Цієї середи Міністерство внутрішніх справ провело спільну з Міністерством юстиції колегію. У стінах клубу Кабінету Міністрів їхні представники разом із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком подискутували на тему: «Від нової поліції до нової юстиції та безпеки громадян». Це своєрідна назва плану реформ на 2016 рік для правоохоронної системи та системи юстиції.

Глава уряду відкрив захід словами: «Зміна як правоохоронної системи, так і системи юстиції потребує підтримки всього уряду і всіх наших західних партнерів. Це передовсім зміна ставлення до громадян країни, забезпечення їхньої безпеки, громадського порядку, спокою і миру в країні».

Він подякував Європейському Союзу, США, Канаді та Великій Британії за підтримку реформи Національної поліції та Національної гвардії. Подальший план реформування потребує особливої підтримки країн «Великої сімки» і Європейського Союзу. 

На думку Арсенія Яценюка, цьогоріч потрібно продовжувати реформи, започатковані Мін’юстом. 

Це відомство розкрило всі реєстри, створило механізм безоплатної правової допомоги мільйонам українських громадян і розробило план змін із символічною назвою: «Від міністерства бюрократії до міністерства справедливості».

Окрім цього, глава уряду нагадав: звіт Європейської комісії засвідчує, що Україна виконала всі критерії для отримання безвізового режиму з ЄС. Однак ще треба внести зміни до деяких законів з лібералізації візового режиму. Він рекомендував парламенту наступного тижня підтримати додаткові законопроекти, розроблені урядом. Їх слід розглядати як невідкладні.

А ще уряд звернувся до Президента та Верховної Ради із проханням надати своїх кандидатів до конкурсної комісії на обрання директора Державного бюро розслідувань (його призначає Президент за поданням Прем’єр-міністра, подання вносять на підставі рішення конкурсної комісії). Цей незалежний орган завдяки ухваленню відповідного законопроекту отримує функцію слідства і відповідну процесуальну компетенцію щодо розслідування кримінальних справ. Генеральну прокуратуру слід реформувати окремим блоком.

До речі, Арсеній Яценюк сподівається, що у парламенті проголосують за основу та в цілому зміни до Конституції щодо судової гілки влади. Документ розглядатимуть разом із новим законопроектом про судоустрій і статус суддів.

Глава уряду зазначив, що в темі засідання колегії міститься план реформ, який необхідно провести в 2016 році, — як у правоохоронній системі, так і в системі нової юстиції.

«Наша мета — запровадження реальної справедливості в Україні. Справедливість — це тоді, коли українські суди є чесними, виносять вироки виключно на підставі закону й справедливості. Це тоді, коли українська судова система є повністю незалежною», — резюмував Арсеній Яценюк.

А ще він заговорив про потребу закрити Київське (Лук’янівське) СІЗО через неналежні умови утримання в ньому затриманих і заарештованих осіб. «Це система знущання над громадянином, який ще навіть не отримав судового вироку і перебуває під слідством. Зараз дух українських слідчих ізоляторів і колоній — це ще дух царської Росії, тюрми народів», — додав він.

Пенітенціарна система невдовзі також зазнає кардинальних змін. Фото УНІАН

Поліція від реформ не відійде

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розраховує, що до кінця року кожен поліцейський пройде переатестацію. Цей процес перебуває на завершальній стадії лише в Києві та області. Той, хто не відповідає ідеології нового поліцейського, не служитиме там. До кінця року патрульна поліція запрацює в 29 містах країни.

Окремо Арсен Аваков заявив про намір до кінця 2016-го завершити створення поліцейського спецназу КОРД у всій Україні. Проект реалізовують за допомоги США та Канади. Цьогоріч уряд має ухвалити й стратегію розвитку і реформування Державної служби з надзвичайних ситуацій та розпочати її реалізацію. Міністр розраховує на допомогу і консультації в цьому питанні закордонних колег.

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе заявила, що переатестація всіх поліцейських в Україні має завершитися до кінця липня. У країні буде створено спеціальні підрозділи швидкого реагування, які підтримуватимуть патрульну поліцію. Це новий метод охорони громадського порядку під час масових заходів.

Говорила посадовець і про скорочення кількості ізоляторів тимчасового тримання з 380 до 144. Там працювало в штаті 3,5 тисячі осіб, залишиться 2,2 тисячі.

А командувач Національної гвардії Юрій Аллеров пообіцяв реформувати це військове формування МВС за два етапи — з 2016-го по 2017 рік і з 2018-го по 2020-й. Уже створено робочі групи, тривають консультації із закордонними партнерами, сформовано й концепцію реформування Нацгвардії. «Передовсім ми передбачаємо зміну системи управління. Її слід адаптувати за напрямами і принципами, які існують у Європі та інших країнах. Система реформування включатиме зміну органів управління, організаційно-штатної структури. Серйозним етапом стане підбір кадрів, їх підготовка», — розповів Юрій Аллеров.

Опісля він анонсував участь підрозділів Нацгвардії у миротворчих місіях у всьому світі. Цього вимагає адаптація оборонної системи до стандартів НАТО. На першому етапі створено сучасний навчальний центр Нацгвардії міжнародного зразка.

Продається Лук’янівське СІЗО

Міністр юстиції Павло Петренко заявив про рішення ліквідувати близько 600 райуправлінь юстиції радянського зразка. На базі цих управлінь буде створено 400 центрів правової допомоги. «Уряд ухвалить кінцевий пакет постанов про завершення функціональної реформи Міністерства юстиції. У нас залишиться в системі близько 12 тисяч професіоналів, яких набирають за новими правилами, новими стандартами», — повідомив міністр. Також відомство планує перевести протягом року всі свої сервіси в електронний формат.

Про реформування пенітенціарної системи розповідала заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. У цій системі започаткують два пілотні проекти. Перший з них — комплексне реформування пенітенціарної системи у певній сфері. Україні допоможуть започаткувати проект колеги з Норвегії. Другий пілотний проект — виставлення на продаж Лук’янівського СІЗО. Шукають інвестора, який побудує за межами Києва нове СІЗО. «Ми зруйнуємо Лук’янівське СІЗО і переведемо всіх до нових європейських умов відбування покарання. У майбутньому це чекає на всі великі міста», — наголосила посадовець.