Понад 20 років своєї незалежності Україна асоціювалася не з боротьбою з корупцією, а безпосередньо з корупцією. Проте за останні два роки в країні відбулися інституційні зміни: з нуля створено антикорупційні органи. Зокрема Національне агентство з питань запобігання корупції, фахівці якого мають відстежувати стиль життя наших можновладців. Тепер не вдасться «бідним» чиновникам, які звикли жити розкішно, ховати свої статки у водіїв, тещ та інших родичів. Адже декларації про прибутки віднині будуть електронними, а шукати нелегальні статки членам НАЗК допомагатимуть інформатори.

У деяких європейських країнах інформатори навіть отримують «премію» за надані дані. Фото з сайту prezi.com

Персональні дані не будуть публічними

Отже, для перевірки декларацій про прибутки чиновників створено новий орган, працівників якого підбирали через прозорий конкурс. Постановою уряду затверджено граничну чисельність апарату НАЗК — 311 осіб. «Агентство вже розпочало  роботу. Затверджено регламент роботи, штатний розклад та структуру агентства. Ми постійно проводимо засідання, — зазначив член Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Скопич. — Триває набір технічних працівників. Невдовзі визначимо вимоги до претендентів на посади у НАЗК, які опублікуємо в ЗМІ та на сайті Мін’юсту. Усім претендентам на посади у НАЗК запропонуємо пройти відкритий відбір і стати членами нашого колективу».

Агентство разом із партнерами вже розробило форму електронної декларації. Тепер потрібно її затвердити на засіданні НАЗК, після чого у чиновників буде 60 днів на її заповнення. Реєстр електронних декларацій буде відкритий. Натомість інформація, яка містить особисті дані, не буде публічною. Решта буде доступною журналістам та громадянам, які захочуть ознайомитися зі статками можновладців.

Подання електронної декларації передбачає наявність у чиновників електронного підпису. Його видаватимуть безкоштовно. «Більшість чиновників уже мають цифровий підпис, — говорить перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. — Він придатний для заповнення електронних декларацій, якщо в ньому зашифрована інформація про ідентифікаційний код та інші персональні дані. Решті посадовців не потрібно самостійно шукати центри акредитації та робити цей ключ. Мін’юст пропонує спрощену процедуру. Для цього керівник відомства має визначити співробітника, відповідального за взаємодію з акредитованими центрами ключів. Буде й альтернативний спосіб ідентифікації в реєстрі — IDBanking».

Консультант Світового банку та Програми розвитку ООН Дмитро Котляр сподівається, що до кінця року всі державні службовці матимуть технічні можливості долучитися до системи електронного декларування доходів.

Стиль життя  під прицілом

Варто зазначити, що під першу хвилю обов’язкового електронного декларування підпадають високопосадовці, міністри та їхні заступники, прокурори, судді, депутати, голови обласних адміністрацій та їхні заступники. Йдеться про тих осіб, які мають бути під найпильнішим контролем суспільства.

«Хочу розвіяти міф, що нібито НАЗК передовсім перевірятиме чиновників районного рівня. І що саме серед них шукатимуть винуватих, а високопосадовці залишаться осторонь, тож члени НАЗК займатимуться полюванням на відьом, — роз’яснює міністр юстиції Павло Петренко. — Ні, так не буде! Філософія закону передбачає, щоб впродовж першого року роботи агентство сконцентрується саме на держслужбовцях найвищих рангів. Решта чиновників долучаться до системи електронного декларування вже з наступного року». Тож попередня практика боротьби з корупцією, коли ловили саме дрібних чиновників на побутових правопорушеннях, а потім звітували про це (мовляв, Україна справді бореться з корупцією), зазнала змін.

Ще одна важлива новація декларування — невдовзі запрацює інститут так званих інформаторів, які повідомлятимуть про ті чи ті порушення державного службовця під час його роботи. Вони стежитимуть, чи немає в діях чиновника конфлікту інтересів, чи він не використовує своє службове становище в особистих цілях або з метою збагачення близьких родичів.

«Інститут інформаторів передбачено в Законі «Про запобігання корупції» — це можливість співпраці НАЗК, зокрема і з пересічними громадянами, які надаватимуть інформацію про корупційні правопорушення серед державних чиновників, — наголошує Павло Петренко. — Закон гарантує цим людям такі самі правила захисту, які застосовують до свідків у кримінальних справах. Це абсолютно новий інститут для України. У деяких країнах Європи інформатори, завдяки яким розкривають корупційні правопорушення, навіть отримують певний відсоток від конфіскованих коштів. Можливо, колись аналогічне запровадять і у нас».

А хто з близьких родичів має бути зазначений у декларації? Закон визначає — це ті, хто живе разом з державним службовцем (батько, мати, чоловік, дружина, діти).

А от для контролю державного службовця стосовно можливих корупційних правопорушень передбачено ширше коло родичів: двоюрідні брати і сестри, бабусі, дідусі, тітки, дядьки та інші.

Тож, стежачи за держчиновниками та їхнім стилем життя, працівники НАЗК і небайдужі громадяни зможуть вивести на чисту воду нечесних можновладців. Адже тепер їм не вдасться приховувати свої статки, переписуючи рухоме й нерухоме майно на далеких родичів та довірених осіб.

Першими подати нову форму декларації у 2016 році мають:

♦  Президент

♦  Прем’єр-міністр

♦  члени уряду

♦  перші заступники та заступники міністрів

♦  народні депутати

♦  радники й помічники Президента, Голови ВРУ, Прем’єр-міністра

♦  члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення

♦  голова Державного комітету телебачення і радіомовлення та його заступники

♦члени національних комісій, що здійснюють державне регулювання у певних галузях, члени Антимонопольного комітету

♦  голова Фонду держмайна та його заступники

♦  члени ЦВК

♦  уповноважений ВРУ з прав людини

♦  директор Національного антикорупційного бюро України

♦  судді судів загальної юрисдикції та судді Конституційного Суду

♦  прокурори, слідчі

♦  керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їхні заступники

♦  державні службовці 1—3 категорій посад (посад категорії «А» або «Б» згідно з новим Законом «Про державну службу»)

♦  керівники апаратів та самостійних структурних підрозділів (департаменти, управління, відділи) державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їхні заступники

♦  керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, міст Києва та Севастополя, а також їхні заступники

♦  керівники державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста обласного значення, району в місті, міста районного значення

♦  голова Національного банку, його заступники, члени Нацбанку

♦  посадові особи місцевого самоврядування 1—3 категорій

♦  секретар РНБО, його заступники, військові посадові особи вищого офіцерського складу

♦  керівники органів влади АРК та їхні заступники.