До України американська делегація під керівництвом міністра торгівлі Сполучених Штатів Америки Пенні Пріцкер прибула для участі в заходах із вшанування 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру. В переддень роковин керівники таких провідних компаній, як Cargill, Westinghouse, Citigroup, GE Transportation, Lockheed Martin International, мали нагоду поспілкуватися з Президентом Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом про перебіг бізнесових справ у компаніях, представлених в Україні. Вітчизняні ЗМІ було позбавлено можливості почути більшість із того, чого саме вимагали чи то просили у керівництва нашої держави заможні гості столиці.

За даними департаменту прес-служби Адміністрації Президента, Петро Порошенко подякував міністру торгівлі США за підтримку України у захисті її суверенітету й територіальної цілісності, за фінансову й технічну допомогу в проведенні реформ. Він визначив останнє рішення щодо надання Україні кредитних гарантій з боку уряду США як визнання її досягнень, а черговий транш МВФ — істотною фінансовою підтримкою перетворень. Президент також привітав плани провідних американських корпорацій збільшити свої інвестиції в Україну та запросив їхніх представників увійти до складу Національної інвестиційної ради.

Пенні Пріцкер і Володимир Гройсман воліли більше спілкуватися поза увагою преси. Фото з Урядового порталу

Потрібні гарантії і прозорість декларування

Це вже третій візит Пенні Пріцкер до України за останні два роки. «Щоразу я бачу ваші надзвичайні зусилля та величезний потенціал. Розпочавши ключові економічні реформи, ваша країна продовжила імплементацію необхідної програми МВФ для забезпечення фінансової допомоги не лише від Фонду, а й від США. Ви створили інституції для забезпечення правопорядку й боротьби з корупцією, оздоровили систему державних закупівель і забезпечили прозоре декларування доходів державних службовців», — наголосила вона, додавши, що США готові й надалі допомагати нам.

Зі слів високопосадовця стало зрозумілим, що надання кредитної гарантії засвідчило довіру США до України, підтримку її відданості впровадженню життєво необхідних економічних реформ, зокрема антикорупційної.

Опісля представники ділових кіл США перейшли до Клубу Кабінету Міністрів. Там їх зустрічав Прем’єр-міністр. Володимир Гройсман наголосив, що уряд зацікавлений у інвестиціях, тому й намагається сприяти успішній роботі іноземних компаній в Україні.

«Для нас важливе створення якісного бізнес-клімату. Ми зацікавлені в тому, щоб компанії, які інвестують в українську економіку і присутні на українському ринку, були успішними. Це один із важливих пріоритетів діяльності уряду», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Окрім цього, Прем’єр поінформував представників американських компаній про заходи, яких вживає уряд на шляху до створення сприятливого бізнес-клімату. Так, розпочато ефективну боротьбу з корупцією, досягнуто прогресу в поверненні ПДВ, а невдовзі у Верховній Раді висуватимуть пропозицію щодо спрощення системи адміністрування податків. Також скасовано можливості порушення кримінальних справ проти бізнесу за правопорушеннями, які не доведено в суді. «Уряд концентрує зусилля у напрямі проведення відкритої, публічної, ефективної приватизації державних підприємств», — резюмував Володимир Гройсман.

Не менш важливий чинник спрощення діяльності підприємців — початок роботи у жовтні Офіса супроводження інвестицій. Він має забезпечити взаємодію з бізнесом та виявляти можливі перешкоди у цьому виді діяльності. «Я вас запевняю, перешкоди ми швидко усуватимемо, щоб вам нічого не заважало спокійно інвестувати», — звернувся до присутніх Прем’єр.

На порядку денному — реформа митниці

Обговорено також напрями та практичні заходи з поглиблення двостороннього співробітництва. Прем’єр розповів поважній гості, що вітчизняний уряд вважає найголовнішим завданням побудову міцної економіки держави. Не останню роль у досягненні цієї мети має відіграти й таке стратегічне співробітництво.

Окрім цього, йшлося про концентрацію вітчизняними урядовцями зусиль задля реформування української митниці. Він нагадав, що 19 вересня американська делегація презентувала свої рекомендації щодо реформи митної служби, і незабаром буде розпочато їх практичне втілення. У цьому контексті слова подяки лунали на адресу віце-президента США Джо Байдена.

Говорив Володимир Гройсман і про прогрес у відшкодуванні ПДВ. За його словами, в уряді напрацьовано пропозиції, які мають змінити систему адміністрування податків.

Прем’єр і міністр торгівлі США висловилися за необхідність продовжувати тісну двосторонню взаємодію щодо виконання Дорожньої карти українсько-американського співробітництва.