхає дітей до вживання спиртних напоїв, депутат Київради Денис Москаль зазначив, що причини бувають різні. Це й батьки, які вважають за норму щодня пропустити не одну чарку. Дитина схильна наслідувати дорослих, а отже, також не вбачає в цьому нічого поганого. Але є й родини, де тато і мама, можливо, ще не перетнули межу, проте на свята поспішають прикупити пляшку і влаштувати гучне застілля. Дитині ж можуть дозволити для початку випити келих шампанського, потім — другий…

Та найбільшу загрозу для підлітків пан Денис вбачає у тому, що телебачення та інші ЗМІ пропагують вживання наприклад пива як певне досягнення. Відомі спортсмени, співаки тощо із блакитних екранів спонукають дітей спробувати слабоалкогольні напої. Реклама пропагує, що модно не займатися спортом, а дивитися матчі по телебаченню з пляшкою пива у компанії однолітків. І якщо ти цього не робиш — значить, ти не «крутий» і в тебе не буде друзів. Денис Москаль нагадав, що Київрада ще у 2009 році зверталася до Верховної Ради із законопроектом про заборону реклами пива та інших слабоалкогольних напоїв. Але цей документ «застряг» у ВР.

Світлана Сидяк наголосила, що в країні слід вживати заходів для зменшення вживання алкоголю загалом. Адже діти та підлітки не живуть у відокремленому суспільстві. І якщо серед дорослих не знижується вживання спиртного, чому ж ми чекаємо, що така тенденція з’явиться серед дітей?

Вихід зі становища фахівці вбачають у тому, що слід категорично заборонити продаж спиртних напоїв неповнолітнім. А ще — обмежити їхній доступ до торговельних мереж, де продають алкоголь. І врешті дітей слід заохочувати до здорового способу життя. Адже якщо поблизу житла є сучасний спортмайданчик, то більшість підлітків у вільний час піде саме туди — пограти у футбол чи інші спортивні ігри. А якщо з інфраструктури на доступній відстані — кілька понівечених лавочок та кіоск, який 24 години на добу торгує без вікових обмежень спиртним, чому ж ми дивуємося, що підлітки проводять час за пляшкою пива? Отже, перед тим, як сварити дітей, передусім їм потрібно створити умови для змістовного дозвілля.