Україна розташована на перетині кількох геополітично важливих осей, тому зрозуміло, що ситуація, яка нині склалася в нашій країні, не залишає байдужим світове співтовариство. Українська армія нині стала на шлях перетворення у потужні і ефективні Збройні сили, наша країна, все суспільство для цього докладає всіх зусиль. А ще знаходить підтримку і налагоджує тісну співпрацю з НАТО, що є вигідним для обох сторін: Україна таким чином нарощує свої безпекові потужності, а Північноатлантичний альянс, надаючи підтримку Україні, утверджує і зміцнює європейську безпеку.

Україна готова розумно і ефективно скористатися наданою допомогою, спрямованою на посилення обороноздатності нашої країни.

Нові стандарти

Для переходу ЗСУ до нової системи логістичного забезпечення відповідно до стандартів НАТО у Міноборони сформовано перелік національних стандартів з управління життєвим циклом озброєння та військової техніки, які розроблятимуть відповідно до вимог НАТО.

Зі 102 стандартів НАТО в Міноборони вже набрали чинності майже 70, з них у системі речового забезпечення військовослужбовців — 22.

Налагоджено взаємодію зі структурами НАТО щодо надання консультативно-дорадчої допомоги з питань організації оборонного планування, підготовки органів управління та військових підрозділів для виконання завдань.

Продовжено створення нових Сил спеціальних операцій, побудованих відповідно до доктрин та стандартів НАТО.

Трастові фонди

У межах конструктивного партнерства з НАТО важливе для нашої держави рішення Альянсу щодо започаткування трастових фондів НАТО на підтримку України на загальну суму 5,2 мільйона євро щодо модернізації системи зв’язку та автоматизації; з перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців; з фізичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, поранених в АТО; з реформування систем логістики і стандартизації Збройних сил України; з кіберзахисту (див. інфографіку). Нині Міноборони проводить організаційні заходи, покликані дати старт їхній роботі.

А днями Україна і НАТО підписали імплементаційні угоди про початок практичної реалізації двох із цих трастових фондів: з фізичної реабілітації (протезування) військовослужбовців та з реформування систем логістики і стандартизації Збройних сил України.

Американські десантники високо оцінили підготовку наших бійців

Третього червня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк відвідав Міжнародний центр миротворчості та безпеки Національної академії Сухопутних військ України імені гетьмана Петра Сагайдачного, що в Яворові на Львівщині. Тут проходили тренування бійців Національної гвардії України в рамках місії Fearless Guardian-2015 — спільних українсько-американських військових навчань.

Під час спілкування з військовими інструкторами зі США, які тренують нацгвардійців у рамках місії Fearless Guardian-2015, вони дуже позитивно оцінили рівень підготовки українських військовослужбовців, «як вони швидко навчаються, швидко демонструють хороші показники».

Вони сказали, що американці також багато чого вчаться в наших хлопців, особливо у тих, які вже були у зоні бойових дій. «За результатами цього навчання ми отримаємо не тільки сильну армію і сильну Національну гвардію — ми отримаємо сильних особистостей, сильних людей, які здатні за собою вести солдатів, які мають дух команди, мають український дух і здатні перемагати», — підкреслив очільник Кабінету Міністрів.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відвідав міжнародні навчання Sea Breeze. Фото надане Управлінням комунікацій та преси Міністерства оборони України

 ДОВІДКА «УК»

Наприкінці минулого року народні депутати скасували позаблоковий статус України. А в січні 2015-го Президент Петро Порошенко підписав указ «Про Стратегію сталого розвитку «Україна-2020», де серед інших програм задекларовано й реформу системи національної безпеки та оборони. У квітні Президент затвердив Річну національну програму співробітництва Україна-НАТО на 2015 рік. Поглиблення співпраці з Альянсом знайшло відображення і в Програмі діяльності Кабінету Міністрів. Міністерство оборони впроваджує заходи з посилення співпраці, відбуваються спільні навчання тощо. Знаковим став і перший візит нового Генерального секретаря НАТО в Україну у вересні, під час якого було підписано важливі документи щодо співпраці.

