У ході процесу децентралізації влади на місцях якомога більше повноважень передають зі столиці України та областей безпосередньо в райони, де повним ходом створюють об’єднані громади.

Самотужки творити майбутнє

Доволі цікава ситуація склалася у Великобілозерському районі Запорізької області, про яку «УК» попросив розповісти голову місцевої районної ради Володимира Лизюру.

— Децентралізація, — наголошує Володимир Миколайович, — передбачає створення фінансово незалежних громад, здатних вирішувати нагальні питання й питання розвитку. Децентралізація дасть шанс людям у різних містах і селах самим творити своє майбутнє. Нині в Запорізькій області триває процес об’єднання громад. Не завжди утворення спроможних територіальних громад  збігається із затвердженим перспективним планом, але так вирішує громада, враховуючи, зокрема, й питання фінансування з державного бюджету.

Відповідно до перспективного плану формування територій громад Запорізької області у Великобілозерському районі пропонується сформувати одну спроможну територіальну громаду за принципом «один район — одна громада». Великобілозерський район невеликий, до його складу входять п’ять сільських рад, і створення однієї об’єднаної територіальної громади в межах району — оптимальний варіант. Для цього в районі є всі передумови. Звичайно, виникає і багато запитань та сумнівів, адже об’єднана територіальна громада повинна буде забезпечити якісне надання послуг її жителям. Проте, на думку голови райради, в районі є всі необхідні умови (відповідно до методики формування спроможних територіальних громад) для створення такої громади. Це і здатність органів місцевого самоврядування вирішувати суспільні питання, які належать до їх компетенції, й історичні, географічні, соціально-економічні, культурні особливості розвитку, розвиток інфраструктури, фінансове забезпечення відповідної адміністративно-територіальної одиниці, доступність послуг у відповідних сферах.

Володимир Лизюра впевнений, що в районі за рахунок місцевого бюджету об’єднаної громади можна утримувати лікарню, заклади освіти тощо. Додаткові кошти з’явилися б, на його думку,  внаслідок ліквідації п’яти сільських рад, які  нині витрачають на своє утримання до 80 відсотків сільських бюджетів, і тільки п’яту частину всіх коштів спрямовують на благоустрій територій. А після об’єднання громад усі кошти скеровували б на утримання території району.

Звичайно, у людей є побоювання, що коли не буде сільської ради, то їм,   щоб отримати якусь послугу,   доведеться добиратися до районного центру. Проте для цього й запроваджують посаду старости села.  Він буде членом виконавчого комітету ради об’єднаної громади та представлятиме інтереси жителів певного села об’єднаної територіальної громади, щоб соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені, а проблеми місцевого значення розв’язували швидко, відкрито і зрозуміло.

Інвестиційний стимул

Великобілозерський район — аграрний район. Місцеві сільгоспвиробники вже кілька років поспіль серед кращих у Запорізькій області, бо місцеві аграрії добре розуміють, що їхні доходи можуть бути тільки від землі. І знову виникає запитання: у чиєму розпорядженні буде земля за межами та у межах населених пунктів об’єднаної територіальної громади? Прийняття закону про передачу в управління об’єднаним територіальним громадам та громадам, які поки що не об’єдналися, земель, що знаходяться у межах і поза межами населених пунктів, забезпечило б право громад на управління власними ресурсами та було б стимулом для залучення на територію об’єднаної громади інвестицій.

Процес об’єднання територіальних громад в одну спроможну громаду доволі складний і у Великобілозерському районі, на жаль, іде дуже повільно. Звичайно, певну роботу зроблено. При райдержадміністрації створено робочу групу із цих питань, декілька разів у район приїжджали фахівці обласного Офіса реформ, провели певну роз’яснювальну роботу серед посадовців та мешканців району щодо суті реформи, переваг об’єднаної громади, проходження всіх необхідних процедур відповідно до статті 5 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Не всі готові до змін

Проте, що стосується роботи з населенням, то тут, на думку Володимира Лизюри, не все так просто. Сільські голови практично саботували процес об’єднання громади. Адже не всім хочеться прощатися зі своїми повноваженнями, посадами, владою. Не всі готові до нових змін. А тому сільські голови роботи серед населення або не проводили взагалі, або доносили до жителів недостовірну інформацію щодо переваг об’єднаної територіальної громади. Хоч серед депутатів сільських рад є і такі, кому небайдужа доля району, які бачать перспективи розвитку території саме у формуванні об’єднаної територіальної громади.

— Окрім того, — продовжує Володимир Лизюра, — у районної ради не склалися відносини з районною державною адміністрацією. Районна рада позбавлена можливості якогось впливу, а місцева райдержадміністрація не погоджує свої напрацювання з районною радою. Тобто наші депутати позбавлені інформування, а тому зазвичай взагалі не приймають рішення з питань, які попередньо не проаналізовані ними та не узгоджені з районною радою. Я все ж таки намагаюсь об’єднати зусилля виконавчої влади та місцевого самоврядування, виступаю за проведення спільних нарад двох гілок влади, за злагодженість у   вирішенні проблемних питань.

На думку голови Великобілозерської районної ради, якщо до осені не буде створено спроможної громади та не проведуть виборів голів об’єднаної громади та старост сіл, то район у 2017 році  не отримає прямого фінансування з державного бюджету. Це Володимир Лизюра і намагається донести до місцевих селян. А також те, що отримані кошти акумулювали б на ремонт доріг, які розбиті вщент, на потреби шкіл. У районі  нині на одного учня витрачають близько 20 тисяч  гривень, що є нераціональним використанням коштів. Саме об’єднана територіальна громада мала б вирішити питання доцільності утримання такої кількості шкіл, яка є в районі, оптимізувати мережі та реорганізувати навчальні заклади, вирішити питання підвезення учнів до опорної школи.

Тож голова Великобілозерської райради сподівається, що незважаючи на палиці в колеса від місцевої райдержадміністрації, все ж відбудеться об’єднання територіальних громад району за принципом «один район — одна громада» і цього року проведуть вибори до об’єднаної громади, а вже з початку наступного — розпочнуть новий етап в історії Великобілозерського району — як однієї об’єднаної громади.