Днями в Миколаївському обласному центрі зайнятості відбувся інформаційно-просвітницький захід «Військова служба за контрактом: престижність, стабільність, гідний заробіток», під час якого 16 військових частин з Миколаївської й Донецької областей  презентували свої вакансії. Серед учасників заходу — безробітні, переважно колишні бійці, що повернулися із зони проведення операції Об’єднаних сил. Адже серед шукачів роботи, які обирають військову службу за контрактом, 80% саме тих, хто воював на Донбасі.

Миколаївська область започаткувала в Україні щоквартальну традицію та проводить на базі обласного центру зайнятості загальнообласні інформаційно-просвітницькі заходи, орієнтуючи на службу за контрактом. У них бере участь близько тисячі шукачів роботи. Це забезпечується завдяки відеозв’язку не лише з кожним районним центром зайнятості або філією на Миколаївщині, а й з іншими областями України.

Колишні військові обирають службу за контрактом. Фото надане автором

Як зазначив директор Миколаївського обласного центру зайнятості Дмитро Оборонько, за підсумками проведеної спільної з органами влади роботи протягом 2016—2018 років центри зайнятості області поінформували понад 30 тисяч осіб про проходження військової служби за контрактом. З  них 538 осіб уклали контракти, серед них 437 учасників АТО.

За вісім місяців 2018 року Миколаївщина посіла  перше рейтингове місце в Україні із залучення незайнятого  населення на службу за контрактом серед осіб, які брали участь в АТО.

Під час презентації сучасної професії військовослужбовця заступник військового комісара Миколаївського обласного військового комісаріату Олександр Жолудь повідомив, що на сьогодні грошове забезпечення становить  понад 7300 гривень для рядового складу, понад 12 200 — старшого офіцерського, а з початку 2019-го планують істотне підвищення зарплатні. Військово­службовець має безкоштовне харчове забезпечення у робочі дні, безоплатну медичну допомогу, навчання, відпочинок, додаткові гарантії в забезпеченні житлом та інші пільги.

Перед присутніми виступив перший заступник голови Миколаївської обл­держадміністрації В’ячеслав Бонь, який наголосив на необхідності  зміцнення в умовах війни Збройних сил кваліфікованими кадрами.

«Людина, яка вирішила служити у ЗСУ, хоче бути впевненою, що, повернувшись  до мирного життя, знайде роботу і держава про неї піклуватиметься, — зазначив чиновник. — Як облдержадміністрація намагаємося створити умови, щоб  бійці проходили реабілітацію, могли разом з родинами відпочити, оздоровитися. Робимо все, щоб розв’язати проблеми з житлом, і вже третій рік поспіль купуватимемо квартири для наших військовослужбовців. Для соціальної підтримки демобілізованих учасників ООС в області затверджено програму надання одноразової допомоги для відкриття власної справи учасникам АТО».

В’ячеслав Бонь висловив сподівання, що спільними зусиллями досягнемо мети і армія стане ще потужнішою.