 ТРЕНУВАННЯ

Наймасштабніші військові навчання

Військові фахівці зазначають, що бійці українських Збройних сил подекуди мають не гіршу підготовку, ніж американські, чи солдати інших країн, які входять в Альянс. І це підтверджується під час спільних навчань Збройних сил України та НАТО, які за роки співпраці стали традиційними зокрема і на території України.

Sea Breeze

Багатогодинні морські переходи, відпрацювання різноманітних бойових вправ військовими багатьох країн в умовах постійної зміни обстановки і місця дій — саме так з 1997 року в Україні відбуваються багатонаціональні військові навчання Sea Breeze. Вони проходять відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин, підписаному між міністерствами оборони США і України від 1993 року. Увесь цей комплекс динамічних заходів спрямований на збагачення досвідом управління силами — для командирів, і посиленням навичок експлуатації і бойового застосування військової техніки — для особового складу. Україна надає для навчань військову і цивільну інфраструктуру Чорноморського узбережжя, а США — фінанси, а також допомагають технікою та обладнанням.

У перших навчаннях, 1997 року, які проводились поблизу Донузлава, на полігоні «Широкий лан» та у північно-західній частині Чорного моря, брали участь 6 держав. З року в рік збільшувалась кількість країн-учасниць, все більше техзасобів та особового складу долучалось до Sea Breeze.

Цьогорічні навчання, які проходили з 31 серпня по 12 вересня на Одещині та Миколаївщині, експерти назвали наймасштабнішими за всю історію їх проведення в Україні. У них взяли участь 12 країн, було задіяно 18 бойових суден, 14 літаків і гелікоптерів, понад 2500 військовослужбовців.

«Після незаконної анексії Криму Чорноморський регіон остаточно перестав бути спокійним і стабільним. Україна втратила частину своїх Військово-Морських сил. Але я хочу чітко заявити: українські Військово-Морські сили повернуться в Крим. Тому мета наших спільних навчань — разом з нашими американськими партнерами та іншими країнами, які братимуть участь у навчаннях, зробити все можливе, щоб Чорноморський регіон був стабільним; щоб жодна країна навіть не подумала про те, що можна захоплювати територію іншої країни; щоб наші безпекові й економічні інтереси були захищені. Навчання Sea Breeze — надзвичайно важлива подія у двосторонніх відносинах України та США. Наше спільне завдання — це забезпечення миру, стабільності і безпеки в Чорноморському регіоні», — наголосив Арсеній Яценюк під час відкриття навчань.

Цьогорічні навчання Sea Breeze називають наймасштабнішими за всю історію їх проведення в Україні. Фото надане Управлінням комунікацій та преси Міністерства оборони України

Яворівський полігон

Військовий полігон Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що поблизу Яворова на Львівщині, — один з майданчиків України, де вже стали традиційними тернування військових багатьох країн. Так, з 1995 року тут відбуваються спільні міжнародні навчання України та НАТО «Щит миру» в рамках програми «Партнерство заради миру». В 1998 році участь у них взяли представники 18 держав, а в 2000-му — майже 1600 військовослужбовців з 26 країн.

Також традиційними стали міжнародні навчання «Репід Трайдент». Торік у них взяли участь майже 1200 військовослужбовців. З них майже 600 українських офіцерів та курсантів. Серед закордонних учасників найбільша група від армії США — майже 200 осіб. Також було задіяно 700 одиниць зброї та понад 150 військових автомобілів і бойових машин. Цьогоріч у навчаннях «Репід Трайдент/Сейбр Гардіан-2015» взяли участь понад 1800 військових з 18 країн. Військові підрозділи, окрім України та США, прибули з Бельгії, Канади, Естонії, Грузії, Німеччини, Великобританії та інших країн.

А ще цього року відбулися міжнародні навчання ДСНС України та НАТО із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій UKRAINE-2015 — перші спільні навчання невійськового характеру, у яких взяли участь більш ніж 1100 учасників із 34 країн. У церемонії їх урочистого відкриття взяли участь високі гості: Президент Петро Порошенко та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.