Туристський сезон на Миколаївщині стартує 1 травня. Його особливістю стане поєднання в одному маршруті компонентів, які начебто і не змішуються, зате додають нових вражень. Так, обравши відвідання Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія», можна одночасно скупатися в Бузькому лимані, порибалити на Волоській косі, відвідати будинок відомих митців Бахтових у селі Парутине, поласувати домашніми сирами й винами на фермі.

Відомо, що заповідник «Ольвія» — найбільша пам’ятка античності у Північному Причорномор’ї. Ще в IV столітті до нашої ери стародавні греки на березі Дніпровсько-Бузького лиману заснували місто Ольвія. До складу заповідника входить й острів Березань, де існувало найдавніше в Північному Причорномор’ї давньогрецьке поселення. Під час багаторічних розкопок в Ольвії виявлено велику кількість високохудожніх творів мистецтва, які прикрашають вітрини багатьох музеїв світу. Є унікальна колекція і в музеї заповідника.

Ольвія готує сюрпризи. Фото автора

— Цього року дослідження північної частини некрополя триватимуть, — відкриває плани археологів в. о. директора заповідника Сергій Шеїн. — Сподіваємося, що і цей рік подарує нам знахідки.

Сюрпризом для туристів стане те, що вперше тут відкриють для вільного доступу кілька закритих майданчиків. Зокрема нижнє місто, оборонний мур і ділянку римської цитаделі.

Звісно, Ольвія притягує насамперед тих, хто цікавиться історією. Та нині дедалі більше охочих провести час не лише з пізнавальною метою, а й просто відпочити. Тож дирекція заповідника вирішила врахувати такі побажання в новому сезоні. «Ми пропонуємо відвідувачам залишатися в нас на ніч, — зазначає Сергій Шеїн. — Готові надавати кімнати в наших літніх будиночках, у спеціально відведених місцях можна поставити намети. Зручності на території передбачені. Також біля кожного розкопу встановимо стенд із реконструкції ділянки, щоб інформацію сприймати легше, а також розмістимо вказівники, бо ті, хто вперше сюди приїжджають, погано орієнтуються на величезній території».

Туристам пропонують відвідати два музеї: каменю та кераміки, ділянки верхнього і нижнє місто. В екскурсійний маршрут входять два склепи, ділянка І (житловий квартал), теменос (священна ділянка з вівтарем), гімнасій (школа) і житлові квартали. Екскурсія триває півтори години, але охочі частину шляху можуть пройти самостійно і відчути себе давніми греками.

Між Миколаєвом та Ольвією на узбережжі лиману є старовинне село Стара Богданівка, колишній маєток відомого адмірала Миколи Аркаса. До речі, грека за походженням. Його син Микола — український культурний діяч, просвітник, композитор, письменник, історик, автор опери «Катерина», книжки «Історія України-Русі». Він заснував у Миколаєві «Просвіту», відкрив власним коштом першу українську школу. Отже, грецький слід у цих місцях залишився назавжди.

Не забувають предків і сучасники. У будинку священика і просвітника Михайла Шполянського оселилася його донька Даша з родиною, переїхавши сюди з міста. Стали фермерами, а рік тому відкрили невелику сироварню.

«Коли вперше спробувала виготовити сир, зрозуміла, що саме цим хочу займатися, — каже Даша. — Звісно, не відразу все вдавалося. Довелося повчитися цього мистецтва за кордоном, вигадати власні рецепти і технології, придбати найкраще молоко в місцевих господинь, обпектися на помилках. Наче почало виходити».

Нині на фермі виготовляють майже 20 видів сирів: бринза, крем-сир «Філадельфія», маскарпоне, п’ять видів моцарели, сулугуні тощо. Продукцію реалізують в Одесі та Миколаєві. На шляху до Ольвії тут можна і смачно поїсти, і добре відпочити.

А ще Даша — затятий велосипедист і мріє про облаштовану доріжку вздовж Бузького лиману, від Миколаєва до Старої Богданівки та Ольвії. На жаль, скоро велосипед стане єдиним транспортом, яким можна дістатися Ольвії. Бо дорога — суцільні ями. Шлях 40 кілометрів від Миколаєва до заповідника займає годину-півтори. І про це туристи також мають знати.